3.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljAproape 600.000 de doljeni sint asteptati la alegerile locale

Aproape 600.000 de doljeni sint asteptati la alegerile locale

Au ramas mai putin de 48 de ore pina la alegerile locale.

Miine este ziua care conteaza cit patru ani. Potrivit ultimelor date centralizate, 592.706 doljeni sint asteptati la scrutin. Urnele vor fi deschise timp de 14 ore, de la ora 7 dimineata, pina seara, la ora 21.00. Pe cei pe care ii votam la 6 iunie, pe aceia ii vom avea primari sau consilieri si in Uniunea Europeana. Miza acestor alegeri este, din acest motiv, diferita de toate scrutinurile pe care le-am traversat din 1990 incoace.

Peste 592.000 de doljeni cu drept de vot sint asteptati miine la urne, iar dintre acestia, 258.595 sint craioveni. Se vor deschide 474 de sectii de votare in Dolj, dintre care 144 in municipiul Craiova, in vederea alegerii primarilor, consilierilor locali si judeteni.

S-au confectionat 2.400 de stampile, cite cinci pentru fiecare sectie de votare, si s-au tiparit 262.100 de timbre autocolante, ce vor fi aplicate pe cartile de alegator.

Actiunile din campania electorala se vor incheia astazi, potrivit legii, la ora 7.00, moment din care sint interzise orice actiuni de propaganda electorala. „Buletinele de vot, procesele-verbale si stampilele se duc la birourile electorale de circumscriptie si vor fi distribuite, simbata (astazi – n.r.), la sectiile de votare. In Dolj avem 592.706 cetateni cu drept de vot, dintre care 258.595 sint din Craiova. La nivelul municipiului am organizat 144 de sectii de votare. Ordinea partidelor parlamentare pe buletin este PNL, PUR, PD, PSD, PRM“, a declarat judecator Lucian Bunea, presedintele Biroului Electoral Judetean Dolj.

Echipe speciale pentru alegatorii care nu pot fi transportati

In ziua alegerilor, votarea incepe la ora 7.00 si se termina la ora 21.00. Alegatorii doljeni isi pot exprima optiunea numai la sectia de votare la care este arondata strada sau localitatea unde domiciliaza. Numele lor trebuie sa figureze in copia de pe listele electorale permanente sau in lista suplimentara intocmita de primar. Prezenta oricarei persoane in cabinele de vot, in afara celei care voteaza, este interzisa.

„Fiecare alegator trebuie sa prezinte actul de identitate Biroului Electoral al sectiei de votare, care, dupa verificarea inscrierii in lista electorala a celui in cauza, ii incredinteaza buletinele de vot si stampila cu mentiunea «votat». Prin act de identitate se intelege cartea de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate ori pasaportul diplomatic sau de serviciu, iar in cazul militarilor in termen si al elevilor din scolile militare, carnetul de serviciu militar. Dupa ce au votat, alegatorii indoaie buletinele de vot, astfel incit pagina alba care poarta stampila de control sa ramina in afara. Pentru alegatorii care nu pot fi transportati din cauza bolii sau a invaliditatii, presedintele Biroului Electoral al sectiei de votare poate aproba, la cererea scrisa a acestora sau a conducatorului institutiei sanitare ori de ocrotire sociala, o echipa speciala“, a precizat judecatorul Lucian Bunea.

Pregatirile la 23 de sectii de votare din Dolj, finalizate pe ultima suta de metri

Ministrul delegat pentru administratia publica, Gabriel Oprea, le-a solicitat prefectilor, ieri, la videoconferinta, sa verifice personal modul in care a fost pregatit scrutinul in tara“. In Dolj, miercuri seara nu erau finalizate pregatirile in cazul a 23 de sectii de votare.

„Am terminat verificarea in seara zilei de miercuri. Nu am depistat intirzieri, cu exceptia a 23 de sectii de votare, unde pregatirile au fost finalizate joi, in jurul orei 10.00. Speram sa nu fie probleme de organizare“, a declarat prefectul judetului Dolj, Ion Calin.

Peste 2.000 de cadre din Ministerul Apararii Nationale, Politie, Jandarmerie si Pompieri vor asigura astazi si miine paza sectiilor de votare din judetul Dolj. Toate efectivele vor intra in dispozitiv astazi, de cind se asigura si servicii de permanenta, si echipe de interventie la nivelul fiecarei unitati de politie, precum si la serviciile de evidenta a populatiei.

De asemenea, sint constituite echipe de cercetare care, sub conducerea procurorului, la sesizarea presedintilor Birourilor Electorale, vor actiona pentru intocmirea actelor procedurale in cazul savirsirii unor fapte penale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS