11.4 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalPoti sa mori cu dreptatea in brate

Poti sa mori cu dreptatea in brate

Cind se tine ghinionul de capul tau, te poti baga si-n gaura de sarpe, ca tot nu scapi. Desi au acte in regula pe teren, doi batrini din Craiova s-au trezit ca nu mai au pe unde sa iasa din casa. De unsprezece ani, ei se lupta prin tribunale pentru a demonstra ca au drept de servitute de trecere pe un petic de pamint. Si n-au reusit. Si asta, din cauza functionarilor Primariei Craiova, care fie au fost gura-casca, fie au fost „ajutati“ sa faca omisiuni in inscrisuri oficiale. Asa ca „proprietarul cu acte matrasite“, fara a mai sta pe ginduri, a tras gard prin fata usii batrinilor, ingradindu-le accesul in strada. Ca sa se repare raul facut, cei doi batrini ar trebui sa dea Primaria Craiova in judecata si sa ia tot razboiul de la capat.

Povestea incepe in urma cu mult timp, cind familia Stanescu din Craiova a cumparat o casa din fondul de stat. Si cum la acea vreme, in 1976, statul nu vindea si terenul aferent constructiei, familia respectiva a obtinut acte in regula doar pe casa, pe teren avind doar drept de servitute.

In curtea de pe strada Nicolae Balcescu exista trei imobile care au apartinut lui Marin Firu Tomescu. Imobilul din mijlocul curtii a fost vindut in 1948 lui Aurel Colan, ulterior nationalizat si cumparat apoi de la stat de familia Stanescu cu teren delimitat si drept de servitute in suprafata de 136 mp; cel de-al doilea a fost cumparat de familia Tescoveanu cu o suprafata de teren de 504 mp aflat in indiviziune, iar cel de-al treilea a fost cumparat in 1978 de Elisabeta Chifu, de asemenea, cu teren in suprafata de 974 mp aflat in indiviziune.

Functionarii primariei gresesc la comanda

Lucrurile au decurs fara nici un fel de probleme pentru sotii Elena si Faust Stanescu pina in 1993, cind familia Chifu i-a dat in judecata pentru iesirea din indiviziune si revendicarea fisiei de teren din fata casei care constituia drept de servitute de trecere.

„Nu ne-am facut probleme pentru ca stiam ce contin actele. Numai ca, in baza unui fals grosolan comis de Primaria Craiova, care a omis cuvintul indiviziune din decizia nr.1059/2.02.1993 eliberata in baza Legii 18/1991, familia Chifu a devenit proprietara pe toata suprafata de teren, inclusiv pe fisia pe care noi avem drept de servitute“, sustine Elena Stanescu.

Au urmat ani intregi petrecuti prin salile de judecata. S-au facut citeva expertize la fata locului, s-a demonstrat cu documente ca oamenii de la primarie au gresit, insa nimeni nu a vrut sa auda.

„Am depus la dosar actele de vinzare ale tuturor proprietarilor din curte, din care rezulta clar ca toata suprafata de teren se afla in indiviziune si ca primaria a omis cuvintul respectiv din decizia emisa. Nimeni n-a vrut sa anuleze decizia. Plus ca familia Chifu a tacut milc si a acoperit falsul, ca doar era in interesul ei. Primaria Craiova a fost si ea chemata in proces, insa a refuzat sa se prezinte“, a mai spus Elena Stanescu.

La rindul lor, reprezentantii primariei sustin ca „decizia respectiva a intrat in circuitul civil si produce efecte specifice dreptului de proprietate si ca orice modificare a acesteia nu este posibila pe cale administrativa, ci numai pe calea judecatoreasca“.

Calvarul nu s-a terminat

Dupa unsprezece ani de judecata, familia Chifu are cistig de cauza si astfel devine proprietara inclusiv a fisiei de teren care constituia drept de servitute pentru familia Stanescu.

In luna mai 2004, Veronica si Gabriel Chifu, mostenitorii Elisabetei, au vindut cu acte in regula imobilul din strada Nicolae Balcescu cu teren aferent. Si cum era firesc, noul proprietar, fara a mai sta pe ginduri, a hotarit sa-si inchida proprietatea si a tras gard chiar prin fata usii familiei Stanescu, impiedicindu-i accesul in strada. „Ne-am trezit cu tarusii batuti in usa casei. Omu’ avea dreptate pentru ca avea acte. Insa, cei care au facut toate magariile au fost ai lui Chifu, ajutati de cei de la primarie. Am ajuns la batrinete sa umblam pe drumurile judecatii pentru o palma de pamint. Acum nu mai stim unde sa ne ducem sa ne cerem dreptatea pentru ca nimeni nu vrea sa ne auda. Sintem bolnavi si e vai de capul nostru“, se plinge Faust Stanescu.

Tot ce se mai poate face din punct de vedere legal este ca familia Stanescu sa dea Primaria Craiova in judecata si apoi sa o ia de la capat cu procesele pentru a anula actul de proprietate asupra terenului. Ceea ce inseamna nervi de otel si un buget considerabil pentru a plati avocatii si expertii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS