11.4 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalRonald Reagan e mort

Ronald Reagan e mort

Fostul presedinte american, Ronald Reagan, suferind de maladia Alzheimer, a murit simbata dimineata, la virsta de 93 de ani, din cauza complicatiilor cauzate de o pneumonie, informeaza postul de televiziune BBC, citat de Yahoo!News. Familia sa – sotia, Nancy, si cei doi copii, Ronald Jr. si Patty Davis – se afla alaturi de el, in momentul in care acesta a incetat din viata, la resedinta Bell-Air din Los Angeles. Potrivit sursei citate, decesul fostului presedinte s-a produs la ora locala 13.10 (23.10 ora Romaniei).

Corpul neinsufletit al lui Ronald Regan a fost transportat la o casa de pompe funebre din orasul Santa Monica, in vederea pregatirii funeraliilor. Apoi, trupul sau va fi depus la biblioteca-muzeu din Simi Valley, care ii poarta numele, unde se va tine un priveghi de 24 de ore. Astazi, trupul neinsufletit al fostului presedinte va fi adus la Washington si depus in Rotonda Capitoliului, pentru a i se aduce ultimele omagii. Funeraliile oficiale vor avea loc la Catedrala Nationala din Washington. Data acestui eveniment, la care se asteapta sa participe numerosi lideri politici din intreaga lume, nu a fost stabilita inca, dar s-ar putea suprapune cu reuniunea liderilor din cadrul grupului G8, care este prevazuta sa aiba loc miine, tot in Washington. Dupa funeraliile de stat, trupul neinsufletit al fostului presedinte american va fi readus in California, pentru a fi inmormintat la resedinta sa.

Ronald Reagan a fost cel de-al patruzecilea presedinte al Statelor Unite, dupa ce a cistigat alegerile prezidentiale in 1980, in fata lui Jimmy Carter. El a preluat apoi presedintia in 1981, la virsta de 69 de ani, devenind astfel cel mai virstnic presedinte american din istorie si totodata cel mai longeviv.

In timpul celor doua mandate – din 1981 pin[ in 1989 – Ronald Reagan a revigorat economia stagnanta a Americii si a grabit sfirsitul Razboiului Rece. In tinerete, el a fost actor la Hollywood, dar nu s-a remarcat in aceasta cariera. Dupa ce a devenit presedintele Statelor Unite, personalitatea si conservatorismul lui Regan au contribuit la mentinerea Partidului Republican la putere timp de 12 ani.

Dupa cinci ani de la incheierea ultimului sau mandat, in 1994, Ronald Reagan s-a retras din viata publica din cauza maladiei Alzheimer de care suferea. El si-a luat atunci ramas bun de la poporul american intr-un discurs emotionant, fiind constient de faptul ca boala de care suferea va ajunge sa-l paralizeze.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS