16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalTartorii Penitenciarului pentru Minori si Tineri Craiova

Tartorii Penitenciarului pentru Minori si Tineri Craiova

Cotidianul nostru publica, pe 18 octombrie 2003, o ampla ancheta despre situatia de la Penitenciarul pentru Minori si Tineri (PMT) Craiova. Totul a pornit de la dezvaluirile unui detinut despre mafia pachetelor primite de acasa, teroarea instituita de anumiti detinuti aflati in gratiile gardienilor, dar si despre lupta pentru putere la virful conducerii penitenciarului.

Tot de la un pachet primit de unul dintre detinuti a pornit si tragedia de vinerea trecuta, in urma careia cinci detinuti au cazut victime incendiului din celula 36, doi decedind, iar ceilalti trei avind putine sanse de supravietuire. Am considerat necesar sa publicam din nou, fara nici o modificare, materialul aparut in paginile cotidianului nostru cu aproape un an in urma, mai ales ca multi dintre protagonisti se regasesc in cazul actual. Ceva schimbari au avut loc la PMT Craiova: comandantul Marinel Candidatu si-a luat concediu dupa ce a fost eliberat din functie, maiorul Sorinel Fulga a fost si el demis, locotenent-colonelul Viorel Najap (mai nou inspector-sef, dupa ce, marti, institutia a fost demilitarizata) a fost sanctionat si apoi… avansat ca sef interimar de puscarie – insa despre cele intimplate la acea vreme, fapte descrise in scrisoarea detinutului Cojocariu, inca asteptam ca organele abilitate sa se pronunte.(A.D.)

Desi a inceput numaratoarea inversa pina la eliberare, un detinut e pornit sa denunte tot ce misca in celulele Penitenciarului de Minori din Craiova, cu complicitatea politistilor de aici. Catalin Cojocariu demasca intr-o scrisoare care a ajuns in posesia Gazetei de Sud un soi de mafie a pachetelor, aflata sub comanda detinutului Truta, tartorele de la camera patru. In schema este inclus, ca si protector direct al lui Truta, subofiterul Velea. Hora dezvaluirilor se intinde insa pina la comandantul Candidatu, vizat, pare-se, de catre vechea garda a puscariei sa fie rasturnat din fruntea trebii. Velea, la rindu-i, il suspecteaza pe maiorul Fulga ca ar fi montat din umbra acest atac, urmarind sa loveasca sus, linga comandant. Posibila tinta, lt. col. Najap, innoada mai departe firul suspiciunilor catre Fulga, care s-ar zbate sa ocupe pozitia a doua la virful penitenciarului. Practic, o data cu acuzatiile lui Cojocariu, razboiul temnicerilor nu mai poate fi tinut sub capac, drept care, zice Candidatu, e nevoie de interventia Parchetului Militar.

Hustler, livrata lui Truta pentru nevoi intime

Catalin Cojocariu spune ca intre el si Sorin Truta clinciurile s-au ascutit in urma cu doua luni. Aproape toata puscaria era la picioarele „vipurilor“ cazate la numarul patru si numarul 19. „Intii au inceput sa ma ameninte pentru ca nu le mai dadeam tigari si ce mai primeam de acasa“, povesteste Catalin. „«Las’ ca vezi tu, ne-ntilnim la masa…!» Cel mai tare se lua de mine Truta, care e un fel de sef pe camera patru. A strins la el toti pachetarii si ia ce vrea de la ei. Dar si ceilalti puscariasi, de la alte camere, erau obligati sa treaca pe la el, sa-i lase ceva, daca nu voiau sa aiba belele. Eu ma mai certasem si inainte cu Truta, asa ca nu mai voiam sa fac ce zice el. Mai ales ca vedeam ca in camera lui televizorul mergea toata noaptea, in timp ce la noi se stingea la zece“, a spus Catalin. Tot acolo, la camera patru, ar fi fost dus un resou, iar Truta facea colectie de reviste Hustler si Playboy, materiale interzise in inchisoare. „Toate se intimplau pe tura lui Velea, subofiter care ne pazeste. Odata, cind i s-au furat cizmarului de la noi patru milioane de lei – le-a luat unul, Surdu, care a plecat -, jumatate a fost partea lui Truta. El i-a dat lui Velea cele doua milioane, si asta i-a adus a doua zi bautura, tigari, mincare si niste ochelari Armani. Cica s-ar fi dus la tatal lui Zeus – asta e la 19 si e cu Truta pe felie – si de acolo a luat marfa. Si tot Velea ii aducea lui Truta si revistele alea…“, acuza Catalin.

Pe de o parte, pentru ca nu mai voia sa-i faca pe plac, pe de alta, ca nu-i dadea pace sarpele invidiei, Catalin a sarit, neinspirat, sa-l infrunte pe Truta. „Ma lua cite unul, pus de Truta, la suturi pe baza. Sau, cind ieseam de la masa, noi, camera cinci, stateam in sala de mese fata in fata cu numarul patru – ei ieseau inainte si ma asteptau dupa colt. Acolo imi carau pumni si picioare. Ori dimineata, cind nu e lumina bine, in drum spre cantina. Nici nu vedeam care da, ca nu era mereu Truta. Punea pe altii… Intr-o zi m-a amenintat chiar in fata comandantului ca o sa ma taie. Poate sa o faca, el sau altul pus de el, ca majoritatea au cutite. Si le fac singuri, si le ascund atit de bine ca nu le gaseste nimeni la perchezitie“.

Portretul pachetarului nesupus: capul spart si ochiul negru

Ultima bataie zdravana, isi aminteste denuntatorul, ar fi incasat-o pe 4 octombrie. „Era simbata si trebuia sa iesim pe baza. Supraveghetorii nu stateau cu noi, se trasesera mai incolo sa vorbeasca. Era tura lui Velea, asa ca ma asteptam sa se intimple ceva. Si eram sigur ca Truta e furios, pentru ca ma dusesem sa-i spun maiorului Iacov ca nu mai pot sa indur bataile si vreau sa fiu lasat in pace. Vineri, Iacov ne luase pe amindoi sa ne impace. Truta a promis atunci ca nu-mi mai face nimic, dar stiam ca n-o sa ma ierte, ca l-am pirit…“. Pedeapsa a fost pe masura faptei, stiut fiind ca ala care „sifoneaza“ la comandant nu va fi crutat. Cu cele doua camere strinse cerc pe baza, a doua zi dupa „impacare“, Catalin si-ar fi luat o alta portie de pumni si bocanci, cit sa se sature de ciripit pe ziua aceea. De spus n-a mai spus nimanui, ca se saturase sa i se duca vestea de turnator. Si, oricum, „cind un politist inchide ochii si chiar da o mina de ajutor“, se plinge Catalin, iti mai arde sa torni?

Ce l-a incurajat pe Catalin sa-si faca publice acuzatiile este ca are alaturi un coleg de suferinta dispus sa-si puna pielea la saramura in razboiul demascarii tartorilor de dupa gratii. „Dupa ce am iesit din carantina, in vara asta, primul lucru a fost sa maninc bataie de la Truta. A fost cea mai rea de pina acum. Am avut capul spart si ochiul negru. Intii m-a batut sa ma duc la el in camera, sa fiu unul dintre pachetari – cu tata in MApN si cu mama cadru didactic, aveam ce sa primesc de la vizite, iar Truta ar fi vrut sa-i fiu aproape. Apoi m-a batut pentru ca m-am dus in alta camera. O vreme m-a lasat in pace, dar de doua saptamini iar am inceput sa iau pumni. Mi-a zis ca tot la el o sa ajung, are el grija. Cind l-a batut pe Catalin pe baza, am fost de fata si eu, si altii. Lor le e frica de Truta, ca are prieteni mari, de aia nu spun nimic. Cred ca le e frica si de Velea, care ii tine partea lui Truta si celor din camera patru. La ei televizorul merge toata noaptea, li se aduc pachete, bautura. Pe Truta l-am vazut cu Hustler si Playboy – nu avea de unde sa le ia decit de la Velea“, a spus Ioan Dumitrescu, de 18 ani, singurul martor, deocamdata, al lui Catalin Cojocariu.

Truta jurase ca nu mai da cu pumnul

Despre zbaterile lui Catalin, superiorii zic ca aflasera de citeva luni, o data din pirele detinutului si apoi din ce au mai auzit de la ceilalti. Maiorul Sorin Fulga, fata de care Catalin a manifestat o oarecare afectiune, a incercat, pare-se, sa-l mai protejeze. Maiorul Iacov, care fusese la un moment dat chiar pe post de purtator al soliei de pace, a crezut acum doua saptamini ca „totul s-a terminat, Truta s-a jurat ca nu mai face“.

Lt. col. Viorel Najap, de doar doua luni incoace loctiitor pentru paza, declara insa ca nu luase cunostinta despre situatia aceasta, spunind ca a aplanat nenumarate conflicte dintre detinuti, printre care si certuri minore intre Truta si Cojocariu. Niciodata insa batai. „Sint foarte greu de stapinit si asta din cauza virstei, iar motive de scandal isi gasesc din orice. Arme albe nu au. Stiu ca isi fac un fel de cutite din platbanda de pat, dar intotdeauna sint descoperite de supraveghetori. Bineinteles ca pot recurge la orice obiect ca sa se bata, dar paza este stricta. Ceea ce spune detinutul Cojocariu este grav. Cazul trebuie cercetat cu atentie, fara indoiala. Dar este greu sa dai crezare unui detinut care, sa fim sinceri, nu este usa de biserica si nu e prima oara cind vine aici. Cojocariu are si el prietenii lui, pe care ii pune sa-i faca mici servicii, sa mai bata pe unul, pe altul. Acum a ales rolul victimei pentru ca se apropie eliberarea si practic are miinile legate. Altfel i s-ar face raport si i s-ar amina plecarea. Are la dosar si o tentativa de viol, comisa acum citeva luni asupra unui alt detinut. In ceea ce priveste comportamentul subofiterului Velea, nu pot sa spun decit ca acuzele aduse persoanei sale trebuie dovedite“, spune lt. col. Viorel Najap.

Scenariul „Refuz de hrana“

Subofiterul Ion Velea neaga toate acuzatiile, aducind ca argument vechimea de 11 ani in acelasi loc de munca, pe care nu ar risca sa-l piarda pentru doua milioane de lei, cit se zice ca ar fi luat de la Truta. „Ca sa lasi curent la zece oameni din 80 inseamna sa-ti dai singur foc. Cum sa faci asta chiar intr-o puscarie? Cit priveste cazul Cojocariu – Truta, eu nu i-am vazut niciodata batindu-se. Daca s-a intimplat si, asa cum zic ei, pe tura mea, in mod sigur a fost alt supraveghetor cu ei. Eu nu i-am vazut“, declara Ioan Velea. „Totusi, isi revine subofiterul, poate ca este vorba de altceva. Nu ar fi exclus ca acest Cojocariu sa fie montat de cineva care sa aiba niste interese… poate de un ofiter. Este o poveste mai veche, cu maiorul Sorin Fulga…“. Asadar, bataia dintre doi puscariasi a devenit, in fapt, razboiul dintre doua tabere cu epoleti: pe de o parte, subofiterul Velea, care l-ar sustine pe Truta, iar pe de alta parte, maiorul Fulga, care l-ar tine in brate pe Cojocariu. Lt. col. Najap intareste suspiciunile lui Velea, lansind si el varianta unui scenariu montat de maiorul Fulga. „Vine Najap cu mascatii! Am auzit ca vorbea toata lumea pe aici cind au aflat ca vin eu. Au intrat brusc in refuz de hrana. Cred ca zvonul a fost raspindit cu buna-stiinta: stricasem jocurile cuiva, care a tot sperat – avind niste studii in plus – sa ocupe functia de loctiitor. Este vorba de maiorul Sorin Fulga. Eu am fost desemnat de la Bucuresti, n-am avut pile. In fond si la urma-urmei, am urmat niste ordine, altfel puteam sa stau la PMS bine si frumos. Si cum mi-am ocupat locul aici, cum au inceput problemele. De parca au innebunit toti detinutii. Bineinteles, sa se lase impresia ca nu imi fac bine treaba…“, declara Najap. Pe maiorul Fulga l-am cautat ieri toata ziua, pentru o declaratie, dar s-a pierdut fara urma ori inauntru, ori afara din penitenciar.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS