13.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljAm scapat insa de amenintarea lacustei marocane

Am scapat insa de amenintarea lacustei marocane

Directia Fitosanitara Dolj va administra substante chimice impotriva omizilor paroase pe o suprafata de 1.600 ha de teren cultivat cu duzi, artari si pruni. Operatiunea va fi declansata la inceputul lunii august, urmind ca substantele sa fie administrate atit terestru, cit si cu cele doua elicoptere inchiriate in urma unei licitatii care a avut loc in urma cu doua zile.

Pentru cele doua aparate, Directia va plati o chirie de 62 de milioane de lei pentru intreaga perioada in care le va folosi pentru dezinsectie. Produsul folosit pentru combaterea daunatorilor se numeste Fastac si este oferit gratuit de minister pe baza subventiilor guvernamentale. De gratuitate vor beneficia insa doar persoanele juridice si particularii care au suprafete mari cultivate. Acestia vor plati doar contravaloarea manoperei. Taranii va trebui sa se multumeasca doar cu sfaturi de la specialistii Directiei Fitosanitare, acestia indemnindu-i pe agricultori sa combata manual omizile.

„Substantele chimice vor fi administrate in zonele cu densitate mare. In cazul particularilor, situatia este mai delicata pentru ca pot aparea probleme cu animalele din gospodarie sau cu pinza freatica. Aceste substante sint puternice si daunatoare daca sint administrate gresit“, a declarat Nicolae Bratu, directorul Directiei Fitosanitare Dolj.

Marea operatiune incepe din august

Din august, in Dolj apare a doua generatie de omizi paroase. „Prima generatie nu ne-a pus pina acum probleme. De asemenea, am scapat si de lacusta marocana, prezenta in ceilalti ani pe ternurile cultivate. Dezinsectia se va face doar la avertizare, pe baza semnalelor venite de la centrele din judet“, a precizat Bratu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS