Acasă Local Trei vagoane-cisterna au prezentat scurgeri de CO2

Trei vagoane-cisterna au prezentat scurgeri de CO2

Trei vagoane-cisterna incarcate cu bioxid de carbon lichid au stat simbata aproape trei ore in Gara Timna, judetul Mehedinti, dupa ce s-au depistat scurgeri la supapa de siguranta. Garnitura de tren venea din Serbia-Muntenegru si se indrepta spre Combinatul Petrochimic Brazi. Din fericire, nu s-au inregistrat victime, insa, potrivit pompierilor, pericolul a fost iminent pentru persoanele care s-ar fi putut afla in apropierea cisternelor. In cazul in care concentratia era de 30% bioxid de carbon, orice persoana aflata in apropierea cisternelor si care inhala, la 30 de minute putea sa moara”.

Personalul CFR din localitatea Timna a anuntat la dispeceratul Grupului de pompieri „Drobeta“ o avarie la trei vagoane-cisterna, incarcate cu 50 tone de CO2, constind in scurgeri de bioxid de carbon lichid la supapele de siguranta. La fata locului s-au deplasat rapid fortele specializate de interventie din cadrul Grupului de pompieri „Drobeta“, Inspectoratului Judetean de Protectie Civila, ai Garzii de Mediu si Politiei TF. Pe parcursul operatiunilor de interventie, fortele participante au luat masuri de securizare a zonei, traficul CF si pietonal fiind oprit.

„In jurul orei 7.30, am fost anuntati de Protectia Civila. Am luat legatura cu seful de post, am mers in gara, am facut o zona de protectie, au venit si pompierii si cei de la Fontegaz si s-a constatat ca era o scurgere de CO2, care in spatiul inchis este toxic. Aceasta scurgere venea de la o supapa de refulare, care, din cauza presiunii care exista in vagoane, trebuia sa refuleze, deci nu a fost o defectiune tehnica“, a precizat primarul comunei Timna, Ion Cioara.

Desi nu a fost cazul unei explozii, exista pericolul de toxicitate pentru persoanele din jur, mai ales ca localnicii traverseaza calea ferata. „In apropierea vagoanelor, daca concentratia era de 30% bioxid de carbon, orice persoana care inhala la 30 de minute putea sa moara“, a declarat colonel Ion Plesu, comandantul Grupului de Pompieri „Drobeta“.

Dispozitivul de interventie a fost realizat cu operativitate si nu s-au inregistrat victime. Interventia tehnica a reusit dupa aproximativ trei ore, transportul CFR fiind reluat.

Cele trei vagoane veneau din Serbia-Muntenegru, erau incarcate cu bioxid de carbon lichid si se indreptau spre Combinatul Petrochimic Brazi.

Exit mobile version