20.9 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalRetele romano-albaneze de traficanti de persoane, anihilate de CZCCOA Craiova

Retele romano-albaneze de traficanti de persoane, anihilate de CZCCOA Craiova

Lucratorii Centrului Zonal de Combatere a Crimei Organizate si Antidrog (CZCCOA) Craiova au anihilat dintr-o singura „lovitura“ doua retele de trafic de carne vie care activau in judetul Dolj. In combinatie cu citiva albanezi, romanii duceau fete in Italia, promitindu-le ca le gasesc de lucru ca menajere, insa acolo le exploatau sexual, obligindu-se sa se prostitueze.

Doua microbuze Volkswagen Transporter, cu numere de Salaj, care plecasera din Craiova catre granita de vest a tarii, cu destinatia Italia, au fost trase pe dreapta, vineri, in jurul orei 14.30, la Filiasi, de politistii Centrului Zonal de Combatere a Crimei Organizate si Antidrog (CZCCOA) Craiova, coordonati de un procuror din cadrul Parchetului Tribunalului Dolj. Cei mai multi dintre cei 15 calatori erau romi care plecau la furat in Italia. Aveau acte in regula, insa nu aveau cei 500 de euro, suma obligatorie pentru a putea sa treaca granita. „Transportatorii le dadeau cu imprumut banii necesari, cit sa treaca granita, apoi isi luau banii inapoi“, a precizat subcomisarul Georgel Enescu, seful Biroului de Combatere a Crimei Organizate Dolj, din cadrul CZCCOA.

Pe linga spargatori, hoti de buzunare si cersetori, in cele doua microbuze se aflau si citeva romance care sperau sa-si gaseasca locuri de munca de menajere, dar, de fapt, erau duse de traficantii de persoane pentru a fi obligate sa practice prostitutia. Aceasta era principala tinta a politistilor de la Crima Organizata: dezmembrarea a doua astfel de retele de trafic de carne vie, una condusa de craioveanul Niculae Fistogeanu, de 42 de ani, iar alta de Felicia Mirela Deliu, de 25 de ani, din Cetate – Dolj.

Minore racolate, chipurile, pentru a fi angajate in Italia ca menajere

Politistii de la CZCCOA il filau pe Fistogeanu de mai mult timp, aflind ca acesta se ocupa, cel putin de anul trecut, de racolarea unor fete care sa fie duse in Italia, unde doi fii ai sai le obligau sa practice prostitutia, scotind bani frumosi de pe urma lor. „Fistogeanu racolase trei minore, doua de 14 ani si una de 17 ani, pe care le dusese la el acasa, le facuse pasapoarte si urma sa le duca in Italia, unde, chipurile, le-ar fi gasit locuri de munca de menajere. Fetele au intuit ce se va intimpla si i-au spus ca nu mai vor sa plece. Atunci Fistogeanu a inceput sa le ameninte atit pe fete, cit si familiile acestora. In ciuda amenintarilor, doua dintre fete – una de 14 ani si alta de 17 ani – au reusit sa fuga, fiind ascunse de parinti la tara, la bunici, ca sa nu fie gasite. A treia fata – Monica B., de 14 ani – a ramas la Fistogeanu, fiind trimisa de acesta in Italia, pentru ca mama ei se temuse de amenintarile lui Fistogeanu“, explica comisarul-sef Gheorghe Bica, seful CZCCOA Craiova.

Fotografiindu-l si filmindu-l de la distanta, ba chiar si interceptindu-i convorbirile telefonice, politistii de la Crima Organizata au reusit sa afle data si ora plecarii catre Italia a transportului de persoane, interceptind la Filiasi microbuzele. Intr-unul dintre ele se afla si Monica, de pe urma caruia Fistogeanu spera sa obtina sume substantiale.

Fistogeanu are cinci condamnari la activ

In acelasi microbuz se afla o alta traficanta de persoane, Felicia Mirela Deliu. Aceasta racolase chiar din comuna ei natala, Cetate, doua amatoare de locuri de munca in Italia – Carmen V., de 18 ani, si Lilioara S., de 36 de ani. „Felicia Deliu plecase cu ele pentru a le preda personal fratelui ei, Marcel Deliu, care urma sa le exploateze sexual. Acesta avea deja citeva prostituate la Roma, de pe urma carora cistiga destul de bine“, a mentionat comisarul-sef Gheorghe Bica.

Avind suficiente informatii despre cele doua retele, politistii le-au intocmit dosare penale traficantilor de carne vie. Retinut pentru cercetari, Niculae Fistogeanu a fost arestat preventiv sub acuzatia de trafic de persoane, in baza unui mandat emis de judecatorii Tribunalului Dolj. Fistogeanu nu se afla pentru prima data in spatele gratiilor, avind la activ, in ultimii ani, vreo cinci condamnari, pentru fapte ca specula, inselaciunea ori vatamarea corporala. Felicia Mirela Deliu este si ea cercetata, dar in stare de libertate, pentru savirsirea aceleiasi fapte. Politistii si procurorii au adunat la dosarul acestora si depozitiile altor fete trimise in Italia pentru a fi exploatate sexual. De asemenea, cercetarile ii vizeaza si pe soferii celor doua microbuze – Stefan Adrian Ciobanu, de 22 de ani, si Daniel Nicolae Barbu, de 29 de ani, ambii din Craiova – politistii urmind sa stabileasca daca transportatorii erau in legatura cu traficantii de carne vie.

Traficul de persoane, afacere de zeci de mii de euro pe luna

Traficul de persoane si proxenetismul sint afaceri deosebit de infloritoare in Italia, pentru ca o romanca scoasa „la produs“ in Roma poate obtine din prostitutie sume incredibile, cuprinse intre 30.000 – 50.000 de euro pe luna. Un raport sexual oral il costa pe client 30 – 50 de euro, ori fetele satisfac in acest fel 10-15 clienti pe zi. Daca clientul doreste un raport sexual normal si unul oral, pretul creste la 70 – 100 de euro, iar daca vrea sex total, ceea ce implica un raport sexual normal, anal si oral, pretul poate ajunge intre 150 – 300 de euro. Acestea sint insa preturile practicate doar daca „sedinta“ are loc in masina clientului. Preturile cresc substantial in cazul in care clientul vrea sa o duca pe prostituata la el acasa ori la un hotel, o noapte costindu-l in asemenea caz intre 500 si 1.000 de euro, in functie si de cit de frumusica ori de tinerica e prostituata.

Cea mai mare parte a acestor sume se duc insa in buzunarele proxenetilor romani, care au si ei anumite cheltuieli de facut. E vorba in primul rind de „taxa de trotuar“, pe care trebuie sa o plateasca albanezilor care coordoneaza si supravegheaza retelele de prostituate, taxa platita doar pentru ca albanezul ii da voie romanului sa-si expuna „lebedele“ pe trotuar, in zona lui de influenta, pentru a fi vazute de clienti.

Organizarea acestor retele de prostitutie merge chiar mai departe, pina la mituirea politistilor de la Moravuri, care, „convinsi“ cu sume lunare corespunzatoare din partea albanezilor, nu uita sa le dea acestora un telefon inainte de a face o razie prin zona.

Din cistigurile fantastice pe care le obtin, fetele nu se aleg, de obicei, decit cu citeva zeci sau sute de euro pe luna, uneori chiar deloc. Iar daca nu vor sa iasa la „munca“, risca sa fie snopite in bataie, ori chiar ucise. Cu toate acestea, multe tinere cad foarte usor prada traficantilor de persoane, care le promit ca le duc in strainatate sa le angajeze ca barmanite, chelnerite, menajere, ori ingrijitoare de copii, dar, de fapt, vor sa le oblige sa se prostitueze.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS