11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGardienii - solidari cu detinutii

Gardienii – solidari cu detinutii

• Detinutii majori au protestat impotriva… sanctionarii gardienilor, in urma evenimentului de vineri • Daca vor fi sanctionate „cadrele“, detinutii zic ca vor intra in refuz de hrana • Cadrele au fost sanctionate • Asteptam cu interes protestul la care vom fi chemati astazi

Aproape 200 de detinuti din cadrul Penitenciarului pentru Minori si Tineri (PMT) Craiova au organizat ieri un protest inedit. La ora 9.30, dupa micul dejun, detinutii majori (cu virste intre 18 si 21 de ani), cazati in pavilionul 1 al penitenciarului, au refuzat sa mearga la cursuri si au inceput sa strige ca nu sint de acord cu eventuala sanctionare a gardienilor, dupa incidentul de vineri. „Detinutii n-au mai vrut sa iasa din celule la scoala si au inceput sa fluiere, sa loveasca in grilaje si sa tipe la geamuri sa vina cineva de la Directia Generala a Penitenciarelor sa stea de vorba cu ei. Au mentionat faptul ca sint total nemultumiti cu privire la modul deformat in care au fost prezentate la televizor evenimentele de vineri, sustinind ca nu doresc ca unele cadre ale acestei institutii sa fie sanctionate. Concret, detinutii au spus ca ar fi injusta sanctionarea gardienilor, ca nu li se fura din colete, iar comportamentul nostru ii multumeste, considerind ca intre ei si gardieni sint relatii perfect umane“, a precizat capitanul Daniel Bresteanu, sef de tura la PMT Craiova.

Bresteanu s-a declarat „solidar cu detinutii“, mentionind ca „personal, ii sustin in demersul lor“.

Amanunte despre „protestul“ detinutilor ofera colonelul Viorel Najap, loctiitorul comandantului pentru siguranta detinerii: „Detinutii au spus ca, daca vor fi sanctionate cadrele, isi vor continua revolta, refuzind sa manince“.

Candidatu apare, revolta dispare

In mod uimitor, in momentul in care Marinel Candidatu – la acea ora detinind inca functia de comandant al PMT Craiova – si-a facut aparitia printre detinutii „suparati“ si a facut un „tur de onoare“ al celulelor, cei aflati in detentie s-au linistit brusc, n-au mai strigat, apoi au plecat calmi sa ia masa de prinz. Intors din vizita sa indelungata prin celule, Candidatu a declarat despre incidentul de ieri-dimineata: „A fost o manifestare extrem de zgomotoasa a detinutilor cu privire la modul in care s-a reflectat in mass-media situatia din penitenciarul nostru. Au strigat sa vina directorul, iar eu m-am dus in fiecare celula si am discutat cu ei, reusind sa ii calmez“.

Protestul detinutilor a lasat impresia unei actiuni regizate, mai ales ca a avut loc cu citeva ore inainte de „debarcarea“ lui Marinel Candidatu de la comanda penitenciarului. Apoi, conducerea penitenciarului a organizat subit o conferinta de presa, chemindu-i repede pe ziaristi pentru a li se prezenta detalii despre aceasta actiune a detinutilor, insa nici unui jurnalist nu i s-a permis sa discute cu „revoltatii“, sub pretextul ca ar fi prea periculos pentru reprezentantii mass-media.

Impresia unui protest „cusut cu ata alba“ a fost lasata si de faptul ca oficialii penitenciarului n-au fost in stare nici macar sa se puna de acord cu privire la durata „revoltei“: circa o jumatate de ora, dupa spusele capitanului Bresteanu, ori intre doua ore si doua ore si jumatate, dupa cum sustine colonelul Najap.

N-a putut nimeni din cadrul penitenciarului sa explice de ce au „protestat“ doar detinutii majori, iar minorii nu si-au manifestat adeziunea fata de „relatiile perfect umane“ dintre ei si gardieni. „Minorii s-au alaturat si ei, pina la urma, protestului, dar pentru alt motiv: au cerut sa li se dea voie rudelor sa le aduca tigari de acasa“, a mentionat colonelul Viorel Najap. Colonelul Najap a uitat sa precizeze daca minorii au cerut cumva si chibrituri. Cit despre Marinel Candidatu, acesta a sustinut sus si tare ca „N-a fost vorba de nici o regie, cine sa regizeze asa ceva?!“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS