16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjPersoanele cu handicap si-au sarbatorit ziua

Persoanele cu handicap si-au sarbatorit ziua

Persoanele cu deficiente internate in centrele de asistenta sociala din judetul Gorj au sarbatorit ieri, prin muzica, dansuri si poezii, Ziua Internationala a Persoanelor cu Handicap. La Centrul Pilot pentru Persoanele cu Handicap de la Tirgu Carbunesti si la Caminul Spital Suseni au avut loc programe artistice sustinute de persoanele cu probleme.

24 de tineri cu handicap de la Centrul Pilot de la Tirgu Carbunesti s-au pregatit o luna cu Ansamblul de folclor „Gilortul“ pentru a pregati spectacolul de pe 3 decembrie. „A fost mai greu sa lucram cu ei, pentru ca sint lipsiti de deprinderi motrice, dar au avut, in schimb, vointa. Ansamblul a fost un stimulent pentru ei fiindca au inceput sa vina la spectacole“, a spus Ionel Traian, directorul Ansamblului „Gilortul“, format din copii de la Scoala Generala „Georghe Uscatescu“ din Tirgu Carbunesti. Persoanele cu deficiente au prezentat, impreuna cu membrii ansamblului, un spectacol de muzica si dansuri populare.

„Ne respecta si ii respectam“

Maria Nicoleta are 21 de ani si provine dintr-o familie dezbinata. Ea a invatat sa cinte si sa danseze la Centrul Pilot de la Tirgu Carbunesti. „Imi place mai mult sa cint colinde si muzica usoara. Astept sa vina Craciunul ca sa cint colinde. Lucrez la bucatarie. Am invatat sa fac mincare. Toata lumea se poarta bine cu noi. Ne respecta si ii respectam. Parintii nu au mai venit de mult sa ma vada. Ei sint despartiti. Am fost alungata si batuta“, a spus Maria Nicoleta.

Instructorul Valentin Bototean a povestit o intimplare cu o tinara cu deficiente: „Sint instructor de 41 de ani, dar treaba de aici m-a uns la suflet. Intr-o zi, uneia dintre tinerele care se pregatea pentru spectacol i s-a facut rau. A doua zi mi-a scris pe agenda sa o iert si sa o primesc inapoi. Credea ca m-am suparat pe ea si am dat-o afara“.

Centrul de la Tirgu Cabunesti a fost deschis in primavara acestui an, cu sprijinul financiar al Fundatiei „Prince Henri-Princesse Maroa Teresa“ din Luxembourg. Realizarea acestui centru a costat aproximativ 1,5 milioane de dolari. Unitatea dispune de bucatarie, laboratoare de patiserie-brutarie, macelarie-carmangerie, miniferma, ateliere de timplarie etc., unde persoanele cu handicap efectueaza un stagiu de pregatire intr-o meserie, dupa care sint integrati in societate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS