12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljRevolta la dispensarul din Dudovicesti - Dolj

Revolta la dispensarul din Dudovicesti – Dolj

Un numar impresionant de locuitori ai comunei doljene Simnicu de Sus au luat ieri cu asalt dispensarul aflat in satul Dudovicesti. Ei si-au manifestat nemultumirea fata de comportamentul doctoritei Mirela Paunescu care, spun ei, desi nu sta la dispensar decit citeva ore, nu lasa nici alti medici sa o suplineasca. Chiar daca este consilier PSD si pe buletin domiciliul figureaza ca fiind la Albesti, pacientii doctoritei Paunescu spun ca nu pot beneficia de asistenta medicala decit pina la ora unu dupa-amiaza, pentru ca atunci medicul pleaca spre resedinta reala, din Craiova. In acest timp, o alta doctorita, Letitia Butaliu, care are domiciliul in comuna nu numai pe hirtie, este impiedicata sa-si faca treaba, desi a demonstrat ca este dispusa sa raspunda solicitarilor bolnavilor la orice ora din zi si din noapte. Nici Primaria Simnic nu pare straina de problemele dispensarului. Fostul primar, Constantin Tanasie, a ajuns cu memoriile pina la Ministerul Sanatatii, dupa ce a fost ignorat cu consecventa de Directia de Sanatate Publica Dolj. Intrebarea lui adresata ministerului – „Oare cine trage sforile?“- a ramas sa fie dezlegata de actualul primar, care promite ca va rezolva situatia „in interesul cetatenilor“.Un numar impresionant de locuitori ai comunei doljene Simnicu de Sus au luat ieri cu asalt dispensarul aflat in satul Dudovicesti. Ei si-au manifestat nemultumirea fata de comportamentul doctoritei Mirela Paunescu care, spun ei, desi nu sta la dispensar decit citeva ore, nu lasa nici alti medici sa o suplineasca. Chiar daca este consilier PSD si pe buletin domiciliul figureaza ca fiind la Albesti, pacientii doctoritei Paunescu spun ca nu pot beneficia de asistenta medicala decit pina la ora unu dupa-amiaza, pentru ca atunci medicul pleaca spre resedinta reala, din Craiova. In acest timp, o alta doctorita, Letitia Butaliu, care are domiciliul in comuna nu numai pe hirtie, este impiedicata sa-si faca treaba, desi a demonstrat ca este dispusa sa raspunda solicitarilor bolnavilor la orice ora din zi si din noapte. Nici Primaria Simnic nu pare straina de problemele dispensarului. Fostul primar, Constantin Tanasie, a ajuns cu memoriile pina la Ministerul Sanatatii, dupa ce a fost ignorat cu consecventa de Directia de Sanatate Publica Dolj. Intrebarea lui adresata ministerului – „Oare cine trage sforile?“- a ramas sa fie dezlegata de actualul primar, care promite ca va rezolva situatia „in interesul cetatenilor“.

Locuitorii din Simnic adunati ieri in fata dispensarului o acuzau pe doctora Mirela Paunescu de lipsa de implicare si de faptul ca ar fi impiedicat celalalt medic sa-si desfasoare activitatea in comuna.

„Daca ti se face rau dupa ora unu, cind pleaca doamna Paunescu, poti sa mori ca nu are cine sa se uite la tine. La fel daca nu ai carnet de asigurat, te da afara din cabinet. Nu e omeneste sa faca asa ceva. Nu vii de drag la dispensar….O «tine in brate» Magla sau cineva de la Directie, pentru ca toata ziua ne spune ca nu putem s-o atingem, ca da telefon si rezolva ea…“, spune Doina Plosca, din Simnicu de Sus.

„In dispensar sint doua cabinete medicale. Ar putea sa lucreze amindoua, omeneste. Atunci oamenii din comuna ar alege pe cel mai bun pentru sanatatea lor. De asta ii e frica doamnei Paunescu. Are pacienti multi, pentru ca lucreaza de peste zece ani in comuna, dar doamna doctor Butaliu a adunat peste 600 de persoane numai in patru luni. Si oamenii vin la ea, pentru ca i-a inteles ca sint amariti si, daca te duci noaptea la unu, la ea la usa, nu te trimite acasa“, spune si Aurelia Duduveica, un alt locuitor nemultumit, care povesteste cum a stat cu copilul trei zile cu frisoane acasa, in urma unui vaccin, fara ca doctora sa vina sa vada care este problema, desi fusese solicitata. Viorica Islicaru spune ca doctora Paunescu „nu vine la domiciliu decit daca scoti suta de mii din buzunar, sa-i tocmesti masina la scara. Eu am fost de fata cind i-a spus unei femei din comuna sa nu o atinga, ca o infecteaza“.

Pacientii „migreaza“ la medicii din Craiova

Cum era de asteptat, doctora Mirela Paunescu neaga acuzele aduse, spunind ca zecile de oameni adunati in fata dispensarului nu sint reprezentativi pentru populatia numeroasa din comuna. „Vocea celor 50-60 de oameni nu este vocea unei intregi comune. Ce-ar fi fost sa-mi aduc si eu pacientii mei, cum a facut doamna doctor Butaliu?! Tin sa spun ca in 22 de ani de activitate medicala nu am avut nici un incident, iar cu doctora Butaliu nu stiu daca am schimbat trei vorbe“.

Letitia Butaliu confirma lipsa de dialog dintre ea si celalalt medic, spunind ca „luptele“ nu s-au purtat pe fata. „A inceput sa-mi faca reclamatii pentru lucruri neadevarate, am avut controale de la Colegiul Medicilor, CAS etc. Sper ca dumnealor s-au lamurit care era adevarul, pentru ca nici astazi n-am primit nici un raport privind controalele. Nu stiu ce sfori au fost trase, dar nu de mult am primit o adresa de la Directia de Sanatate, in care sint informata ca imi inceteaza incadrarea la dispensarul medical din Simnic, urmind sa ma mut la Sopot. Nu era precizat nici un motiv, nici o justificare. A doua zi m-am dus la DSP Dolj sa mi se spuna motivele deciziei Directiei. I-am explicat domnului Magla situatia, i-a spus ca am deja foarte multi oameni inscrisi, ca pacientii sint suficienti pentru doi, trei medici (comuna are 12 sate!) si ca, daca doamna doctor Paunescu ar tine situatia sub control singura, nu ar exista atiti de multi oameni care pleaca la medicii din Craiova. Nu am primit nici un raspuns concret. Mi s-a spus ca nu se poate si atit“.

„Oare cine trage sforile?“

Se pare ca Directia de Sanatate Publica Dolj refuza sa dea raspunsuri concrete privind exclusivitatea doctorei Paunescu in dispensarul de la Simnicu de Sus, din 2002. Astfel, fostul primar, in incercarea de a rezolva problema in favoarea cetatenilor care isi cereau dreptul la asistenta medicala, a ajuns cu memoriile pina la Ministerul Sanatatii. Constantin Tanasie sesiza faptul ca „incepind cu 2002 comuna a ramas cu doi medici (in dispensar isi mai desfasoara activitatea dr. Mariana Tranca -n.r.) datorita caracterului ireverentios al actualei doctore, Mirela Paunescu. Incepind cu 2002, am facut numeroase adrese catre Directia de Sanatate Publica Dolj pentru repartizarea celui de-al treilea medic de familie. Cu adresa nr.170/ 14.01.2003 am solicitat din nou repartizarea unui medic de familie, la care ni s-a raspuns ca propunerea noastra va fi sustinuta in Comisia Paritara a DSP Dolj. De ce? Daca la numarul de locuitori ai comunei sint prevazuti trei medici, numar recunoscut de aceeasi Directie Sanitara in 2002, de ce in 2003 trebuie aprobati din nou? Oare cine trage sforile? Domnule ministru, va aduc la cunostita ca, in perioada 2000-2004, doamna doctor Paunescu Mirela nu a luat legatura cu primaria, refuzind sa incheie contract de inchiriere pentru spatiul pe care il foloseste, desi a fost instiintata, … nu respecta programul de lucru, sta numai patru-cinci ore, vine cu autobuzul de 8.15 si pleaca cu cel de 13.30“ etc. Urmarea memoriului trimis de fostul primar a fost o instiintare din partea DSP, potrivit careia doctorei Butaliu Letitia Ionela i-a incetat incadrarea la dispensarul medical din Simnicu de Sus, urmind sa se mute la Sopot.

„Nu dau interviuri la telefon“

„Ulterior acestei instiintari, am primit un comunicat de la Ministerul Sanatatii, in care ni se spune ca situatia dispensarului a fost incredintata spre rezolvare catre DSP Dolj, de unde s-ar putea trage concluzia ca ministerul nu fusese instiintat de directie despre masurile luate“, spune Constantin Staicu, actualul primar.

In timp ce o buna parte din populatia Simnicului de Sus fierbe, vazindu-si sanatatea amenintata, doctora Mirela Paunescu pare sa aiba in minte lucrurile foarte clare. Ea a solicitat deja primariei extinderea spatiului in dispensar cu camera ocupata in prezent de Letitia Butaliu, desi nu a platit de aproape un an chiria pe spatiul pe care il detine cabinetul.

Directorul DSP Dolj, Eugen Magla, a refuzat sa comenteze situatia. „Nu dau interviuri prin telefon“, au fost singurele cuvinte pe care am reusit sa le obtinem, dupa care am primit ton de ocupat, fara sa mai apucam sa stabilim o intilnire. Contrar asteptarilor domnului Magla, nu ne-am grabit sa ajungem la biroul pe care il ocupa „sa-i luam interviu“. Pentru ca nu voiam un interviu, ci doar un punct de vedere de la institutia pe care o conduce, aceeasi institutie acuzata de edilii si de locuitorii Simnicului de nepasare. Si pentru ca ni s-a parut destul de graitoare si „povestea dispensarului“, si lipsa de actiune din partea DSP, si iritarea domnului Magla care a uitat de bunele maniere.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS