21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljGenica Boerica si afacerea vagoanelor-cisterna

Genica Boerica si afacerea vagoanelor-cisterna

Procedind intr-un stil asemanator afacerii „Locomotiva“, omul de afaceri craiovean a obtinut o returnare de TVA de peste 15 miliarde de lei de la Directia Generala a Finantelor Publice Dolj, dupa ce a tranzactionat fictiv 40 de vagoane-cisterna, al caror pret a crescut „pe acte“, fara sa se miste din loc, de la 7 la 99 de miliarde de lei

Procurorii Parchetului de pe linga Inalta Curte de Casatie si Justitie au scos la iveala o noua afacere din care omul de afaceri craiovean Genica Boerica a obtinut o returnare de TVA din partea Directiei Generale a Finantelor Publice Dolj. De aceasta data este vorba despre tranzactionarea fictiva a 40 de vagoane-cisterna, care i-a adus lui Boerica peste 15 miliarde de lei, bani transferati de acesta in conturile personale din strainatate.

Licitatie cu cintec la SC CAROM SA Onesti

In cursul desfasurarii anchetei in dosarul lui Genica Boerica, cu ocazia reaudierii acestuia de procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism din cadrul Parchetului de pe linga Inalta Curte de Casatie si Justitie, au fost evidentiate si aspecte referitoare la relatii comerciale derulate intre firmele omului de afaceri craiovean si SC CAROM SA Onesti. Anchetatorii au stabilit ca, in luna iulie 2001, SC CAROM SA Onesti a organizat o licitatie in scopul vinzarii a 40 de vagoane-cisterna.

La licitatie s-au prezentat doua firme, ambele controlate de Genica Boerica. Una dintre acestea a fost reprezentata la licitatie de insusi Boerica, iar cealalta de un angajat al acestuia. La unica strigare, vagoanele au fost adjudecate de firma reprezentata de Boerica cu suma de 7.024.000.000 de lei, intrucit, conform unei intelegeri anterioare, cealalta firma s-a retras.

Dupa adjudecarea vagoanelor-cisterna, Genica a pus la cale o metoda de a-si recupera cheltuiala, ba chiar de a obtine un profit substantial prin metoda lui preferata, cea a restituirilor ilegale de TVA. In acest scop, a vindut fictiv vagoanele unei firme cu sediul in comuna Voluntari, apoi, in cursul lunii august 2001, i-a ordonat lui Florentin Sargarodschi, unul dintre locotenentii sai, ca pe una dintre firmele acestuia sa inregistreze o tranzactie fictiva avind ca obiect aceleasi vagoane, dar cumparate de acesta de la firma din Voluntari cu suma de 99.000.000.000 de lei.

Vagoanele nu s-au miscat din loc decit „pe hirtie“

Din cercetarile intreprinse, procurorii au putut stabili ca societatea de la care Florentin Sargarodschi ar fi achizitionat vagoanele contra sumei de 99.000.000.000 de lei este o firma-fantoma, adresa din acte a sediului sau nefigurind in nomenclatorul strazilor din comuna Voluntari. Mai mult decit atit, factura prin care au fost achizitionate vagoanele de firma lui Sargarodschi era datata iunie 2001, adica… anterior achizitionarii initiale a vagoanelor de la SC CAROM SA Onesti!

Incercind sa-i trimita pe anchetatori pe o pista falsa, Genica Boerica le-a spus ca vagoanele cu pricina se afla la sediul SC ARPECHIM SA Pitesti. Printr-o adresa transmisa Parchetului, SC ARPECHIM SA Pitesti a comunicat insa anchetatorilor ca nu a avut niciodata raporturi comerciale cu firma lui Boerica declarata cistigatoare a licitatiei organizate de CAROM, nici cu firma-fantoma din comuna Voluntari si nici cu firma lui Florentin Sargarodschi, locotenentului lui Boerica. Cele 40 de vagoane achizitionate la licitatie de Boerica au fost gasite pina la urma de anchetatori. Se aflau in curtea SC CAROM SA Onesti, pentru ca nu parasisera niciodata incinta acestei societati decit „pe hirtie“.

Ancheta duce catre Directia Generala a Finantelor Publice Dolj

In urma acestui lant de tranzactii fictive, Genica Boerica a obtinut de la Directia Generala a Finantelor Publice Dolj, in cursul lunii septembrie 2001, un „cadou“ din bugetul statului in cuantum de 15.294.000.000 de lei, cu titlu de TVA rambursat, practic de doua ori pretul platit initial pentru achizitionarea vagoanelor. Iar asta in urma unei afaceri derulate doar pe hirtie in mai putin de trei luni.

Din probele adunate la dosar, procurorii au stabilit ca o parte a sumei obtinute in acest mod de Boerica in luna septembrie 2001 a fost transferata in aceeasi luna in conturi din strainatate, catre destinatii cum ar fi Siria, Iordania, Hong-Kong, China etc.

Dupa cum se arata intr-un comunicat al Parchetului de pe linga Inalta Curte de Casatie si Justitie, procurorii continua verificarile in vederea stabilirii intregii activitati infractionale a lui Genica Boerica, referitoare atit la relatiile comerciale derulate cu SC CAROM SA Onesti, respectiv la conditiile in care acesta a cistigat licitatia, precum si in vederea identificarii organizatorilor licitatiei si functionarilor Directiei Generale a Finantelor Publice Dolj care au aprobat si restituit ilegal suma ceruta cu titlu de rambursare TVA.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS