10 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalMinarie cu banii destinati tratarii bolnavilor de cancer

Minarie cu banii destinati tratarii bolnavilor de cancer

Spitalul de Urgenta Craiova a intrat din nou in atentia organelor de ancheta dupa ce, la inceputul anului trecut, fosta conducere a unitatii sanitare nu a putut justifica folosirea fondurilor destinate amplasarii unui aparat ultraperformant pentru tratarea bolilor de cancer. Este vorba despre un accelerator de particule in valoare de doua milioane de dolari primit prin Banca Mondiala, pentru montarea caruia spitalul a primit de la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate 12 miliarde de lei, in costurile de amplasare fiind inclusa si construirea unei sectii de radioterapie. Banii s-au evaporat insa inainte de inceperea lucrarii.

Actuala conducere a spitalului sustine ca minaria s-a facut inainte de 2003, banii fiind probabil folositi in alte scopuri. „In 2001, o data cu aparatul, spitalul a primit si noua miliarde de lei pentru demararea lucrarilor de amenajare a unui spatiu in care sa fie amplasat. Banii au ramas nefolositi, administratia de atunci trebuind sa-i returneze la sfirsitul anului financiar. Ulterior, lucrarea a fost cistigata la licitatie de firma SC ATLAS pentru suma de 12 miliarde de lei, care a fost cheltuita integral pina in 2003, cind am venit eu, fara sa se vada nimic. Nu stiu pe ce au fost cheltuiti banii. Practic, cam tot ceea ce s-a realizat acolo, inclusiv ridicarea constructiei si racordul electric, au fost facute sub actuala administratie“, a declarat conf. dr. Florin Petrescu, directorul Spitalului de Urgenta Craiova. CAS Dolj, DSP Dolj si PNA au fost sesizate in legatura cu utilizarea acestor fonduri, insa ancheta demarata de organele de control nu a fost finalizata pina in prezent.

Mai trebuie cinci miliarde de lei

Intre timp, lucrarea de amenajare a spatiului in care urmeaza sa fie amplasat acceleratorul de particule continua sa inghita bani. De curind, a fost realizata racordarea cladirii la reteaua de energie electrica, pentru executarea careia ELECTRICA a primit 2,6 miliarde de lei, din care a trebuit sa returneze spitalului 800 de milioane de lei dupa efectuarea receptiei lucrarii.

Adversarii actualei conduceri l-au acuzat pe director ca, in loc sa foloseasca banii ramasi pentru a termina lucrarea de amenajare a acceleratorului, a returnat banii la CAS Dolj. Reprezentantii CAS Dolj sustin insa ca directorul a procedat cit se poate de corect. „Banii erau destinati efectuarii racordurilor electrice. Daca ar fi fost folositi in alte scopuri, conducerea spitalului putea fi acuzata de deturnare de fonduri“, a mentionat Cristina Mindreci, purtatoarea de cuvint a CAS Dolj.

Ultimele evaluari arata ca, pentru terminarea lucrarii, ar mai fi nevoie de inca cinci miliarde de lei. Conducerea spitalului si reprezentantii firmei de constructie au intocmit documentatia necesara pentru obtinerea acestor fonduri si acum asteapta raspuns de la Ministerul Sanatatii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS