17.3 C
Craiova
miercuri, 17 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalRevolta la Bailesti

Revolta la Bailesti

Saracii din Bailesti s-au rasculat impotriva primarului Saceanu, care, cu de la sine putere, a hotarit sa imparta ajutorul social in 60% bani si 40% faina. Dar cum primarul nu are toti sacii de faina pregatiti, s-a gindit ca inchide gura oamenilor daca intii semneaza statele de plata si apoi primesc si marfa. Vestea i-a nemultumit pe cei peste 1.200 de beneficiari ai venitului minim garantat. Ei s-au rasculat impotriva primarului, care a incalcat Legea 416. Localnicii nemultumiti de abuzul facut se pot adresa organelor de ancheta.

Peste 1.200 de beneficiari ai venitului minim garantat au luat pe sus punctele administratiei din Bailesti in care se imparteau banii pentru ajutoarele sociale. Cu mult timp inainte de a se anunta inceperea distribuirii banilor, localnicii si-au facut socotelile in functie de prioritati.

Numai ca mare le-a fost surpriza cind au ajuns sa semneze statul de plata si au observat ca vor primi doar 60%. „De restu’ pina la 100% primiti faina“, ii informau oamenii primariei.

„Ce nevoie am eu de faina?! Am nevoie de bani! Am imprumutat 500.000 de lei ca sa imi cumpar medicamente si am spus ca ii dau inapoi cind iau ajutorul social. Iar ajutor am mai luat 180.000 de lei si 20 de kilograme de faina. Eu am nevoie de bani, nu de faina!“, spunea plingind Floarea Tatu, de 54 de ani, din Bailesti.

Localnicii sustin ca a ajuns sa le fie teama ca, daca nu fac ce zic Ion Saceanu si PSD, vor ramine fara ajutoare sociale.

„Ori facem ca ei, ori raminem si fara amaritii astia de bani. Daca nu ni-i dadea deloc era mult mai bine, nu mai era atita zarva. Da’ asa isi bat joc de noi si ne au la mina sa ne scoata ochii sa facem ca ei. Ete, mie, dintr-un milion jumatate, mi-a dat de 500.000 de lei faina. Ce sa fac cu ea acum, pe timp de vara? Sa ne-o fi dat la iarna daca tot dorea sa faca un bine! Acum, vara, mai ai nevoie de ulei, de zahar, de fidea“, sustine Maria Bulacu.

Primarul hotaraste in numele localnicilor

Ion Saceanu, primarul din Bailesti, sustine ca „liderii beneficiarilor de 416 au hotarit sa li se dea 40% faina in loc de bani. Avem un protocol incheiat cu ei, in care spun foarte clar ca sint persoane care nu duc banii acasa la copii si-i beau in circiuma. In special femeile mi-au cerut sa fac ceva ca barbatii lor sa nu se mai duca in circiuma cu banii“.

Curios este ca majoritatea protestatarelor strigau ca vor bani, si nu faina. „Cine este primarul ca sa hotarasca in numele meu ce trebuie sa fac cu banii? Ce sa fac cu 20 de kilograme de faina ale lui? Framint de doua ori si am terminat faina si dupa aia ma duc si fac iar datorii la magazin. Este drept?“, a spus Aurelia Caldararu.

Vazind ca „protocolul“ la care facea referire nu este credibil, Saceanu a incercat sa dea vina pe contracandidatii sai politici: „Este o diversiune pusa la cale de liberali. Ei v-au chemat aici!“

Mai mult decit atit, primarul a pus oamenii sa semneze statele de plata pe care erau trecute sumele pe care le incasau, dar si cantitatea de faina ce urma sa o primeasca. Nici un beneficiar nu a primit un bon si nici nu i s-a spus unde sa se duca sa isi ridice faina.

Scuza primarului a venit imediat: „Deocamdata, nu avem toata faina. Am primit o parte de la societatea cu care am facut contract si urmeaza sa primim si restul. Imediat cum o primim, o dam la oameni“.

Saceanu a incalcat legea

In ceea ce priveste legalitatea deciziei sale, Ion Saceanu sustine ca nu are nimic sa isi reproseze si ca el a hotarit sa le dea oamenilor de 40% faina din cuantumul ajutorului social deoarece o poate plati din banii alocati pe luna iulie: „Pentru mai nu ne-au venit toti banii. Si ca sa putem sa acoperim 100% ajutorul social, eu am decis, respectind Legea 416, sa le dau o parte bani, o parte faina. Nu stiu ce articol prevede ca, in loc de bani, sa dai alimente, nu am legea in fata, dar totul este legal“.

Ion Voiculescu, presedintele Consiliului Judetean Dolj, este insa de alta parere si sustine ca legea este lege si sub nici o forma nu trebuie incalcata: „Sint bani cu destinatie precisa si nu pot fi folositi altfel. Numai de comun acord se pot intelege ca de o anumita suma beneficiarii sa primeasca alimente, dar asta nu este prevazuta in lege. Iar daca oamenii au facut scandal pentru ca nu sint de acord cu decizia primarului, trebuie sa le dea banii“. Pentru abuzul facut la Bailesti, beneficiarii venitului minim garantat se pot plinge prefectului de Dolj, dar pot depune si sesizari la Parchet.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS