Acasă Local Evaziune fiscala de zeci de miliarde cu piei de bovine si utilaje...

Evaziune fiscala de zeci de miliarde cu piei de bovine si utilaje industriale

Peste 150 de firme din Dolj au fost controlate in luna august de inspectorii Directiei Generale a Finantelor Publice Dolj (DGFP), cu aceasta ocazie fiind descoperite impozite si taxe neplatite in valoare de aproape 24 de miliarde de lei. Suma respectiva a fost stabilita in urma verificarii modului de calcul si virare la termenele si in cuantumurile stabilite de lege, o parte dintre firmele vizate de control avind de-a face pe viitor si cu reprezentantii politiei, catre care au fost inaintate dosarele pentru continuarea cercetarilor. Cazuri flagrante de neplata a TVA-ului si a impozitului pe profit s-au inregistrat la trei firme din Craiova, care s-au sustras de la plata datoriilor de miliarde pe care le acumulasera la bugetul de stat.

La SC ROBAN SRL – datorii de peste sase miliarde de lei

Inspectia din perioada februarie-martie efectuata de Finantele Doljene a scos la iveala faptul ca societatea respectiva a inregistrat cu buna stiinta tranzactii inexacte si fictive cu diferite utilaje industriale, in felul acesta denaturind veniturile, cheltuielile, precum si elementele de activ si pasiv care se reflectau in bilantul contabil. Conform raportului DGFP, raspunzator pentru acest lucru pare sa fie Mircea Ion Popescu, administratorul societatii, desi, conform actului constitutiv al firmei, aceasta functie o indeplinea sotia acestuia, Daniela Popescu. In urma controlului, inspectorii au descoperit abateri de la normele legale cu privire la inregistrarea in contabilitate a operatiunilor de aprovizionare si vinzare cu societati comerciale-„fantoma“, care nu desfasurau activitati la sediul social declarat si care nu au putut fi identificate de organele de control. In felul acesta, SC ROBAN SRL s-a sustras de la plata TVA si a impozitului pe profit in suma de 6,1 miliarde de lei, la care Finantele Publice au calculat dobinzi si penalitati de intirziere de aproape doua miliarde de lei. Pentru ca fapta savirsita intra sub incidenta Legii nr. 87/1994, pentru combaterea evaziunii fiscale, actul de control a fost inaintat catre IJP Dolj, pentru continuarea cercetarilor.

Peste un miliard de lei lipsa in „pusculita“ statului

Controlul la SC VITELIS IMPEX SRL din Craiova a fost declansat la solicitarea Directiei de Control Fiscal Dimbovita, iar inspectia s-a efectuat pe baza datelor transmise de aceasta si a documenteler existente la dosarul fiscal. Banuiala finantelor a fost trezita de faptul ca imobilul in care era sediul social al firmei fusese vindut, pina la incheierea controlului reprezentantii statului neputind contacta vreun reprezentant legal al societatii. Suspiciunile au fost confirmate in urma verificarii. Inspectorii au descoperit ca, in perioada mai 2001-mai 2004, societatea nu a depus la DGFP Dolj deconturile de TVA si declaratiile privind obligatiile la bugetul de stat. De asemenea, SC VITELIS IMPEX a livrat in 2003 piei de bovine in valoare de 3,1 miliarde de lei catre SC NASIL COM SRL din comuna Sotinga, judetul Dimbovita, fara sa declare veniturile impozabile si TVA colectata. Astfel, societatea craioveana s-a sustras de la plata a peste un miliard de lei reprezentind TVA si impozit pe profit, la care se adauga dobinzi si penalitati de intirziere de aproape 200 de milioane de lei. Peste o suta de milioane de lei catre bugetul de stat trebuie sa plateasca si SC GROSBI IMPEX SRL, care a achitat dobinzile unui imprumut acordat societatii de catre o persoana fizica, fara sa vireze impozitul pe veniturile din dobinzi. Pentru nerespectarea legii, firma a fost amendata cu 40 de milioane de lei.

Exit mobile version