ELECTRICA a taiat lumina orbeste

Autori


Sucursala de Distributie si Furnizare Energie Electrica (SDFEE) Dolj a hotarit luni dupa-amiaza sa-i decupleze de la reteaua electrica pe toti locuitorii din zona strazilor Fermierului si Eliza Opran din Craiova care erau banuiti ca fura curent. Actiunea, care se voia una de anvergura, a fost sprijinita de trupe ale jandarmilor. Acestia au asistat calmi la tot circul stirnit de lucratorii SDFEE, care au decuplat de la retea instalatiile electrice ale caselor din zona, fara nici un fel de criteriu, ci doar bazindu-se pe banuieli.

Stefan Croitoru, director al SDFEE Dolj, a descins in fruntea unei echipe de lucratori, luni dupa-amiaza, in zona strazilor Fermierului si Eliza Opran din Craiova, hotarit sa decupleze toate casele de la retea. Inarmat cu o lista de 36 de proprietari de case care au fost depistati ca au furat curent din retea si carora li s-au intocmit note de constatare, directorul Croitoru a decis ca vor ramine fara curent toti cei care nu aveau montate grupuri de masura si protectie. Asa ca lucratorii i-au debransat si pe cei care aveau montate contoare de masurare a energiei electrice, si pe cei care erau la zi cu achitarea facturilor, si pe cei care aveau grupuri de masura si protectie deoarece majoritatea celor care fusesera depistati ca fura curent nu mai erau de mult acasa.

Un intreg cartier a ramas fara curent electric

Actiunea lucratorilor supravegheati de director a stirnit un val de proteste din partea celor care nu intelegeau de ce ramin fara curent electric din moment ce platesc la zi facturile. Stanca Dumitru este unul dintre cei care a ramas fara curent electric, desi era la zi cu platile. „De ce mi-a taiat curentul ca eu, sarac cum sint, platesc la zi. Am nepoti mici in casa si nu pot sa stau fara curent ca ni se strica laptele pentru ei. Mai bine nu plateam ca ei tot asa taie fara sa ne intrebe nimic! Daca am platit pentru ce am consumat, de ce trebuie sa platesc si contorul ala nou pentru a fi ei siguri ca nu fur? Daca vor sa fie siguri atunci trebuie sa plateasca ei“, se plingea Dumitru, tinindu-se cu facturile achitate dupa lucratorii SDFEE. Cei mai multi locatari din zona nu au iesit la poarta, fapt pentru care macaralele de la SDFEE au fost saltate, iar muncitorii au decuplat casele de la stilpul de tensiune. Marcel Licurici, proprietarul casei de pe strada Fermierului de la nr. 357, avea instalat grup de masura si protectie, ultimul racnet, avea facturile achitate la zi si cu toate acestea a fost decuplat de la retea. Pentru ca nu mai intelegea nimic dupa ce a fost decuplat, s-a tinut scai de directorul Croitoru pina ce acesta a intrat in curte si a vazut cu ochii lui ca omul nu mintea. Recunoscind ca au gresit, lucratorii de la ELECTRICA au intors macaraua din drum, s-au urcat la stilp si au promis ca refac bransamentul.


De pe pozitii de monopol, SDFEE ne poate lasa fara curent pe toti

„Ii decuplam pe toti pentru ca in zona practic nu exista retea de curent electric. Aici a fost cindva cimp, este zona extravilana si noi nu putem sa extindem reteaua daca primaria nu reactualizeaza planul de urbanism zonal in asa fel incit toata aceasta zona sa fie cuprinsa in intravilanul Craiovei. Stilpii de beton au fost plantati in anul 1992, dar de atunci nu s-a mai facut nimic. Pentru ca primaria nu a trasat strazi si zona nu a fost sistematizata, ulitele au latimi diferite si nu se incadreaza pe tot tronsonul in categoria strazilor. Au intins reteaua pe stilpi improvizati si si-au montat contoare fiecare cum a putut. Legea 318/2003 ii obliga sa intre in legalitate. Un bransament cu grup de masura si protectie costa in jur de 12 milioane, bani pe care trebuie sa-i achite toti cei care locuiesc aici“, a spus directorul Croitoru, incurcat rau in raspunsurile pe care trebuia sa le dea oamenilor pe care-i lasa fara curent electric si care nu aveau nici o vina ca primaria nu si-a facut datoria. In situatia in care exista banuieli ca se fura curent, SDFEE trebuie sa monteze aparatele de contorizare moderne, si nu proprietarul casei care in cele mai multe cazuri nu este dispus sa plateasca milioane de lei pentru siguranta SDFEE. Situatia din zona de care vorbim este aproape fara rezolvare. Casele nu au autorizatii de construire pentru ca sint edificate pe un pamint care figureaza in extravilanul localitatii. Neavind autorizatie, locatarii nu au nici un fel de document de proprietate care trebuie prezentat la SDFEE pentru a cere bransamentul la reteaua electrica. Reteaua electrica a orasului nu se poate extinde decit in zona intravilana. Cu toate acestea, multi dintre cei care locuiesc in zona au contoare vechi si noi montate tot de cei de la SDFEE pentru ca altfel nu se explica pe ce baza legala incaseaza unitatea consumul de energie electrica. Pina la urma, razboiul SDFEE trebuia purtat cu Primaria Craiova, care dintr-o nepasare condamnabila a lasat un cartier gata format in afara orasului si a legii.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de miercuri, 30 iunie 2004

Actualitate

» O batrina supravietuieste cu mincare de la studenti
» Cristi lupta pentru a trai
» „Trebuie sa muncesc! Copilul meu are cancer!“
» Harta Doljului – luata la bani marunti
» PETROM isi construieste un motel de miliarde in Turnu Severin
» Ion Vulpe, directorul SNLO, a demisionat
» C. Buca semneaza abia acum „Mereanu“
» Politistii din Dabuleni s-au trezit cu o bomba la post
» Oltenii se internează cu gripă şi pneumonie
» Comedie cu actori din Balteni si victime din politie
» Polivalenta, aspirator de bani guvernamentali
» 25 de persoane au intrat in greva foamei in fata Primariei Turburea
» Noua administratie doljeana si-a stabilit prioritatile
» Angajatii RAADPFL vor ramine fara slujbe
» Craiovenii platesc asigurarea de raspundere civila auto in ultima zi
» Puterea s-a infratit cu opozitia
» Antonie Solomon a plins la televizor
» Afacerile cu pesti si moluste – finantate de SAPARD
» Tone de clor lichid sint transportate lunar spre Tirgu Jiu
» Cetăţenii sirbi au nevoie de viză pentru a intra in Romania

Local

» „Perlele“ oltenilor de la „examenul de bacaloriat“
» Bunicii isi ajuta nepotii la completarea fiselor de admitere
» Trei elevi slatineni, eliminati din examenul de bacalaureat
» Clase de alfabetizare pentru romii adulti
» Partidul ia apa
» ELECTRICA a taiat lumina orbeste
» O familie din Craiova terorizeaza vecinii cu miros de balegar
» Rafuiala cu cocteiluri Molotov la Calafat
» Deziluzia de pe Jiu

Dolj

» Matematica a dat dureri de cap elevilor la bacalaureat
» Doljenii divorteaza din cauza infidelitatii si violentei in familie

Sport

» „Ma felicit ca am reusit sa-l determin pe Gane sa revina la Universitatea“
» S-a renuntat la Miclea, Ungureanu si Tataru
» Njock a promis ca vine astazi
» Pierre a parasit ieri Romania
» „Eu mi-l doream pe Sabin Ilie“
» Noi parteneri pentru promovarea echipei Pandurii
» Negut, Bogoi si Gavrilescu s-au inteles cu Pandurii
» Unde se va opri Grecia?
» Duval va concura pe o masina de Campionat Mondial
» Lusitanii au stors „portocala“
» Buhus si Frunza au semnat cu Universitatea
» „Sper ca Universitatea Craiova sa termine pe podium!“
» Staicu va negocia cu Bosinceanu transferul lui Pascovici
» Amical cu Oltul Slatina
» Alb-albastrii au fost la doctor

Top