Acasă Local Antonie Solomon, acuzat ca si-a facut campanie electorala pe banii populatiei

Antonie Solomon, acuzat ca si-a facut campanie electorala pe banii populatiei

Nici nu si-a luat bine postul in primire, ca proaspatul primar al Craiovei, Antonie Solomon, a si intrat in conflict cu asociatiile de proprietari. Reprezentantii acestora il acuza pe noul edil-sef al Craiovei ca, la sfirsitul anului trecut, a dat mai multe dispozitii prin care obliga asociatiile de proprietari sa esaloneze datoriile la intretinere a datornicilor, in felul acesta fortindu-le mina sa se adapteze politicii partidului. Conform unei note din 3 decembrie 2003, trimise unei asociatii din Craiovita Noua, viceprimarul de atunci si actualul primar, Antonie Solomon, a specificat negru pe alb ca „in conformitate cu prevederile HG nr. 811/2002 … este necesar ca asociatiile de proprietari sa realizeze aranjamente de plata a datoriilor restante pe baza unui grafic si a unui angajament de plata, elaborate de comun acord, intre asociatia de proprietari, pe de o parte, si locatarii cu debite la intretinere, pe de alta parte“. Presedintele Uniunii Judetene a Asociatiilor de Proprietari (UJALP) Dolj, Paul Dumitrache, spune ca legea nu prevede obligativitatea asociatiei de a esalona datoriile rau-platnicilor. „Legea la care face referire domnul Solomon prevede ca asociatia sa ia masuri de natura administrativa, dar ramine la latitudinea ei daca o face sau nu, mai ales in cazurile in care are de-a face cu rau-platnici“, a precizat presedintele UJALP Dolj.

Antonie dixit: „Daca ii dau in judecata, de unde isi mai recupereaza banii?“

Conform declaratiilor lui Paul Dumitrache, actualul primar pare sa se fi incurcat in hatisul legislativ. Asaltat in fiecare zi de persoane sarace care ii cereau tot felul de favoruri, Solomon a decis sa dea o dispozitie care, desi respecta partial textul legii, intra in conflict cu Legea nr. 114/1996, care prevede ca persoanele cu datorii la intretinere mai mari de trei luni pot fi date in judecata de asociatie. „Ce puteam sa fac? Sa vina in fiecare zi la primarie pe capul meu? Erau cazuri sociale, iar eu am atras atentia asociatiilor de proprietari sa fie mai indulgente si sa le esaloneze platile pentru ca nu aveau bani pentru achitarea intretinerii. Daca ii dau in judecata, de unde mai recupereaza datoriile? Dispozitia pe care am dat-o este perfect legala. Am vrut sa fac un bine oamenilor“, a afirmat fostul viceprimar al Craiovei. Afirmatiile sale sint contrazise insa chiar de seful Serviciului coordonare asociatii de proprietari din cadrul Primariei Craiova, Marian Giubelan.

„Conform Legii nr. 114/1996, presedintii si comitetele executive ale asociatiilor au obligatia sa recupereze debitele restante mai mari de trei luni. Formularea din nota primariei semnata de domnul Solomon este o exprimare nefericita sau o eroare de dactilografiere“, a precizat acesta.

Ca nu este o greseala o dovedeste o alta nota trimisa aceleiasi asociatii cu o luna si jumatate mai devreme, pe 17 octombrie 2003, in care textul este identic cu primul. „Chiar daca am trece cu vederea acest lucru, Legea nr. 811/2002, de care se prevaleaza domnul Solomon, mai prevede ca asociatia ii poate da in judecata pe datornici numai dupa informarea consiliului local, care poate acorda ajutoare in temeiul Legii nr. 416/2001, privind venitul minim garantat, iar in acest scop se va intreprinde o justa si temeinica analiza a situatiei debitorului“, a declarat presedintele UJALP, Paul Dumitrache.

Ancheta sociala efectuata in 24 de ore

Cit de temeinica a fost ancheta sociala intreprinsa de primarie reiese chiar din nota institutiei. Intr-un caz ancheta a durat o zi, iar in altul – trei zile, timp insuficient in opinia presedintelui UJALP pentru ca primaria sa poata lua o astfel de decizie. Acesta spune ca asociatiile de proprietari considera interventia fostului viceprimar Solomon o ingerinta in treburile interne ale asociatiilor, care si asa aveau probleme in recuperarea datoriilor la intretinere. „Presupunind ca primaria ar fi facut o analiza temeinica, asa cum prevede legea, cu ajutorul primit restantierii abia isi puteau cumpara piine, daramite sa-si plateasca datoriile“, a precizat Paul Dumitrache. La rindul sau, Marian Giubelan a declarat ca, dupa nota trimisa de fostul viceprimar, asociatiile de proprietari s-au impartit in doua tabere: unele au continuat sa-i actioneze in judecata pe rau-platnici, iar celelalte au trecut la esalonarea platilor. Cu toate acestea, Giubelan recunoaste ca ultima metoda nu da roade, oamenii continuind sa acumuleze datorii. Presedintele UJALP, Paul Dumitrache, spune ca, in cazul notelor trimise de fostul viceprimar Solomon, persoana care a beneficiat de clementa asociatiei la solicitarea primariei nici nu s-a deranjat sa vina sa semneze angajamentul de plata esalonata pentru o datorie totala de peste 35 de milioane de lei. La rindul sau, Antonie Solomon nu se impotriveste ca persoanele care nu si-au respectat angajamentele sa fie date in judecata de asociatii. „Daca nu platesc, sa-i dea in judecata. Dar sa vedem cum isi vor recupera banii dupa aceea“, a spus iritat actualul primar.

Singura solutie – instanta de judecata

Ca reesalonarea datoriilor nu este o solutie viabila o recunoaste si seful Serviciului de coordonare a asociatiilor, Marian Giubelan. „Reesalonarea nu rezolva situatia, ci lungeste si mai mult boala. Cea mai buna solutie este actionarea in judecata, chiar daca este dureroasa. Ar mai exista si o alta metoda, inghetarea datoriilor existente, dar acest lucru depinde de regia de termoficare“, a declarat acesta. Problema restantelor la intretinere poate fi transata in favoarea asociatiilor de proprietari, mai ales ca a trecut campania electorala. „Asociatiile nu au nevoie de decizii care sa le puna piedici in recuperarea datoriilor. Au si asa destule probleme cu restantierii. Speram ca noile contracte individuale de furnizare a utilitatilor sa puna capat ingerintelor primariei si totul sa intre pe un fagas normal. Numai ca mai avem un hop de trecut, si anume alegerile din toamna, cind se intra in sezonul rece. Ne e teama ca primaria va fi un instrument politic pentru atragerea de voturi in detrimentul celor care isi platesc datoriile la timp“, a concluzionat presedintele UJALP Dolj.

Exit mobile version