15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDeznodamint cu toxiinfectie alimentara la o nunta in Castranova

Deznodamint cu toxiinfectie alimentara la o nunta in Castranova

• 13 nuntasi au fost internati cu simptome de toxiinfectie alimentara dupa ce au mincat la o nunta in satul Puturi, comuna Castranova – Dolj • Medicii epidemiologi cred ca este vorba de un focar de infectie cu salmonela
• Organizatorii nuntii risca sa fie amendati cu pina la 100 de milioane de lei

13 persoane au ajuns la spital cu diaree si varsaturi, iar alte 18 au primit ingrijiri la domiciliu, dupa ce au consumat brinza, chiftelute si sarmale la o nunta in satul Puturi al comunei doljene Castranova.

Nunta mare simbata la Puturi. Cu mic cu mare, aproximativ 200 de oameni au dat buluc la casa lui Virgil Spiridonescu. Barbatul, de 52 de ani, isi casatorea fiul, Dumitru, de 30 de ani. Mireasa, o fata din localitate, Magdalena Mihaela Scrieciu, de 27 de ani. Ca orice socru mare care se respecta, Spiridonescu a tinut mortis sa faca el nunta, afara in cort, asa cum se obisnuieste la tara. Pentru asta s-a pregatit cu saptamini inainte, angajind chiar si un bucatar experimentat sa se ocupe de prepararea bucatelor. „Au luat mezeluri de la FRIGORIFER si carne din Piata Mare din Craiova, ca de aici cumpara toti si chiar magazinele de la noi din sat se aprovizioneaza de aici. Pentru nunta au taiat doi porci. Eu am pregatit toata mincarea. Am facut lebar, sunca taraneasca, sarmalute, friptura, sa aiba tot omul ce minca. De 35 de ani fac mincare la oameni, am lucrat in comert, dar nu s-a intimplat niciodata sa las clientul nemultumit“, a sustinut Dumitru Popa, bucatar cu acte, dupa cum s-a laudat.

„Sarmalele aveau un gust foarte respingator“

Toate bune si frumoase pina a doua zi de dimineata. Dupa ce se ghiftuisera cu toate felurile de mincare enumerate mai sus, udate din belsug cu vin, tuica si must proaspat, mesenii au inceput sa simta cum le vin cirnaciorii si chiftelutele pe git inapoi. Apoi au inceput sa simta dureri puternice de stomac, febra, diaree, cefalee.

O parte dintre nuntasi au incercat sa se dreaga cu ceaiuri, tuica si alte combinatii tamaduitoare. Totul a fost in zadar. Duminica, dupa ora 17.00, mai multe persoane care fusesera la nunta au apelat la Serviciul de Ambulanta Dolj, pentru ingrijiri medicale.

„Duminica dimineata m-am trezit cu dureri ingrozitoare de stomac, voma, febra. Am stat asa, crezind ca o sa-mi treaca. Apoi mi-am facut un ceai. Daca am vazut ca durerile nu treceau, am chemat pina la urma salvarea“, a spus Adi Grigore, de 30 de ani. Alt nuntas, Gheorghe Ionete, de 35 de ani, a ajuns la spital impreuna cu toata familia. „Sa fi fost de la caltabos, sa fi fost de la salamul sau chiftelutele de culoare vinetie? Cred ca, mai degraba, de la sarmalele care aveau un gust foarte respingator. Am mincat toti, inclusiv ala mic“, a spus Gheorghe.

Nuntasii au ajuns cu ambulantele la spital

Pina duminca seara, la ora 22.30, noua persoane fusesera luate de la Puturi cu ambulantele si internate in Spitalul de Boli Infectioase „Victor Babes“ din Craiova, cu simptome grave de toxiinfectie alimentara.

„Au fost aduse in stare generala influenta. Prezentau sindrom de deshidratare, acuzind stari febrile, varsaturi, ameteli, stari lipotimice, diaree. Simptomele sint specifice unei toxiinfectii alimentare, avind in vedere si faptul ca au consumat acelasi tip de alimente“, a declarat dr. Manuela Elena Musa, purtatoarea de cuvint a Spitalului „Victor Babes“.

Printre cei intoxicati era si socrul mare, organizatorul nuntii. Virgil Spiridonescu a refuzat, probabil de rusine, sa stea de vorba cu noi. Alte sapte persoane au primit ingrijiri la domiciliu.

Cadrele medicale de la spitalul craiovean au declarat ca nu se stie deocamdata daca a fost vorba de o toxiinfectie provocata de un aliment alterat sau de igiena precara a celor care au preparat mincarea. „Evolutia lor sub tratament de urgenta a fost buna. Nici o persoana nu a fost in pericol vital, iar focarul este restrins. Pina acum am recoltat probe biologice pentru identificarea germenului. Dupa intervalul de aproximativ 12 ore, scurs de la momentul in care au consumat alimentele si pina la aparitia simptomelor, este posibil sa fie salmonela“, a mai spus Elena Musa.

Banana, „remediu“ pentru diaree

Seria intoxicatiilor alimentare nu s-a oprit aici. Ieri-dimineata, la Spitalul de Boli Infectioase din Craiova au mai ajuns noua persoane de la Puturi. Trei dintre ele au fost internate. Restul au prezentat forme usoare, fiind trimise acasa dupa acordarea ingrijirilor medicale.

Speriati de amploarea pe care o luase evenimentul, unii din nuntasi s-au prezentat din proprie initiativa la spital, la primele semne de boala. Danut Grigore, de 24 de ani, s-a dus intii la medicul de familie inainte de a veni la spital, cu „tratamentul“ in mina: „Ma simt rau, am diaree si imi vine sa vomit. Doctorul mi-a dat tratament si mi-a recomandat sa maninc banane, ca sa-mi treaca. Cind am vazut ca pe toti ii lua salvarea, unul cite unul, m-am speriat si am venit la spital cu inca trei prieteni care si ei se simt rau“, a spus Danut in timp ce musca fara retineri dintr-o banana (considerata de medici un excelent diuretic).

Mirii au scapat ieftin dupa masa copioasa de la nunta. Cu exceptia unei jene stomacale si unei senzatii de voma, erau perfect sanatosi, nefiind necesara internarea lor. „Am inceput cu stingul aceasta casatorie. Ne pare rau pentru cele intimplate dar nu avem nici o vina. Nu noi am pregatit mincarea“, a spus ginerele Dumitru Spiridonescu.

Dupa nunta si… rasplata

Directia de Sanatate Publica (DSP) Dolj a inceput o ancheta pentru identificarea germenilor care au produs toxiinfectia alimentara si luarea masurilor corespunzatoare impotriva celor care se fac vinovati.

„Este vorba de un focar de toxiinfectie. Alimentele incriminate sint brinza, chiftelele si sarmalele, pe care bolnavii le-ar fi consumat la nunta. Pina acum, nu am identificat si alte focare de infectie, ceea ce ne determina sa credem ca mezelurile au fost probabil depozitate in mod necorespunzator“, a declarat dr. Liliana Nica, medic primar epidemiolog in cadrul DSP Dolj.

Pina una-alta, un lucru este sigur. Organizatorii nuntii sint vinovati si vor suporta consecintele. Pentru depozitarea alimentelro in loc necorespunzator si pentru punerea in consum de alimente alterate, ei risca o amenda de 20 – 100 milioane de lei.

In cursul zilei de ieri, de la Puturi, inca o persoana a fost internata cu toxiinfectie alimentara si alte cinci au primit ingrijiri medicale la domiciliu, iar bilantul ar putea sa creasca.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS