16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoi boschetari si-au batut joc de sarbatorirea Zilei Tricolorului

Doi boschetari si-au batut joc de sarbatorirea Zilei Tricolorului

Ziua Tricolorului romanesc a fost transformata in bilci in cadrul manifestarii care a avut loc simbata la Craiova, in fata Teatrului National. Desi s-a dorit ca evenimentul sa fie plin de solemnitate, pe masura importantei pe care drapelul tricolor a avut-o de-a lungul timpului in istoria poporului roman, organizarea ceremoniei a lasat mult de dorit. Doi boschetari au reusit sa-si bata joc de oficialitatile prezente si au dat peste cap desfasurarea ceremoniei. Cei doi „nazdravani“ au aruncat timp de o jumatate de ora cu o papusa de plastic in chipiurile ofiterilor superiori ai Armatei Romane, sub privirile blegite de caldura ale politistilor care stateau linistiti pe banca, obositi de atita asteptare.

Satul de batjocura la care erau supuse cadrele superioare ale armatei, un ofiter i-a alungat pe cei doi boschetari, care s-au adapostit in multime. Iritati probabil ca cineva indrazneste sa le tulbure joaca, cei doi s-au asezat in mijlocul strazii, oprita circulatiei, hlizindu-se la militarii insiruiti care asteptau arborarea drapelului. Rumoarea din rindul multimii si reprosurile zdropsite in coltul gurii nu i-au determinat pe politisti sa intervina. Boschetarii isi vedeau mai departe de treaba aruncind de pe un trotuar pe altul papusa de plastic, luind la tinta oficialitatile prezente.

Dupa discursurile primarului ales, Antonie Solomon, si ale comandantului Garnizoanei Craiova, Ion Pilsoiu, s-a trecut la arborarea propriu-zisa a drapelului. Numai ca, din cauza mecanismului ruginit instalat pe stilpul de sustinere, steagul tricolor nu a vrut sa se inalte la cer, spre nemultumirea celor prezenti. Oficialitatile bombaneau ca ar fi trebuit montata o noua rola care sa nu puna probleme de acest gen. Pentru ca muncitorul care se chinuia de citeva minute sa inalte steagul nu dadea de cap problemei, mai multi militari s-au gindit sa-i dea o mina de ajutor. Ghinion. Steagul nu voia si pace. Colac peste pupaza, unul dintre boschetari si-a facut din nou aparitia si a inceput sa urle ca din gura de sarpe, spargind linistea solemna ce se asternuse peste cei prezenti. Priviri stinjenite, murmure, coate date pe ascuns. Un militar a intevenit in cele din urma, dar boschetarul a inceput sa zbiere sa fie lasat in pace. „Lasa-l, domne’, in pace ca asta tipa si mai tare si ne face de ris“, a intervenit un pensionar. Dupa ce au restabilit linistea si dupa minute bune de incercari, militarii au reusit sa inalte drapelul, in ropotele de aplauze ale audientei plictisite de atita asteptare.

Drapelul romanesc s-a impus in secolul al 19-lea

Tricolorul s-a impus incepind cu anul 1821, in timpul revolutiei lui Tudor Vladimirescu, iar consacrarea definitiva s-a produs in perioada domniei lui Cuza, care, in 1863, a declarat: „Steagul e Romania“. Pina in 1867 cele trei culori ale steagului romanesc erau dispuse orizontal, moment in care regele Carol a cerut ca dispunerea sa se faca pe verticala. La Craiova, tricolorul a fost coborit in berna vineri-seara, in jurul orei 20.00, si a fost dus la Biserica Sfinta Treime, iar simbata a fost inaltat in jurul orei 11.00.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS