10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljChestorul Codita - anchetat in cazul Boerica

Chestorul Codita – anchetat in cazul Boerica

Activitatea sefului Inspectoratului Judetean de Politie (IJP) Dolj, chestorul Constantin Codita, este verificata, incepind de ieri, de o echipa a Corpului de Control al ministrului administratiei si internelor. Controlul vine in urma informatiilor publicate in presa, potrivit carora seful politiei doljene ar fi avut legaturi cu omul de afaceri Genica Boerica, arestat in prezent pentru o frauda de 290 de miliarde de lei.

Secretarul de stat Zaharia Toma, prim-adjunctul ministrului administratiei si internelor, Marian Saniuta, a declarat ieri, in cadrul unei conferinte de presa, ca rezultatele verificarilor vor fi facute publice in zilele urmatoare. Pe de alta parte, procurorul general al Romaniei, Ilie Botos, a evitat sa dea un raspuns transant la intrebarea referitoare la presupusele legaturi dintre gruparea condusa de Genica Boerica, din care faceau parte mai multi cetateni de origine araba, si finantatorii unor organizatii teroriste. Botos a spus ca „ancheta este inca in lucru“ si ca „nu trebuie periclitata“.

„Ancheta urmareste si identificarea unor posibile legaturi intre politisti si omul de afaceri craiovean“, a declarat Botos, adaugind ca, deocamdata, nu se contureaza fapte de coruptie, pentru care sa fie sesizat Parchetul National Anticoruptie (PNA). Botos nu a exclus insa posibilitatea ca PNA sa aiba deja astfel de informatii.

Judecatorii de la Tribunalul Capitalei au emis, pe 4 octombrie, mandate de arestare pe numele lui Genica Boerica si a doi complici ai acestuia, cei trei fiind acuzati ca, beneficiind de sprijinul unei filiere de cetateni arabi, ar fi obtinut de la autoritatile fiscale doljene rambursari ilegale de TVA insumind 7,25 milioane de euro – aproximativ 290 de miliarde de lei.

Banca Nationala a Romaniei si Curtea de Conturi au identificat traseul banilor rulati prin societatile comerciale fantoma, procurorii declansind, pe 17 septembrie, urmarirea penala impotriva lui Genica Boerica si de cei doi complici ai sai – Elena Popa si Florentin Sargarodschi. Acestia sint acuzati de infractiuni la Legea nr. 345/2002 privind TVA, asociere in vederea comiterii de infractiuni, fals in inscrisuri oficiale si sub semnatura privata, fals in declaratii si uz de fals.

Pe 18 octombrie au mai fost arestati doi egipteni si un iordanian, respectiv El Khouly Nashat si Nassar Mohamed si Ayyoub Bassem, pentru comiterea infractiunilor de fals privind identitatea, uz de fals, fals intelectual, fals in inscrisuri oficiale, evaziune fiscala, spalare de bani si asociere pentru savirsirea de infractiuni. Pentru savirsirea acelorasi fapte, Tribunalul Bucuresti a emis un mandat de arestare in lipsa pentru un alt complice al lui Boerica, iordanianul Al Switi Nail, care a parasit Romania inca din mai 2003.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS