8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalMahmoud Zureigat, teapa de 760 de mii de dolari

Mahmoud Zureigat, teapa de 760 de mii de dolari

Mahmoud Zureigat este un „cunoscut“ al politistilor si procurorilor doljeni, care in septembrie 2002 au dispus arestarea preventiva, pentru 30 de zile. Cu o zi inainte de emiterea mandatului de arestare, 8 septembrie, cetateanul iordanian a fost prins pe Aeroportul Otopeni incercind sa paraseasca Romania. Intr-un alt dosar, iordanianul a fost cercetat de Centrul Zonal de Combatere a Crimei Organizate si Antidrog Craiova pentru tentativa de inselaciune, politistii considerind ca si-a incendiat o masina cu care transporta medicamente, pentru a incasa banii de asigurare. Dosarul vizind infractiunile comise de Zureigat a fost inaintat instantelor de judecata din Craiova. Dupa efectuarea arestului preventiv, Mahmoud Zureigat a fost eliberat de judecatori, care au dispus cercetarea sa in stare de libertate.

Ofiteri din Serviciul de Investigare a Fraudelor al Directiei Generale de Politie a Municipiului Bucuresti (DGPMB) au inceput urmarirea penala impotriva administratorului SC Z United Company SRL, Mahmoud Zureigat, acuzat de comiterea infractiunilor de inselaciune cu consecinte deosebit de grave si evaziune fiscala. In acelasi dosar a fost inceputa urmarirea penala si impotriva complicilor sai, Dumitru Tohaneanu si Mihaela Sima, care se prezentau drept „director executiv“ si „lucrator comercial“ la societatea respectiva. Cele doua persoane, care nu apareau in evidenta ca angajati ai companiei, sint cercetate pentru inselaciune si complicitate la inselaciune cu consecinte deosebit de grave. Prejudiciul total creat de cei trei prin emiterea unor file cec fara acoperire este de peste 40 de miliarde de lei. Anchetatorii au depistat la Centrala Incidentelor de Plata a BNR 25 de astfel de cazuri, printre care si cel creat firmei rusesti SC Mechel Trading Romania SRL, in valoare de peste 26 de miliarde de lei.

Ramasi cu ochii in soare, rusii au facut plingere la politie

Ancheta in acest caz a inceput la jumatatea lunii iulie, cind societatea pagubita, SC Mechel Trading Romania SRL, a sesizat politia cu privire la faptul ca mai multe file CEC, semnate de Mahmoud Zureigat, asociat unic si administrator al societatii Z United Company, nu au acoperire in banca. Potrivit comisarului Dan Georgescu, din cadrul Serviciului de Investigare a Fraudelor al DGPMB, in plingere, reprezentantii consortiului Mechel, actionari principali ai COS Tirgoviste si Industria Sirmei Cimpia Turzii, arata ca valoarea facturilor cu care Z United Company a achizitionat otelul-beton este de 26,247 miliarde de lei. Tranzactia a fost incheiata in perioada mai-iunie anul curent, in baza unui contract derulat intre firma patronata de Mahmoud Zureigat, de 42 de ani, cetatean roman de origine iordaniana, si SC Mechel Trading Romania SRL.

Mergind pe firul informatiilor furnizate de pagubit, ofiterii Serviciului de Investigare a Fraudelor al DGPMB au aflat ca sediul firmei conduse de Zureigat se afla intr-un imobil aproape parasit, la numarul 10 de pe strada Austrului din sectorul 2, si ca acesta era ajutat in munca sa de alte doua persoane, „angajate“ fara forme legale pe posturile de director executiv si lucrator comercial. Complicii lui erau Dumitru Tohaneanu, de 45 de ani, domiciliat in sectorul 6, si Mihaela Silvia Sima, de 29 de ani, din sectorul 1, care, potrivit propriilor declaratii „executau doar“ dispozitiile lui Zureigat, ocupindu-se de corespondenta, emiterea facturilor si de deplasarile la banca.

Prejudicii de 40 de miliarde

Din primele verificari a rezultat ca otelul-beton achizitionat de SC Z United Company SRL a fost valorificat de cei trei, iar suma rezultata a fost incasata integral de acestia, prin utilizarea atit a platilor prin sistem bancar, cit si in numerar, prin chitante sau prin sistemul de mandate postale on-line. Totodata, la Banca Nationala a Romaniei firma mentionata figureaza cu alte 24 de incidente similare, in valoare de 14,268 miliarde de lei, prejudiciul total fiind de peste 40,5 de miliarde de lei. Alte verificari cu scopul stabilirii prejudiciului cauzat bugetului de stat, prin nedepunerea raportarii contabile in perioada decembrie 2003 – iulie 2004, sint efectuate de Garda Financiara.

Complicii, cercetati in libertate

Dumitru Tohaneanu si Mihaela Sima, acuzati de inselaciune cu consecinte deosebit de grave, respectiv complicitate la inselaciune cu consecinte deosebit de grave, sint cercetati in stare de libertate. Procurorii urmeaza sa se pronunte in acest caz dupa audierea lui Mahmoud Zureigat, dat in urmarire generala. Zureigat este cunoscut cu antecedente penale si a fost arestat preventiv in perioada septembrie 2002 – septembrie 2003, avind pe rol un proces penal la Tribunalul Dolj. Persoanele care pot furniza informatii in legatura cu Mahmoud Zureigat sint rugate sa sune la telefonul 955 sau sa se adreseze celei mai apropiate unitati de politie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS