15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalMaria Ionica a fugit de la Spitalul de Neuropsihiatrie

Maria Ionica a fugit de la Spitalul de Neuropsihiatrie

Dupa ce a locuit mai bine de o luna la Spitalul de Urgenta Craiova, o femeie cu afectiuni psihice a refuzat sa fie cazata intr-o alta unitate sanitara. Zilele trecute ea a fugit din Sectia de cronici de la Melinesti, revenind la spitalul din Craiova.

Maria Ionica a fost luata vara aceasta, de pe o strada din Craiova, de un echipaj de ambulanta si transportata la Spitalul de Urgenta. Femeia era murdara si infometata, insa a fost tratata ca orice caz medical pentru ca suferise un traumatism de sold dupa ce se batuse cu niste boschetari. A inceput un tratament de recuperare si, in citeva zile, s-a pus pe picioare. Fiind bolnava de schizofrenie si neavind locuinta sau rude care sa o ingrijeasca, Maria nu a putut fi externata.

Medicii specialisti au recomandat transferarea ei intr-o sectie de specialitate a Spitalului de Neuropsihiatrie de la Poiana Mare. Insa cum aici internarile se fac conform principiului „nu primim decit cazurile foarte grave“, femeii i-a fost refuzata internarea. A urmat o alta incercare, soldata tot cu un esec, de a o interna in Centrul de Recuperare si Reabilitare a Persoanelor cu Handicap Craiova. Dupa ce femeia a fost trecuta prin comisia de expertiza si i s-a eliberat certificat de persoana cu handicap de gradul II, conducerea Centrului de Recuperare si-a adus aminte ca femeia era o mai veche cunostinta care fugise in repetate rinduri din institutie.

De la Ana la Caiafa

O alta solutie ar fi fost internarea ei intr-un centru medico-social, motiv pentru care Spitalul de Urgenta a apelat la sprijinul Primariei Craiova. Atributiile asistentilor sociali s-au limitat insa, ca in toate cazurile de acest gen, doar la efectuarea anchetei sociale. Toata alergatura pentru eliberarea documentului de identitate si pentru intocmirea dosarului necesar internarii, precum si contravaloarea taxelor aferente, au fost suportate de cadrele medicale. In ultima instanta, dupa aproape trei luni de lupta cu birocratia, prin interventii la Directia de Sanatate Publica Dolj, dar si datorita intensei mediatizari, cazul a fost rezolvat, femeia fiind primita in Sectia de cronici de la Melinesti a Spitalului de Neuropsihiatrie Craiova.

Zilele trecute, insa, stupoare. Tocmai cind se bucurau ca, in sfirsit, au reusit sa rezolve problema, angajatii Spitalului de Urgenta Craiova s-au trezit cu pacienta inapoi. Maria Ionica a recunoscut ca a fugit de la Melinesti, dar a spus ca se obisnuise cu libertatea de la spitalul craiovean, de unde putea sa plece cind dorea fara sa o intrebe nimeni nimic.

Ca sa fie sigura ca nu va fi trimisa inapoi la Melinesti, pacienta a furat si dosarul cu toate documentele, inclusiv actul de identitate, pe baza carora fusese internata. „S-a purtat ca si cind nu s-ar fi intimplat nimic. S-a dus direct in salon si s-a asezat pe pat. I-am explicat ca nu o mai putem interna, dar nu a vrut sa plece. Acum doarme pe o canapea din sala de asteptare, iar ziua hoinareste“, a spus Andrei Pana, directorul de ingrijri al Spitalului de Urgenta Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS