16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalSpalare de bani prin Banca Romana de Dezvoltare

Spalare de bani prin Banca Romana de Dezvoltare

Procurorii Parchetului National Anticoruptie (PNA) au finalizat urmarirea penala si au dispus trimiterea in judecata a cinci persoane implicate in spalare de bani, acordare si utilizare ilegala de credite, delapidare si fals in inscrisuri sub semnatura privata, fapte in urma carora Banca Romana de Dezvoltare (BRD) – Agentia Busteni a fost prejudiciata cu suma de 275.000 de dolari.

Bani „curati“ investiti intr-un teren

Anchetatorii au stabilit ca Mihaela Balescu, in calitate de directoare la Agentia Busteni a BRD, in perioada octombrie 1999 – ianuarie 2003, a promovat relatii clientelare cu un citeva persoane care se bucurau de notorietate in mediul de afaceri, aducind grave prejudicii unitatii bancare pe care o conducea. Directoarea a aprobat fara instiintarea Comitetului de credite un contract in valoare de 275.000 de dolari, pe care l-a semnat in fals, in favoarea SC SANOPLAST SRL Busteni – societate administrata de sora ei, Valentina Telegaru, cercetata si ea pentru favorizarea infractorului si fals in evidentele contabile. In realitate, banii erau destinati pentru achizitionarea unui teren in suprafata de 223.700 mp in judetul Ilfov, drept pentru care au fost directionati in contul personal al unui intermediar, Nicolae Nae, cercetat si el in dosar pentru spalare de bani.

Ulterior acordarii creditului, directoarea Balescu a dispus schimbarea in lei a sumei amintite, iar aproape 3,5 miliarde de lei i-a virat in contul personal al lui Nicolae Nae, cu justificarea „contravaloare contract vinzare-cumparare“, intervenit intre acesta si SC SANOPLAST SRL la 6 iunie 2002. Dupa primirea banilor in cont, in aceeasi zi in care a fost aprobat contractul de creditare, intermediarul a transferat, la rindul sau, intreaga suma de bani in lei in contul curent personal al unei alte persoane, in vederea cumpararii terenului din judetul Ilfov.

Subalternele i-au facut pe plac directoarei

Valentina Telegaru a aflat mai tirziu ca sora ei a intocmit in fals contractul de credit in numele societatii SC SANOPLAST SRL, cu garantii supraevaluate, precum si contractul de vinzare-cumparare proforma incheiat cu Nicolae Nae. In loc sa solicite corectia sumelor din extrasele de cont ale bancii, directoarea firmei a inregistrat operatiunile in evidentele contabile, inclusiv creditarea de 275.000 de dolari.

In dosarul amintit au mai fost cercetate, sub aspectul savirsirii infractiunii de favorizare a infractorului, Daniela Viorica Toader si Lucia Breteanu, subalternele directoarei Mihaela Balescu, pe care au sprijinit-o sa justifice sustragerea sumei de 1.950.000.000 de lei din banca, acceptind sa semneze doua cecuri de ridicare in numerar a sumei respective, banii fiind inminati fostei directoare a Agentiei BRD Busteni.

Procurorii PNA au considerat ca directoarea Mihaela Balescu a facut transferuri bancare nelegale, urmarind sa ascunda originea ilicita a sumei de aproape 3,5 miliarde de lei, provenita din creditul acordat SC SANOPLAST SRL, si sa asigure pentru intermediarul Nicolae Nae banii necesari procurarii unei suprafete de teren, activitate infractionala care nu reprezinta altceva decit o spalare de bani.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS