16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalPrejudicii de miliarde si 12.000 de tone de ingrasaminte lipsa

Prejudicii de miliarde si 12.000 de tone de ingrasaminte lipsa

Dupa cercetari care au durat mai mult de o luna, Garda Financiara a finalizat ancheta in cazul DOLJCHIM, societate implicata in accidentul de la Mihailesti, in urma caruia si-au pierdut viata 18 persoane. Concluziile raportului Garzii Financiare vin dupa ce, mai inainte, combinatul mai fusese amendat cu 100 de milioane de lei, iar cele doua firme de transport din Dolj, NEY TRANSPORT si MIHTRANS SRL, ambele implicate in accident, au fost amendate fiecare cu 100 de milioane de lei. De asemenea, Directia Generala a Finantelor Publice Dolj a descoperit nereguli de sute de milioane de lei la firmele mentionate.

Raportul Garzii Financiare asupra activitatii Combinatului Chimic DOLJCHIM a scos la iveala mai multe deficiente referitoare la facturarea si livrarea produselor comercializate. Comisarii Garzii au descoperit ca societatea craioveana intocmea facturi si avize de insotire a marfii pentru care incasa banii aferenti, dar livrarea efectiva o facea mult mai tirziu, dupa citeva zile sau chiar saptamini in unele cazuri. In felul acesta, combinatul intocmea procese de custodie pentru produsele pe care le livra si pe care firmele beneficiare nu puteau sa le transporte la momentul respectiv. Astfel, DOLJCHIM depozita marfa deja platita de partenerii de afaceri pentru care incasa banii anticipat sau prin compensare.

Conform comisarilor Garzii Financiare, procedeul a fost folosit in decembrie 2003 si in martie 2004 cind combinatul a majorat preturile de livrare la ingrasamintele chimice, in speta azotat de amoniu si uree. Surpriza insa. In timpul controlului, comisarii nu au gasit pe stoc nici macar un sac din cantitatile care figurau in acte ca fiind in custodie. Cantitatile sint impresionante. Desi li se intocmisera documente fiscale de livrare, din stocul DOLJCHIM lipseau aproape 9.000 de tone de azotat de amoniu si 3.000 de tone de uree. Dupa scumpirea ingrasamintelor chimice, marfa aflata in custodie a fost livrata la pretul vechi. Interesant este ca nu toate procesele de custodie fusesera semnate de catre beneficiari, dupa cum rezulta din raportul comisarilor Garzii Financiare. Prin aceasta manevra, veniturile au fost diminuate cu o suma estimata la peste sase miliarde de lei, careia ii corespunde TVA de aproape 1,2 miliarde de lei, prejudiciul calculat ridicindu-se la suma de 2,6 miliarde de lei.

Plati anticipate de aproape 19 miliarde de lei

Comisarii au descoperit nereguli in activitatea DOLJCHIM si in relatia cu „fratele“ sau mai mic, PETROM SERVICE – sucursala Craiova. Raportul precizeaza ca nu s-au respectat clauzele contractuale pentru prestatiile de servicii executate de PETROM SERVICE catre DOLJCHIM, in sensul ca sumele nu au fost achitate sau compensate prin produsele livrate. Comisarii au constatat ca, pe 30 aprilie 2004, combinatul a livrat produse a caror valoare se ridica la aproape 19 miliarde de lei, considerata suma in avans pentru prestatiile efectuate de catre PETROM SERVICE Bucuresti.

Concluziile raportului Garzii Financiare au fost inaintate Directiei Generale a Finantelor Publice Dolj pentru stabilirea in totalitate a obligatiilor fiscale ale DOLJCHIM si pentru a lua masurile legale conform reglementarilor in vigoare. Raportul a fost trimis si Parchetului de pe linga Curtea de Apel Craiova pentru continuarea cercetarilor, precum si Comisariatului General al Garzii Financiare Bucuresti pentru continuarea verificarilor la firma-mama, SNP PETROM SA, si la PETROM SERVICE SA din Bucuresti.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS