9.8 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjLiceenii gorjeni nu vor sa studieze in strainatate

Liceenii gorjeni nu vor sa studieze in strainatate

Perspectiva de studia la o universitate celebra din strainatate nu-i tenteaza pe absolventii liceelor gorjene. Chiar daca ofertele au sosit la colegii inca de la inceputul anului scolar, nici unul dintre elevii care vor promova bacalaureatul nu s-a aratat interesat. In alte scoli din tara absolventii cauta orice solutie pentru a studia in America sau Europa, dar elevii gorjeni sint interesati de universitatea locala.

Inspectorul Nicolae Mergea, seful Inspectoratului Scolar Judetean Gorj, spune ca elevii stiu foarte multe lucruri despre aceste posibilitati de studiu atit de pe internet, cit si din programele sosite in licee. „Se pare ca nu vor sa plece si prefera sa ramina linga familie. Conform datelor noastre, nici un elev nu va merge in acest an la vreo universitate straina“, a mai spus Nicolae Mergea.

Nici olimpicii nu sint interesati

Elevii care au obtinut premii la olimpiadele nationale prefera universitatile din tara. Nicolae Mergea crede ca un motiv il reprezinta taxele de inscriere sau de studiu care trebuie achitate. Nici programele gratuite nu au avut succes. Gheorghe Gorun, directorul Colegiului „Spiru Haret“, sustine parerea inspectorului general: „In liceul nostru stiu o eleva din clasa a XI-a care a plecat sa dea un examen la Barcelona, pentru a urma acolo o facultate. Nici un absolvent de anul acesta nu s-a aratat interesat sa plece. Cred ca le este greu sa se desparta de familii“.

Conducerea ISJ Gorj spune ca, in ultimii ani, s-a observat o tendinta a absolventilor de liceu de a studia la universitatea din Tirgu Jiu. „Multi fac acest lucru la insistentele parintilor. Cei care pleaca din oras aleg, in general, centrele universitare Bucuresti sau Timisoara. Se mai intimpla sa plece sa studieze in strainatate dupa primul an de facultate facut in tara, cind afla despre tot felul de programe si burse“, a mai spus Nicolae Mergea. In promotia 2004, au absolvit liceul in Gorj 3.000 de elevi, iar cei care vor promova bacalaureatul pot opta pentru o forma de invatamint superior.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS