11.2 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalHu Jintao, oaspetele Grand Hotel Rex din Mamaia

Hu Jintao, oaspetele Grand Hotel Rex din Mamaia

La doar doua saptamini dupa ce a fost gazda celor 17 sefi de stat din Europa Centrala reuniti la Mamaia la summit-ul dedicat extinderii europene, hotelul etalon al statiunii, Grand Hotel Rex, a fost la sfirsitul saptaminii trecute resedinta temporara a unui alt inalt oaspete, presedintele Republicii Populare Chineze, Hu Jintao. Acesta si-a inceput la Constanta vizita de stat de trei zile in Romania, vizita facuta in tara noastra la invitatia presedintelui Ion Iliescu, in perioada 12-14 iunie. La intrarea in luxosul hotel, seful statului chinez si oficialitatile romane prezente au fost intimpinate de George si Viorel Paunescu, in prezenta carora, in holul hotelului, a avut loc dezvelirea unei placi de marmura in onoarea sefului statului chinez. „Aceasta placa a fost instalata in onoarea Excelentei Sale, Hu Jintao, presedintele Republicii Populare Chineze, cu ocazia vizitei la Constanta, 12 iunie 2004. Asociatia Romana de Prietenie cu R.P. Chineza“, este textul inscriptionat cu litere rosii pe placa, in limbile chineza si romana. Complet renovat, modernizat si echipat cu instalatii de ultima generatie, Grand Hotel Rex, „Casa Presedintilor“ cum este mai nou cunoscut, a primit, la sfirsitul lunii mai, aprecierile presedintelui Iliescu, care a subliniat in Cartea de Onoare ca hotelul a devenit „o unitate moderna, de inalta tinuta europeana“ si l-a felicitat personal pe patronul hotelului, domnul Viorel Paunescu, pentru lucrarile realizate.

Intarirea relatiilor romano-chineze, principalul punct al discutiilor oficiale

Presedintele Hu Jintao, insotit de sotia sa, Liu Yongqing, a sosit simbata dupa-amiaza la Constanta, fiind intimpinat pe Aeroportul „Mihail Kogalniceanu“ de oficialitati locale si de angajatii de la consulatul si ambasada chineza. Oficialul chinez a fost intimpinat de Garda de Onoare a Presedintiei Romaniei. „Bine ati venit, domnule si doamna presedinte“, era scris in chineza pe un banner rosu desfasurat de-a lungul pistei si sustinut de un detasament de militari de la Marina Militara Chineza. Pe aeroport au mai fost prezenti prefectul judetului Constanta, Gheorghe Martin, primarul Radu Mazare, ministrul agriculturii, Ilie Sirbu, ministrul de stat Ioan Talpes, consilierul prezidential Dumitru Honciu, ambasadorul Chinei la Bucuresti, Xu Jian, si ambasadorul Romaniei in China, Viorel Isticioaia. Presedintele Hu Jintao a spus, la coborirea din avion, ca va avea discutii cu Ion Iliescu, cu premierul Adrian Nastase si cu presedintii celor doua camere ale parlamentului, Nicolae Vacaroiu si Valer Dorneanu, pe marginea intaririi relatiilor dintre cele doua tari si a adresat urari de prosperitate poporului roman. Programul pe litoralul romanesc al presedintelui chinez a cuprins o intilnire cu reprezentantii administratiei locale si o vizita la Crama Murfatlar.

In cursul dupa-amiezii de ieri a avut loc la Palatul Cotroceni ceremonia primirii oficiale a presedintelui Jintao de catre seful statului roman. Cei doi presedinti au avut convorbiri oficiale cu participarea celor doua delegatii, fiind semnate o serie de documente bilaterale. Sotia presedintelui chinez, doamna Liu Yongqing, a vizitat Muzeul National de Arta. In final, presedintele Iliescu a oferit un dineu de stat in onoarea inaltului oaspete.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS