17.6 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalScoala a inceput si in penitenciar

Scoala a inceput si in penitenciar

Anul scolar a inceput nu numai pentru copiii si tinerii din scolile generale si licee, ci si in spatele gratiilor, pentru detinutii din Penitenciarul pentru Minori si Tineri din Craiova. Cei care stiau deja sa „buchiseasca“ s-au asezat in banci pentru a obtine, in primavara anului urmator, rivnita diploma de patru clase. „Bobocii“ insa, care n-au dat prea mare importanta scolii cind erau in libertate, si, prin urmare, nu stiu sa citeasca nici macar pe litere, vor incepe cursurile de alfabetizare la 1 octombrie.

In Penitenciarul pentru Minori si Tineri (PMT) din Craiova este al patrulea an in care Fundatia „Cuvintul care Zideste“, apartinind Mitropoliei Olteniei, organizeaza cursuri de alfabetizare. In primii trei ani ai programului, care cuprinde numeroase proiecte de formare intelectuala, profesionala si sociala a detinutilor, peste 300 de tineri din spatele gratiilor au invatat sa scrie si sa citeasca. Munca dusa cu „micii“ delincventi necesita insa nervi tari, incapatinare si pasiune din partea invatatorilor, pentru ca a invata „abc-ul“ pe un tinar ajuns aproape de virsta majoratului este aproape o aventura, comparativ cu a lucra cu mintea frageda a unui scolar de sase ani. „Depinde de fiecare elev. Sint unii care au mai dat pe la scoala, nu sint luati chiar de la zero, si acestia prind alfabetul in patru-sase luni. Altii sint insa total nestiutori si pot sa nu invete nici intr-un an. Aceasta este partea cea mai dificila: tinerii nu sint la acelasi nivel, iar doamnele invatatoare trebuie sa lucreze din greu, cu fiecare in parte“, spune Nicoleta Marinescu, directoarea Fundatiei „Cuvintul care Zideste“.

De la 1 octombrie, si „seniorii“ din PMS vor invata alfabetul

La 1 octombrie, fundatia va organiza un nou ciclu de alfabetizare in PMT. Tot atunci, o noua serie de detinuti vor incepe cursurile de croitorie. Reusita programelor desfasurate in ultimii anii pentru tinerii din spatele gratiilor a incurajat desfasuratea unui program similar si in Penitenciarul de Maxima Siguranta (PMS) din Craiova, unde detinutii vor invata alfabetul si vor face „terapie prin munca“, incepind tot cu prima zi din octombrie a acestui an. „Am depus dosarul spre finantare catre UE si speram sa obtinem banii necesari. Deocamdata, ne descurcam cu voluntari. Avem in jur de o suta de detinuti din PMS care vor fi inclusi in proiectele noastre. Cu ajutorul lui Dumnezeu, vom obtine rezultate la fel de bune ca in Penitenciarul pentru Minori si Tineri, recunoscute si apreciate si de oficialitatile de peste hotare. Miine (astazi) vom primi in PMT vizita reprezentantilor Organizatiilor World Vision din Marea Britanie, Germania si Olanda care, dupa ce au vizionat un film realizat de noi in penitenciar, au fost atit de impresionati, incit au dorit sa vina personal, sa vada ce progrese s-au facut prin aceste proiecte“, spune Nicoleta Marinescu. Detinutii din PMT beneficiaza, de asemenea, de consiliere din partea unui psiholog si a unui asistent social, care ii pregatesc pentru ziua in care vor parasi penitenciarul si va trebui sa ia viata de la inceput.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS