14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalClase de alfabetizare pentru romii adulti

Clase de alfabetizare pentru romii adulti

Scoala generala nr. 1 din Slatina este singura din judet care are aprobare de la Inspectoratul Scolar Olt pentru clase de alfabetizare. Sint clase simultane de I – IV si alte doua clase, V – VI si VII – VIII. Cursurile se desfasoara simbata si duminica. La scoala invata tinerii care au abandonat scoala in urma cu citiva ani, dar si adulti de peste 45 de ani.

In anul scolar care s-a incheiat au functionat atit o clasa de alfabetizare, cit si o clasa de V – VIII. Unii elevi care au absolvit clasa a VIII-a s-au inscris la testele nationale.

Aurelia Sotaie este invatatoare si a incercat sa-si invete elevii sa scrie si sa citeasca. A avut chiar si elevi mai in virsta decit ea. In clasa I s-au inscris opt elevi, iar patru au promovat. In clasa a II-a, s-au inscris sapte, doi promovind in clasa a III-a, ceilalti promovind doi ani intr-unul. La a III-a a fost un singur elev, iar dintre cei cinci elevi care au terminat clasa a IV-a in iarna, dupa primul semestru, doi vor merge de anul scolar viitor la cursurile de zi.

„S-au tinut de treaba si-au promovat pe merit“, spune invatatoarea. „Si-au dorit sa invete. La un moment dat, nici nu mai voiau sa iasa in recreatie. Le este destul de greu, mai ales ca nu sint ajutati acasa. Majoritatea isi invinovatesc parintii pentru ca nu i-au lasat la scoala“, adauga Aurelia.

Invatatoarea se mindreste cu toti elevii ei, dar unii au reusit sa o uimeasca. „Danciu Nelu Constantin are 22 ani si o sora studenta. Taica-sau nu l-a lasat sa mearga la scoala, l-a tinut acasa sa-l ajute «in afaceri». Cunostea literele de tipar, dar nu stia sa scrie“.

„Am pus afise prin circiumi“

De clasele de acest gen de la Scoala generala nr. 1 din Slatina s-au aratat interesati tineri din Corabia, maicute si altii. Directorul scolii, prof. Valeriu Surduleac, ii asteapta pe cei care au ocolit in copilarie scoala, fiind convins ca va avea rezultate: „Am pus afise chiar si in circiumi. Sint aici de zeci de ani si il cunosc foarte bine pe fiecare. Mi-au trecut prin mina generatii intregi si le spun sa-si trimita copiii la scoala. Mai de rusine, mai de alta, se tin de treaba“.

Din banii celor mai saraci parinti din oras, in majoritate cetateni de etnie roma, au fost achizitionate calculatoare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS