16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalO familie din Craiova terorizeaza vecinii cu miros de balegar

O familie din Craiova terorizeaza vecinii cu miros de balegar

Pe strada Sacelu din Craiova, la nr. 48, locuieste de mai multi ani familia Stancu. Maria are 76 de ani, iar sotul ei, Ion, 78 de ani. La virsta pe care o au, normal ar fi sa-si odihneasca batrinetile greu incercate de anii de munca. Desi traiesc in oras, intr-o casa cu etaj, inconjurata de citiva metri patrati de curte, nu s-au putut desprinde de obiceiurile satului in care s-au nascut si au reinventat sectorul zootehnic de mult distrus de reforma din agricultura. Batrinii cresc intr-un spatiu in care abia ai loc sa intorci o masina, patru vaci cu lapte si citiva vitei. De citiva ani, balegarul de la animale n-a mai fost carat din curte, fapt pentru care locul a devenit groapa de gunoi, tonele de balegar ridicindu-se pina la streasina caselor din vecini. Cum da caldura, totul fermenteaza, iar mirosurile pestilentiale muta nasul vecinilor care indraznesc sa stea in propria curte. Speriati de focarul de infectie, oamenii au reclamat cazul la toate forurile, spre necazul celor doi batrini care cred ca lumea ii „borfeste“ din invidie.

Singurul loc din curtea familiei Stancu pe care balegarul inca nu a pus stapinire este aleea de acces catre intrarea in casa. Tot pe alee se odihnesc, cind nu sint la pascut, cele patru vaci si viteii. Pe mormanele de balegar din curte, transformate prin fermentare in mranita, scurma zecile de pasari dupa rime si viermi care misuna peste tot. O cosmelie care serveste de grajd, sprijinita de casa cu etaj, a devenit neincapatoare pentru ca in fiecare an Maria mai opreste cite un vitel sa sporeasca numarul animalelor mari. Mirosul de urina incinsa care se scurge peste tot si cel de balegar fermentat sperie toti vecinii, care circula pe strada cu batista la nas. Celor doi batrini nu le pasa, mirosul vacilor este singurul parfum care le mingiie batrinetile.

„Nu mai putem sa traim

in casele noastre“

Gheorghe Ureche are casa peste drum de familia Stancu. De cind Maria si Ion au hotarit sa devina spre batrinete fermieri, transformind curtea si casa in grajd, au inceput problemele. „ Inainte, cind nu aveam canalizare, o prindeam cu laturile si pisalaul ca le arunca pe mijlocul strazii. Femeia asta este o pacoste. Nu cred ca realizeaza ca traieste in oras si ca in cei citiva metri de curte nu poate sa creasca atitea animale. Am scris peste tot sa ne scape de nenorocirea asta, dar nu a venit nimeni. Familia Stancu este un pericol social pentru ca prin ceea ce face ne pune viata in pericol. Sotia mea are astm si nu poate sa stea in curtea noastra pentru ca miroase balegar de la ei de-ti vine sa vomiti. Au venit aici de la Daneti si cred ca nu realizeaza ca traiesc in oras. Ar trebui sa vina de la Sanepid sa-i amendeze pentru ca altfel ne omoara cu zile. N-am nimic cu animalele, dar sa le creasca unde e locul lor. Daca vor neaparat sa tina sase vaci, sa se mute la tara, unde e loc mai mult. Mai sint oameni la marginea orasului care au animale, dar aceia au grija de ele. Astia doar le pasc si le mulg. De rinit n-au mai rinit de ani de zile. Nu putem sa deschidem geamurile sa aerisim ca ne intra mirosul in casa. Nu putem sa stam in curte ca nu putem respira. Ne-am facut case ca sa putem sta si noi in curte, altfel ne mutam la bloc. Nu mai stim ce sa facem cu ei pentru ca ea, desi e pocaita, ii merge gura…“, spune Gheorghe Ureche, uitindu-se la sotia bolnava de astm care abia poate sa respire.

„Ma borfeste lumea“

Maria Stancu, proprietara vacilor care au ingrozit vecinii, crede ca acestia o reclama din invidie. „E invidiosi pe mine. Ce sa fac? Sa stau toata ziua la poarta si sa borfesc cum ma borfeste pe mine lumea? Eu sint pocaita, evanghelista si sint cu frica lui Dumnezeu. Balegarul nu-l iau din curte ca asta e aurul meu. Dupa secerat o sa-l duc pe cimp sa ingras pamintul. Ce sa fac daca mi s-au inmultit vacile ca n-a vrut nici un frate sa le ia macar degeaba. Eu am lucrat la Confectii si barbatul meu la Chimica. Ii miroase si acum carnea pe el si e bolnav. M-a batut la tinerete de ma juca in picioare si de sapte-opt ani a trecut si el la pocaiti cu mine. Ce fac vacile? Le miroase lor, dar mie de ce nu-mi miroase? Am o fata care a nascut 13 copii si acum mai are sase in viata si traieste cum poate si pe unde poate. Baiatul meu, astazi e ziua lui, e la tara ca nici nu stiu unde. Noi sintem din Daneti de pamint. O sa fac curat dupe secerat ca sa nu le mai miroase astora care ma borfeste. Prima vaca mi-a dat-o o femeie degeaba si de atunci s-au inmultit. Ia, stai, ca o vad pe asta care ma reclama! Ce, fa, taica, ma borfesi si ma reclami? Vrei sa stau toata ziua cu miinile in sin la poarta?“ Mariei nu-i miroase si nici nu-i pute. Nu-i pasa de viata vecinilor si nici de sanatatea lor. Considera ca reclamatiile sint un moft din moment ce balegarul face parte din viata ei. Pina la 76 de ani n-au aflat nici ea, nici sotul ei ca traind intr-o comunitate trebuie sa respecti regulile minime de convietuire. Familia ei se poarta de parca ar trai la marginea padurii sau a lumii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS