10.1 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalScumpirea carburantilor - explozie a preturilor la alimente

Scumpirea carburantilor – explozie a preturilor la alimente

Saptamina trecuta, barilul de titei a ajuns la pretul-record de 53 de dolari, la bursa din New York. Comparativ cu inceputul acestui an, se constata o majorare a cotatiilor cu 20 de dolari pe baril. Pietele europene au reactionat la fel, cotatia titeiului brent atingind 49,20 dolari pe baril.

Efectele acestor scumpiri s-ar putea resimti si pe piata romaneasca in viitorul apropiat.

Calculind diferentele dintre nivelul actual al pretului petrolului si cel la care a fost stabilit costul carburantilor, reiese ca s-ar putea produce o majorare cu circa 3.000 de lei pe litru, potrivit unor surse din sectorul energetic. De altfel, Dinu Patriciu, presedintele Rompetrol, arata, recent ca pretul unui litru de benzina este calculat la 33 de dolari pe barilul de titei. Romania are, totusi, un oarecare avantaj: pe de o parte, Petrom produce mai mult de jumatate de carburanti din extractiile din tara, pe de alta parte ca operatorii privati importa titei ural, mai slab calitativ, dar si mult mai ieftin fata de cel brent. Cu toate acestea, tara noastra s-a angajat sa scumpeasca benzina, progresiv, pina la integrarea in Uniunea Europeana, urmind ca aceasta sa ajunga la 1 euro pe litru (peste 40.000 de lei).

Impactul unei eventuale scumpiri a carburantilor se va resimti in bugetul unei familii nu doar la nivelul a 20-30 de euro (cit ar reprezenta majorarea efectiva), ci si ca urmare a cresterii preturilor pentru majoritatea produselor de baza. Salariul mediu net pe economie nu a reusit, in ultimul an, sa tina pasul cu scumpirea carburantilor. Potrivit datelor Institutului National de Statistica, in luna ianuarie, salariul mediu net era de 5.771.049 lei, iat in august acesta a ajuns la 5.858.704 lei. In aceeasi perioada, benzina s-a scumpit de la 25.450 de lei la 30.250 de lei, ajungind, in prezent, la 30.450 de lei. Motorina s-a scumpit de la 20.850 de lei la peste 27.000 de lei. Se constata ca, in timp ce salariul s-a majorat cu mai putin de doi la suta, carburantii s-au scumpit cu circa 20 %. Mai mult, cresterea de pret a depasit si rata inflatiei, care a fost in perioada ianuarie-august de 5,6 procente.

Carnea si piinea se vor scumpi pina in luna decembrie

Luna urmatoare, pretul uleiului la producator se va majora cu 10-15 la suta, ca urmare a scumpirii materiei de baza, saminta de floarea-soarelui, cu 25 la suta, a anuntat, ieri, Dragos Frumosu, presedinte al Federatiei Nationale a Sindicatelor din Industria Alimentara (FSIA). Scumpirea a luat in calcul majorarea tarifelor la benzina, energie electrica si gaz, care nu se regaseste in acest moment in pretul produselor alimentare. De asemenea, laptele, carnea si piinea se vor scumpi din nou pina in luna decembrie.

Pe baza datelor pe care le detine FSIA, Frumosu estimeaza ca producatorii vor majora cit de curind tarifele la produsele alimentare cu pina la cinci la suta, urmind valul de scumpiri al carburantilor. Asta va duce la o crestere a preturilor finale cu pina la 10 la suta, comerciantul aplicind si el mai mult ca sigur un adaos comercial de 3-4 la suta, avertizeaza presedintele FSIA. Prin urmare, FSIA cere reducerea imediata a TVA la produsele alimentare de baza, de la 19 la suta la cel mult 9 la suta. „Acest lucru ar echilibra scumpirile din aceasta perioada si ar veni in sprijinul producatorilor si al intregii populatii, dar si al celor care lucreaza in aceasta industrie“, indica Frumosu. El a mai tras un semnal de alarma, aratind ca vinzarile celor care activeaza in industria carnii au scazut deja cu 15 la suta, ca urmare a recentei majorari a preturilor cu 25 la suta. Mai mult, o data cu venirea iernii, cind mare parte a populatiei isi va asigura consumul din gospodariile proprii, vinzarile produselor din carne vor scadea si mai mult, mai avertizeaza acesta. FSIA protesteaza, astfel, fata de aminarea reducerii TVA la produsele alimentare pentru anul 2007.

Masura era propusa initial pentru anul in curs. FSIA mai acuza dezinteresul total al Ministerului Agriculturii fata de cei care activeaza in industria alimentara, cerind mai multe programe care sa vina in sprijinul acestora. Accesul la credite este foarte dificil, iar programul SAPARD functioneaza foarte greu la nivelul directiilor agricole.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS