22 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDependentii de droguri nu isi permit heroina sau cocaina

Dependentii de droguri nu isi permit heroina sau cocaina

La Spitalul Judetean din Slatina sint internate lunar una sau doua persoane dependente de droguri. In Olt, lipsa unei situatii materiale stabile ii obliga pe unii oameni sa recurga, de cele mai multe ori, la combinatii de alcool si medicamente, de obicei Codeina si alcool. In lipsa alcoolului se folosesc combinatii medicamentoase antidepresive (Amitriptilina) asociate cu antiparkinsoniene (Romparkin). Medicii spun ca asemenea combinatii sint periculoase pentru organism, chiar daca este vorba despre cantitati mici. Cei care consuma heroina, cocaina sau alte combinatii la moda provin din alte zone ale tarii, numarul acestora fiind insa redus. Cu toate ca medicii fac tot posibilul sa ii ajute, recuperarea totala depinde numai de pacienti.

„Unii dintre ei, chiar daca locuiesc in judet, sint studenti la Bucuresti sau in alte orase mari din tara si de acolo isi procura marfa“, a spus dr. Petru Grigore, seful Sectiei de psihiatrie a spitalului slatinean, unde sint adusi dependentii de droguri. Anul trecut, la aceasta sectie au fost aduse aproximativ 30 de persoane.

Tratament cu… vitamine

Cu toate ca numarul consumatorilor de substante halucinogene este in crestere in judet, medicii olteni se pling ca tot mai putini dintre cei cu probleme solicita ajutor din partea lor. Majoritatea sint adusi deja in stare grava. Nu este vorba despre un tratament propriu-zis impotriva substantelor mentionate, ci despre o incercare de dezintoxicare cu solutii perfuzabile (glucozate), multe vitamine, substante psihotone (gen Piracetam) si, in cazurile mai grave, apelarea la medicatie antidepresiva.

„Deoarece noi nu prea avem cazuri de drogati in adevaratul sens al cuvintului, tratamentul care li se aplica acelor care ajung la noi cu asemenea probleme nu este mai simplu. La noi, din cauza saraciei foarte multe persoane apeleaza la forme extreme de manifestare a nemultumirii fata de viata pe care o traiesc. Desigur, la celalalt capat sint copiii unor persoane cu o situatie financiara foarte buna. Acestia sint cei care aduc in judetul Olt droguri. Majoritatea sint tineri care vin din centre universitare mari ale tarii si care isi permit sa duca o viata mondena, sa intre in anumite grupuri in care se manevreaza si droguri“, a spus dr. Grigore. Acesta a mentionat ca anul trecut a avut in tratament un pacient dependent de droguri, un tinar student in Capitala, ai carui parinti erau patroni.

Urmari grave pentru consumatorii de droguri

Dintre toti cei care se interneaza la Sectia de psihiatrie a spitalului slatinean cu astfel de probleme, doar foarte putini reusesc sa urmeze intreaga perioada de tratament. Una dintre cauze o reprezinta durata tratamentului, o adevarata cura de dezintoxicare putind tine de la citeva luni, pina la citiva ani. Cea mai mare parte dintre ei ajung pe miinile medicilor doar la presiunea parintilor sau pentru ca nu mai au banii necesari pentru a-si procura marfa. In centrele universitare mari, pretul unei tigari de marijuana este de cel putin 50.000 de lei, iar o doza de cocaina sau heroina poate costa intre 300 si 500.000 de lei. Specialistii spun ca un dependent are nevoie de minimum cinci doze de drog intr-o zi, astfel el ajungind sa dea cel putin 50 de milioane de lei intr-o luna pe droguri.

Seful Sectiei psihiatrie a Spitalului Judetean Slatina a afirmat ca preventia ramine punctul esential al problemei deoarece, o data consumat, drogul incepe sa produca modificari psihice si psihologice ireversibile prin alterarea anatomica si biochimica a creierului, ulterior aceasta putind duce la aparitia de leziuni anatomice.

„Ca prime simptome pot mentiona tulburarile de dispozitie, de obicei aparind depresia. La polul opus se afla agresivitatea indreptata spre cei din jurul persoanei respective. Cea mai de temut complicatie a consumului de droguri consta in deteriorarea inteligentei“, a conchis dr. Petru Grigore.

In orasele din Olt, prezenta drogurilor tari nu s-a facut inca simtita. Judetul, nefiind o zona prea dezvoltata economic, nu s-a format inca o piata a drogurilor scumpe, precum heroina sau cocaina. Drogurile apar de cele mai multe ori in licee, aceasta situatie fiind cunoscuta ca avind loc mai ales in cadrul liceelor cu renume din Slatina, unde, se stie, studiaza copii ai caror parinti au o situatie materiala buna. Seara, tineri de liceu pot fi vazuti printre blocurile din municipiu injectindu-si substante halucinogene in vene. Autoritatile din domeniu lasa impresia ca au sub control situatia si, implicit, persoanele care fac trafic de droguri in judet si la Slatina. Pina in prezent, nu s-au facut insa cunoscute cazuri concrete de persoane retinute pentru trafic de droguri.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS