14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoi administratori de asociatii, trimisi in judecata de procurorii craioveni

Doi administratori de asociatii, trimisi in judecata de procurorii craioveni

• Procurorii Parchetului de pe linga Judecatoria Craiova au dispus trimiterea in judecata a administratorilor de la Asociatiile de locatari nr. 1 Sarari-Siloz si nr. 4 Rovine • Acuzatiile vizeaza o delapidare de aproape 500 de milioane si o gestiune frauduloasa de peste 600 de milioane de lei

Procurorii Parchetului de pe linga Judecatoria Craiova au finalizat zilele trecute dosarele penale a doi administratori de asociatii de locatari, dispunind trimiterea in judecata a acestora. Mariana Dinca, de 41 de ani, fosta administratoare la Asociatia nr. 1 Sarari-Siloz, este acuzata de delapidarea sumei de 445 de milioane de lei, iar fostul subofiter de militie Alexandru Toader, de 47 de ani, ex-administratorul Asociatiei nr. 4 Rovine, urmeaza sa dea socoteala pentru gestionarea frauduloasa a 605 milioane de lei din banii locatarilor.

Asociatia nr. 1 Sarari-Siloz:sume incasate si bagatein buzunar

Incepind din 1995, Mariana Dinca a figurat pe diverse posturi la Asociatia de Locatari nr.1 Sarari- Siloz, fie ca administrator si casier, fie doar pe postul de contabil, cu toate ca nu avea voie sa practice o asemenea profesie, neavind studii de specialitate. In baza acestor functii, ea incasa cheltuielile de intretinere de la locatari, achita contravaloarea materialelor si a serviciilor catre furnizori, completa chitante si tinea registrul de casa.

La sfirsitul anului 2002, organele de control din cadrul Primariei Craiova au facut o verificare la aceasta asociatie, constatind diferente in minus intre soldul scriptic si cel faptic in cuantum de 241,8 milioane de lei. Conform celor constatate de inspectori, prejudiciul ar fi fost provocat prin neinregistrarea in registrul de casa a unor sume incasate de la locatari, inregistrarea eronata a unor chitante, modificate prin trecerea ca incasata a unei sume mai mici decit cea primita de la platitori, dubla inregistrare a unor plati catre furnizori, ori inregistrarea unor plati fara a exista documente justificative.

Dosarul a fost preluat de Politia Craiova, care a dispus efectuarea in cauza a unei expertize contabile. Conform raportului intocmit de expert, administratoarea ar fi creat asociatiei un prejudiciu de 361 milioane de lei, pe perioada 1 ianuarie 2001 – 31 martie 2003. In urma obiectiunilor formulate de Mariana Dinca, prejudiciul nu a scazut, ci a crescut la 445 de milioane de lei.

In fata procurorilor, Mariana Dinca a recunoscut initial ca a falsificat o serie de chitante, pentru ca apoi sa nu mai recunoasca faptele pentru care era cercetata. Acuzata de delapidare si fals in inscrisuri sub semnatura privata, ea risca pina la 15 ani de inchisoare.

Asociatia nr. 4 Rovine: plati pentru lucrari necorespunzatoare sau neefectuate

Fostul subofiter de militie Alexandru Toader, care a detinut functiile de administrator si casier la Asociatia de Locatari nr. 4 Rovine, urmeaza sa dea si el socoteala in fata instantei pentru gestiune frauduloasa, infractiune pedepsita cu pina la cinci ani de inchisoare.

Sesizati de inspectorii Primariei Craiova cu privire la o serie de nereguli descoperite la aceasta asociatie, politistii craioveni au dispus efectuarea unor expertize contabile pentru a se evidentia cum a gestionat administratorul banii locatarilor.

Expertii au constatat ca Toader a efectuat plati in numerar de 605,8 milioane de lei pentru lucrari necorespunzatoare efectuate de firmele SC ECLAS SRL, SC BONASUS SRL, SC SEGCOM SRL si SC EUDEA SRL, toate din Craiova. Platile fusesera efectuate fara aprobarea comitetului executiv sau a presedintelui asociatiei.

Reprezentantii societatilor nu au intocmit devize de lucrari, ce trebuia aprobate in prealabil de beneficiar. Lucrarile nu au fost niciodata luate in primire pe baza de procese-verbale de receptie, fapt care a dus, spre exemplu, la realizarea necorespunzatoare a unei hidroizolatii la blocul G 31.

Mai mult, administratorul Toader a platit in iunie 2002 suma de 17,7 milioane de lei catre SC SEGCOM SRL, cu titlul de avans la o reparatie care nici nu a fost efectuata. Administratorul a incheiat personal contracte cu diferite firme, cind nu el, ci doar presedintele asociatiei avea acest drept.

Pentru toate aceste nereguli, Alexandru Toader urmeaza sa raspunda in fata judecatorilor. Mai mult, el va trebui si sa achite locatarilor suma de 605 milioane de lei, cu care asociatia s-a constituit parte civila in proces.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS