14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalRomii si cersetorii - spaima cimitirului Sineasca

Romii si cersetorii – spaima cimitirului Sineasca

Primaria Craiova va asigura, incepind de saptamina viitoare, paza cimitirului Sineasca din Craiova, ca urmare a solicitarii Regiei Autonome de Administrare a Domeniului Public si Fondului Locativ (RAADFL). Conducerea regiei a luat aceasta decizie din cauza numarului mare de romi si de cersetori care isi fac veacul in cimitir si care ii impiedica pe oameni sa-si ingroape mortii asa cum se cuvine. „I-am cerut viceprimarului Craiovei, Gheorghe Nedelescu, sa ne ajute cu trei-patru gardieni publici si jandarmi, intrucit ce se intimpla aici e batjocura la adresa oamenilor, si asa indurerati de pierderea celor dragi. Romii le cer oamenilor sute de mii de lei pentru ca le aduc apa, flori sau trag clopotul, desi nimeni nu ii solicita in acest sens“, a declarat administratorul cimitirului Sineasca, Dumitru Spiridon. Desi au primit amenzi de zeci de milioane de lei, romii si cersetorii nu renunta.

„Sa vina jandarmii si gardienii, ca asa nu se mai poate. Cersetorii au ajuns sa ceara cite 300.000 de lei ca sa traga clopotul si 100.000 de lei ca sa aduca apa. Am avut si inainte paza, dar nu faceau fata. Am ajuns servitorii lor. Acum au inceput sa arunce in fata administratiei si mincarea de pomana pe care le-o dau oamenii“, a mai spus Spiridon. Acesta considera ca o parte de vina o au si oamenii, care uneori se tocmesc cu cersetorii si cu romii pentru serviciile prestate de acestia. „Noi le-am spus sa nu le mai dea nimic, dar nu vor sa inteleaga“, apreciaza administratorul cimitirului.

Vicele Nedelescu – speranta cea din urma

Directorul adjunct al RAADPFL, Nicolae Viorel, spera ca jandarmii si gardienii pe care i-a promis viceprimarul Nedelescu sa faca de paza macar la sfirsit de saptamina si de sarbatorile legale.

„Am trimis deja adresa catre dl Nedelescu, care ne-a promis ca situatia se va rezolva cu siguranta. Duminica trecuta, unei femei din Orsova i s-a furat geanta in timp ce se afla in capela de la biserica. Astfel de fapte trebuie prevenite“, a adaugat Viorel Nicolae.

„Lasati-ma sa-mi ingrop mortul!“

Saptamina trecuta, A.N. din Craiova a fost la inmormintarea matusii sale, la cimitirul Sineasca. Nici nu a intrat bine cortegiul funerar pe poarta cimitirului, ca romii au si inconjurat masina in care se afla cosciugul, imbrincindu-se reciproc pentru a-si oferi serviciile. „Numai de ei nu aveam eu chef atunci. Le-am zis sa plece, sa ma lase in pace sa-mi ingrop mortul. Au insistat, spunindu-mi ca ma costa putin si ca fac si ei un ban cinstit. Le-am zis atunci sa ma ajute sa cobor cosciugul in groapa. Imediat dupa aceea mi-au cerut 400.000 de lei. Le-am dat, ca nu aveam ce face. A venit apoi altul sa-mi ceara 100.000, un altul 300.000, ba ca au adus apa, ba ca m-au ajutat cu florile. I-am gonit, dar se tineau scai dupa mine. «Macar 50.000 de caciula, conasule, ca te ajutaram sa bagi mortu’ in groapa». Practic, in citeva minute au cistigat aproape un sfert din cit am eu salariul pe luna“, spune A.N., caruia experienta din cimitirul Sineasca i-a lasat un gust amar.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS