21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljRosiile si lubenitele din piete - bombe comestibile

Rosiile si lubenitele din piete – bombe comestibile

Atentie mare la rosiile si la lubenitele pe care le cumparati din piata! In ultima vreme, Directia Fitosanitara Dolj a primit mai multe semnale din partea cetatenilor care reclamau faptul ca, dupa ce au mincat rosii cumparate de la taranii si de la comerciantii din pietele din Dolj, s-au simtit foarte rau.

„Este vorba in principiu de rosiile crescute in solare, in zona Teasc, pe care taranii le trateaza cu o substanta numita etrel care accelereaza maturarea produsului, in felul acesta scurtindu-se perioada normala de crestere. Problema este ca substanta are repercusiuni asupra consumatorilor“, a declarat Nicolae Bratu, directorul Directiei Fitosanitare Dolj. Principalul semn dupa care pot fi recunoscute rosiile tratate chimic este culoarea verde din interior, in ciuda faptului ca la exterior par rosii si coapte. Pentru a determina gradul de substante reziduale din rosii, inspectorii au cerut Directiei Sanitar-Veterinare (DSV) sa efectueze analize in acest sens, deoarece DSV este singura institutie care are un laborator pentru analize de acest fel. Numai ca analizele nu au putut fi efectuate, deoarece laboratorului ii lipsea reactivul necesar depistarii pesticidelor. Asa ca rosiile au fost trimise la Bucuresti, de unde se asteapta un raspuns. Acelasi pericol pindeste si lubenitele, al caror sezon se apropie. In cazul lor, producatorii folosesc pentru accelerarea cresterii o substanta numita pilocartina.

„Am fost la Teasc si i-am intrebat pe taranii care vindeau lubenita la marginea soselei daca au auzit de aceasta substanta. Unii au dat din umeri, altii auzisera de ea. Consumatorii trebuie sa fie foarte atenti de la cine cumpara, intrucit lubenitele cultivate in zona Dabuleni, Daneti pot fi injectate cu aceasta substanta“, a mai spus Nicoale Bratu.

In mod normal, analizele ar fi trebuit efectuate de Directia Fitosanitara, dar laboratorul cumparat cu banii ministerului este gata in proportie de doar 80% din lipsa de fonduri.

„Laboratorul este instalat in proportie de 80%, dar lucrarile s-au sistat momentan. Pina acum, s-au cheltuit 20 de miliarde de lei si ar mai fi nevoie de sapte-opt miliarde pentru a-l pune in functiune. Avem promisiuni ca la noua rectificare bugetara se vor gasi banii necesari la minister. De patru ani ne chinuim sa avem un laborator performant. Avantajul este ca analizele se pot efectua atit la legume, cit si la cereale“, a precizat Nicolae Bratu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS