5.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDinel Staicu pofteste la patul in care a dormit Ceausescu

Dinel Staicu pofteste la patul in care a dormit Ceausescu

CJ Dolj, dat in judecata pentru returnarea mobilierului din fosta vila de protocol a PCR

Imobilul de pe strada Bujorului nr.12, mai cunoscut sub numele de Casa Bujorului, a servit in timpul regimului comunist drept vila de protocol pentru Nicolae Ceausescu, dictatorul avind aici rezervat un apartament prezidential, pe care il folosea de fiecare data cind venea in vizita la Craiova.

Dupa Revolutie, Casa Bujorului a fost introdusa in sectorul de servicii publice, la fel cum s-a intimplat cu Vila Jianu, cealalta casa de protocol a regimului. Contra cost, camerele de aici pot fi inchiriate de orice oficialitate aflata in vizita in municipiu. Mai mult, in anul 2002, Consiliul Judetean (CJ) Dolj, in al carui patrimoniu se afla imobilul, a trecut obiectivul in administrarea Mitropoliei Olteniei, care voia sa il foloseasca pentru amenajarea unei biblioteci si ca sala de adunare pentru fetele bisericesti.

Cu aceasta ocazie, s-a incheiat si un protocol de predare-primire, pe procesul-verbal fiind trecute toate bunurile aflate in inventar. Valoarea neactualizata a pieselor mobilierului interior era derizorie: de la 3.164 de lei, cit faceau doua masute dreptunghiulare stil Ludovic, la 27.536 de lei – pretul de inventar pentru un argintar din Renasterea spaniola.

Mostenitorii si-au vindut drepturile litigioase

Mitropolia Oltenia nu a apucat sa foloseasca imobilul. Pe 4 decembrie 2003, mostenitorii lui Barbu Druga, proprietarul de drept al casei, si-au revendicat drepturile in instanta, in baza Legii nr.10/2001, a retrocedarii imobilelor confiscate abuziv de statul comunist.

Aceasta cuprinde trei corpuri de cladiri, cu o suprafata construita de 900 de metri patrati si un teren aferent de 3.550 de metri patrati. Mostenitorii de drept nu si-au dus insa actiunea de revendicare la bun sfirsit.

La o saptamina dupa ce intentasera procesul, pe 10 decembrie 2003, acestia si-au vindut drepturile litigioase catre SC MERCUR SA Craiova, care a cerut retrocedarea in natura a imobilului cu pricina. Instanta de judecata a luat act de vinzarea intervenita pe parcursul procesului, la 6 februarie 2004. Pe 10 martie 2004, societatea mentionata a cistigat definitiv casa.

Valoarea de inventar a mobilei revendicate: 143.976 de lei

De aici intervine scandalul. In baza hotaririi judecatoresti a Tribunalului Dolj, SC MERCUR SA a cerut de la CJ Dolj inclusiv piesele de mobilier din imobil, lovindu-se insa de refuzul oficialilor judeteni de la acea data. Presedintele CJ Dolj din acea perioada, Ion Voiculescu, a spus ca hotarirea cu pricina obliga consiliul judetean sa predea numai casa si terenul, nu si mobila, despre care nu se specifica nimic.

In consecinta, pe 15 aprilie 2004, SC MERCUR SA a chemat in judecata CJ Dolj, pentru restituirea unor obiecte de inventar pe care sustine ca le-ar fi cumparat de la mostenitori o data cu drepturile litigioase. Asa cum am mai precizat, valoarea reala a bunurilor revendicate nu poate fi estimata, singura existenta la aceasta data fiind cea de inventar: 143.976 de lei! Misterul pentru care societatea tine mortis sa le aiba se lamureste, avind in vedere faptul ca dictatorul Ceausescu a dormit intr-unul dintre paturi. Cel care doreste ca mobila sa ramina la locul ei este Dinel Staicu, actionarul majoritar al SIF Oltenia – principalul actionar al SC MERCUR SA.

Staicu ar fi cumparat drepturile mostenitorilor cu 500.000 de dolari

Staicu sustine ca mobilierul i se cuvine, la fel ca si cladirea. Mai mult, patronul Universitatii Craiova zice ca o mare parte din mobilier a disparut, fiind mutat in diferite locatii. In prima instanta, acesta a spus ca bunurile sint cumparate de o asociatie ortodoxa care patroneaza si biserica din Podari, la care este presedinte. Ulterior, a recunoscut ca hotarirea instantei face referire la MERCUR SA. „O sa ma judec cu ei pina cind recuperez tot mobilierul, pentru ca 70% din mobilier a fost mutat ba la Vila Jianu, ba in alte locuri. Eu am cumparat drepturile litigioase de la proprietarii de drept cu 15 miliarde de lei“, a declarat Dinel Staicu. Acesta a mai spus ca in Casa Bujorului, fosta casa de protocol a lui Ceausescu, intentioneaza sa amenajeze o locatie pentru observatorii federali care vor veni la meciurile echipei de fotbal. Mai mult, patronul Universitatii Craiova a declarat ca vrea sa decoreze interiorul cladirii cu mobilier de epoca (Ludovic al-XIV-lea), pe care l-ar fi comandat la consignatiile din Bucuresti. Cit despre patul in care a dormit Nicolae Ceausescu, acesta nu va lua drumul Muzeului RSR, recent inaugurat pe malul Jiului, la marginea Craiovei, ci va ramine la locul lui.

Unde e mobila?

Declaratiile lui Dinel Staicu, referitoare la disparitia mobilierului, nu „bat“ cu cele ale oficialilor judetului, care spun ca toate piesele au ramas in custodia MERCUR SA, pina la finalizarea procesului aflat pe rol. Intelegerea ar fi fost parafata printr-un protocol, semnat intre societatea amintita, Mitropolia Olteniei si CJ Dolj. Informatia ca mobilierul nu ar mai fi complet l-a luat prin surprindere pe Ion Prioteasa, actualul presedinte al CJ. „Nu stiu inca nimic. O sa facem o comisie care sa cerceteze daca obiectele din inventar mai sint in casa“, a declarat Prioteasa.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS