16.4 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljRazboi intre suplinitorii calificati si Primaria Valea Stanciului

Razboi intre suplinitorii calificati si Primaria Valea Stanciului

Unde-i lege nu-i tocmeala, spune un vechi proverb romanesc. Insa, vechea vorba nu se aplica si la Valea Stanciului, unde primaria a „uitat“ sa deconteze

cheltuielile de naveta pentru o parte din dascalii care au facut eforturi financiare sa ajunga aici ca sa-i invete carte pe copiii satenilor.

Intre autoritatile locale din comuna doljeana Valea Stanciului si cadrele didactice mocneste de citeva luni un conflict care sta sa izbucneasca. Marul discordiei tine de nedecontarea cheltuielilor de naveta pentru o parte din dascalii care-i scolesc pe copiii din localitate, mai precis pentru suplinitorii calificati, care au acest drept din 2004.

Datorii de zeci de milioane catre profesori

In cursul anului scolar 2003 – 2004, profesoara Maria Doina Andritoiu a predat elevilor din localitate, ca suplinitor calificat, materiile geografie si tehnologie. Desi a solicitat Primariei Valea Stanciului sa i se deconteze cheltuielile de naveta, a fost intotdeauna refuzata: „Am depus la scoala si la primarie abonamentele de transport si chitantele in original, pentru naveta pe care o faceam intre Gura Vaii si Valea Stanciului. De la primarie mi s-a spus ca numai profesorilor titulari li se deconteaza naveta, nu si suplinitorilor. Atunci le-am adus brosura cu contractul colectiv de munca in invatamint, dar doamna secretara de la primarie nu m-a crezut si m-a pus sa-i aduc scris de undeva ca am dreptul la decontarea navetei. Am adus o hirtie de la sindicat, in care li se explica celor de la Primaria Valea Stanciului de ce trebuie sa mi se deconteze naveta, insa banii tot nu mi se dau, spunindu-mi-se ba ca numai titularii au acest drept, ba ca nu au bani“.

Dupa spusele profesoarei Andritoiu, suma nu e una la care sa renunti prea usor, mai ales ca dascalii au salarii mici: „N-as fi insistat atita daca n-as fi stiut ca am dreptate si ca e dreptul meu sa mi se deconteze naveta. Mai ales ca nu e vorba de o suma mica, la care sa renunt, ci e vorba de peste cinci milioane de lei, in conditiile in care aveam un salariu de trei milioane pe luna din care plateam cam un milion numai pe naveta. Nu sint singura intr-o asemenea situatie, mai am citeva colege care au sa primeasca pentru naveta mai mult de zece milioane de lei fiecare“.

La Valea Stanciului nu s-a aflat nici dupa noua luni de modificarea unei legi

Desi Primaria Valea Stanciului a fost atentionata, ba chiar si notificata, cu privire la respectarea obligatiei de decontare a cheltuielilor de naveta, mai-marii comunei n-au reusit decit

sa-si dea cu stingul in dreptul printr-o adresa trimisa Sindicatului Invatamintului Preuniversitar (SIP) Dolj, in care dovedesc ca n-au habar de lege. Prin adresa nr. 3822/22.07.2004, ce poarta semnaturile primarului Alexandru Vlad si a secretarei primariei, Nicoleta Vatau, administratia din Valea Stanciului sustine ca, potrivit legislatiei in vigoare, doar profesorii titulari au dreptul la decontarea navetei, nu si suplinitorii calificati: „Consiliul Local Valea Stanciului a decontat cheltuielile de deplasare a cadrelor didactice titulare la si de la locul de munca, in limitele sumelor prevazute in buget.

Intrucit Legea nr.128/1997 se refera la decontarea cheltuielilor de transport in comun doar pentru cadrele didactice titulare din mediul rural, in bugetul Consiliului Local Valea Stanciului nu sint prevazute alte cheltuieli decit cele pentru personalul didactic specificat in actele normative in vigoare“.

Se vede treaba ca modificarile legislative din ianuarie 2004 ale Legii nr.128/1997 nu sint cunoscute nici macar dupa noua luni in comuna doljeana Valea Stanciului.

Primaria comunei, chemata in fata justitiei

Dupa cum mentioneaza reprezentantii SIP Dolj, neintelegerile dintre Primaria Valea Stanciului si dascali au aparut ca urmare a necunoasterii legislatiei in vigoare de catre administratia comunei. „Doamna profesoara Andritoiu si citeva colege ale dinsei au tot dreptul la decontarea cheltuielilor de naveta, potrivit art.36, alin.5, litera b, din Contractul Colectiv de Munca Unic la Nivel de Ramura Invatamint pe anul 2004, care stipuleaza ca de decontarea cheltuielilor de naveta beneficiaza nu doar cadrele didactice titulare, ci si suplinitorii calificati.

Contractul Colectiv de Munca este in vigoare de la 9 ianuarie 2004, a fost inregistrat la Ministerul Muncii si a fost publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, deci are putere de lege, asa ca nu inteleg de ce Primaria Valea Stanciului nu aplica prevederile acestui act normativ. Chiar daca nu s-au prevazut in buget sumele necesare, din ianuarie – cind a intrat in vigoare noul Contract Colectiv de Munca – si pina acum aveau suficient timp, daca nu ar fi fost bani, sa faca o rectificare bugetara“, a declarat prof. Constantin Lungulescu, prim-vicepresedinte al SIP Dolj.

Cu ajutorul conducerii sindicatului, profesorii din Valea Stanciului au formulat o actiune in justitie impotriva primariei, pentru a-si cere drepturile banesti. Ramine de vazut din buzunarele cui se vor deconta nu doar cheltuielile de naveta ale dascalilor, ci si dobinzile la aceste sume, pe care cadrele didactice le vor solicita in instanta.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS