11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024

Scurte stiri

13 persoane propuse cetateni de onoare ai Craiovei

13 persoane sint propuse pentru a primi distinctia de „Cetatean de Onoare al Craiovei“, in cadrul editiei din acest an a zilelor municipiului, care vor avea loc in perioada 25-27 octombrie. Printre cei propusi figureaza actori cunoscuti ai scenei politice romanesti din ultimii 14 ani. Lista incepe cu seful statului, Ion Iliescu, si continua cu Corneliu Vadim Tudor, liderul PRM, actualul ministru al transporturilor, Miron Mitrea, sau senatorul Ion Predescu. Pe lista mai sint scriitorii Mircea Dinescu si Fanus Neagu, oamenii de cultura Eustatiu Gregorian, Horia Davidescu, Leni Pintea Homeag, comandantul „Scorpionilor Rosii“ in Irak – Ionel Ciuca, precum si fostul campion la lupte si actual inspector general al ISJ Dolj – Constantin Busoi. Post-mortem, sint propusi pentru a primi aceasta distinctie Nestor Vornicescu, fostul Mitropolit al Olteniei, si doctorul Constantin Voiculescu. Consiliul Local Craiova va lua in dezbatere aceasta lista intr-o sedinta extraordinara pe 12 octombrie, ceremonialul de decernare a distinctiilor urmind sa aiba loc pe 24 octombrie.

Lemne gratuite pentru scolile doljene din mediul rural

Unitatile scolare din comunele doljene primesc pentru iarna gratuit 2.000 de metri cubi de lemne pentru incalzirea salilor de clasa, a laboratoarelor, cabinetelor. Masura a fost aprobata de Consiliul de Administratie al Regiei Nationale a Padurilor, de Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale si de Guvernul Romaniei. Directorul ISJ Dolj, Aristidie Gheorghiu, a spus ca in Dolj, in prezent, aprovizionarea cu lemne a scolilor este buna: „Din raportarile directorilor unitatilor de invatamint din mediul rural rezulta ca la peste 40% din numarul acestora, aprovizionarea cu lemne este totala. La celelalte scoli, aceasta este partiala si nu putem afirma ca exista vreo scoala care sa nu aiba nimic. In aceste conditii, pentru fiecare comuna revin aproximativ 20 de metri cubi de lemne, caldura fiind asigurata pentru elevi si personal, indiferent de vitregiile iernii“. Directorul tehnic al Directiei Silvice Craiova, ing. Marian Stoenescu, a spus ca livrarile vor incepe imediat si, potrivit protocolului incheiat intre Prefectura Dolj, Directia Silvica Craiova si ISJ Dolj, acestea se vor finaliza pe 25 octombrie. (C.I.)

Bucatariile si spalatoriile din spitalele gorjene vor fi privatizate

Bucatariile, spalatoriile si laboratoarele din spitalele gorjene vor fi privatizate. Aristica Morosanu, directorul Directiei de Sanatate Publica (DSP) Gorj, a spus ca s-a constituit deja o comisie care va aviza externalizarea acestor servicii: „Pina joi (astazi – n.r.), comisia va face propuneri cu privire la aceasta actiune. Aceste servicii se vor privatiza prin organizarea de licitatii“. Directorul DSP Gorj a precizat ca, in prima etapa, vor fi privatizate bucatariile si spalatoriile. Acesta a constatat, in urma controalelor efectuate, ca mincarea oferita bolnavilor este necorespunzatoare si nu respecta alocatiile de hrana: „Alocatia de hrana este de 47.000 de lei in spitale, iar la Centrul de pneumoftiziologie de la Dobrita este in jur de 90.000 de lei, iar la sectiile de psihiatrie, de 70.000 de lei. Dar, in cele mai multe cazuri, alocatia nu depaseste 25.000 de lei“.

In Dolj, testul HIV va fi gratis

Primul centru de consiliere in ceea ce priveste virusul HIV va fi infiintat in acest an in judetul Dolj. Testarile pentru depistarea HIV vor fi gratuite si vor fi realizate in cadrul Laboratorului de analize medicale apartinind Directiei de Sanatate Publica Dolj, situat pe strada Brestei, nr.6. In luna septembrie, a fost organizat un concurs pentru selectionarea a doi consilieri, care in perioada urmatoare vor merge la cursuri de pregatire la Bucuresti.

Fundatia Romanian Angel Appeal impreuna cu Ministerul Sanatatii implementeaza in 16 judete ale tarii programe de prevenire a transmiterii virusului HIV. Proiectul este finantat printr-un program Global. „Doljul a fost printre judetele prinse in acest proiect de o deosebita importanta. Oamenii vor avea posibilitatea sa faca testul HIV gratis. Centrul de consiliere isi va derula activitatea in cadrul Directiei de Sanatate Publica Dolj“, a declarat Dana Ciocan, medic epidemiolog in cadrul DSP Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS