16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljFratii Mihailescu au datorii de 250 de miliarde de lei

Fratii Mihailescu au datorii de 250 de miliarde de lei

Cele patru firme „au strins“ 20% din valoarea totala a restantelor acumulate de peste 500 de societati doljene

Firmele fratilor Mihailescu se pregatesc de desfiintare. Dupa ce a fost declansata procedura de faliment la SC EXALCOM, SC EXSERV si SC ZAHARUL Calafat, lichidatorul numit de tribunal a intocmit deja listele cu activele care vor fi scoase la licitatie. Anuntul de vinzare urmeaza sa fie publicat in presa, dupa ce in prealabil Directia Generala a Finantelor Publice (DGFP) Dolj si-a dat acordul pentru acest lucru. DGFP pare sa fie institutia care are de recuperat cele mai mari debite de la firmele in cauza. Desi inca pozeaza in oameni de afaceri prosperi, care incearca sa-si dezvolte afacerile, fratii Mihailescu au ajuns la fundul sacului. Nimeni si nimic nu ii mai poate ajuta sa scape de urmarirea creditorilor, mai ales in contextul actual in care institutiile statului sint hotarite sa faca ordine pe piata afacerilor. Cele trei firme mentionate, la care se adauga SC EXTENSIV, au acumulat datorii la bugetul statului de 250 de miliarde de lei, aproximativ 80 de milioane de dolari. Practic, fratii Mihailescu datoreaza statului prin cele patru firme aproape 20% din suma totala pe care o au de recuperat Finantele de la celelalte aproximativ 500 de firme doljene cu probleme. Cea mai mare datorie o are SC ZAHARUL Calafat, de 70 de miliarde de lei. Directia Generala a Finantelor Publice a fost surprinsa de reactia celor doi frati in cazul EXTENSIV. Daca la celelalte trei societati procedura de faliment se apropie de sfirsit, la EXTENSIV tribunalul nu reuseste sa duca la indeplinire procedura de citatie. Magistratii au trimis citatii pentru patru termene de judecata, dar citatiile s-au intors inapoi pentru ca la sediul firmei nu a fost gasit nimeni. Juristii DGFP Dolj spun insa ca este greu de crezut ca postasul nu a gasit pe nimeni la sediul firmei si considera ca in acest fel patronii societatii incearca sa intirzie declansarea falimentului si implicit vinzarea in bloc sau pe bucati a activelor. Din acest motiv, EXTENSIV a reusit pina in prezent sa evite deschiderea procedurii de faliment, cel putin pina pe 20 august, cind se termina vacanta magistratilor.

Cu ce inlocuim firmele falimentare?

Societatile fratilor Mihailescu reprezinta doar o parte din numarul firmelor care dau batai de cap Finantelor. Este insa justificata falimentarea societatilor cu datorii? Este mai bine ca Finantele sa recurga, in prima faza, la reorganizarea judiciara? Juristii DGFP au declarat ca merg in general pe reorganizare si vor solicita falimentul doar daca firma se dovedeste incapabila sa respecte planul de afaceri aprobat de judecator. Parerea generala este ca firmele lichidate trebuie inlocuite cu altele noi. Mai greu insa in Dolj, spun acestia. Ambele variante par deficitare. Spre exemplu, Finantele au solicitat si obtinut falimentul a doua societati inca din 1994, la SC MALCIP Malu Mare si SC GALCIP Galicea Mare, ambele foste IAS-uri. Nici pina in prezent, cele doua societati nu s-au lichidat, pentru ca nimeni nu este interesat de grajdurile pe care le au in proprietate. Cum vor recupera Finantele cele aproape 900 de milioane de lei de la fostele IAS-uri ramine un mister. De-a lungul timpului, Fiscul doljean nu si-a recuperat niciodata integral sumele pe care le avea de incasat, pentru ca prioritate aveau bancile comerciale. Acestea erau proprietare de ipoteci pe bunurile firmelor datoare si in consecinta isi recuperau primele banii. Pina in prezent, doar zece firme au fost lichidate total. Nici reorganizarea judiciara nu a avut mai mult succes. Doar doua societati au depasit momentul dificil si au scapat de datorii, dintre care una cu ajutorul statului si al investitorului care a cumparat-o. Este vorba despre COMCEREAL, care a reusit sa-si achite toate creantele, si despre AGROINDUSTRIALA Giubega, care s-a privatizat, beneficiind de scutirea la plata a datoriilor acumulate.

Vin vremuri grele…

Finantele „se lupta“ in prezent cu 525 de firme a caror situatie juridica se afla pe rolul tribunalului. De la acestea, Fiscul doljean are de recuperat aproape 400 de milioane de dolari, pe care va incerca sa-i obtina dupa 20 august, cind se intorc judecatorii din vacanta. Probleme mari sint si cu cele citeva zeci de firme radiate de Registrul Comertului, care isi vad linistite de treaba, acumulind datorii in fiecare zi. Acestea fac parte din rindul societatilor care nu si-au majorat capitalul social la doua milioane de lei si au fost incluse pe lista neagra a Finantelor. Se pare ca momentan asa vor si ramine, pentru ca Finantele trebuie mai intii sa le identifice sediul si de abia apoi sa treaca la recuperarea datoriilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS