10.6 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljIn comuna lu' Pupaza, si mortii au drept de vot

In comuna lu’ Pupaza, si mortii au drept de vot

Listele electorale din comuna Circea, pe linga persoanele cu drept de vot, contin si morti, puscariasi si persoane bolnave psihic. Primarul are si o scuza pentru asta: sintem comuna nou- infiintata si decesele nu au fost raportate la sfirsitul fiecarei luni la Serviciul de Evidenta Informatizata a Persoanei. Noroc ca opozitia este vigilenta si i-a tras la timp de mineca pe cei de la putere, altfel ne trezeam ca la referendumul din octombrie 2003, cind la Poiana Mare au votat inclusiv mortii. Da’ nu-i timpul trecut!

Listele electorale de la nou- infiintata comuna Circea din judetul Dolj nu au mai fost actualizate, motiv pentru care printre cei cu drept de vot se regasesc si persoane care au decedat cu multi ani in urma. Inainte chiar si de alegerile din 2000, cind se presupune ca s-au actualizat listele electorale.

Primul pe lista mortilor este Orbuletu Marin, zis al lui Pistol. Fiul sau, Jean Orbuletu, de 75 de ani, cind aude pe cine cautam se pune pe ris. „Cauta-ti-l la vale, la cimitir!“, ne sfatuieste batrinul. „Este taica-meu Orbuletu Marin si a murit acum vreo zece ani la virsta de 80 de ani“, sustine Jean Orbuletu.

Pe liste am mai gasit un Orbuletu Marin, zis a lu’ Mecea, un batrin de 74 de ani, dar si pe sotia acestuia, Elena Orbuletu. „Nevasta-mea e moarta si ingropata de mult. Sa tot fie vreo opt ani de cind a murit. Sa se duca ei sa o ia din cimitir ca sa voteze. Doamne, ce le mai trece astora prin cap, sa treaca mortii pe liste“, a declarat Orbuletu Marin.

Mirea Elena, poreclita in sat a lu’ Oaie, este moarta de sapte luni, insa ea figureaza pe listele celor cu drept de vot. Fiul sau, Marian Mirea, de 33 de ani, ne arata certificatul de deces pentru a ne convinge ca mama sa este moarta: „Avea 64 de ani cind a murit“.

Stefana Vasilcoiu, zisa si a lu’ Gigel, este moarta doar de o luna si sa presupunem ca nu au avut timp sa o stearga din lista viilor, insa Maria Vasilcoiu a murit de mai bine de o jumatate de an si tot n-a fost scoasa din evidente.

Si lista poate fi completata cu alti morti: Mirea Pauna, Zamfira Pirjol, Constanta Cucu, cu persoanele bolnave mintal si care potrivit legii nu au drept de vot- Lioara Ivana, Georgeta Danciu si Florin Putinelu-, precum si cu condamnatii la inchisoare Mihai Iacob si Lucina Petre Popescu.

Primarului Pupaza listele electorale i se par o joaca

Nervos, plictisit si oarecum scirbit sa stea de vorba cu presa, Valerica Pupaza, primarul interimar al comunei Circea, sustine ca opozitia s-a grabit sa reclame ca pe listele electorale sint trecute si persoane decedate. „Trebuia sa aiba rabdare sa le actualizam. Am primit acum trei saptamini un set de liste care intr-adevar contineau persoane decedate si condamnate la inchisoare. Ieri am primit listele actualizate, care vor fi afisate. Mortii pe care-i stiam noi i-am scos. Daca mai stiti si altii, sa ni-i dati dumneavoastra“, le-a cerut Valerica Pupaza reporterilor GdS.

In opinia primarului interimar, nu-i asa o mare tragedie ca pe liste se afla si persoane decedate. „Doar n-o sa voteze si mortii! Daca si dupa ce am primit listele actualizate se vor mai gasi morti printre cei vii, vom trece in dreptul lor decedat“, a declarat Valerica Pupaza.

Pentru brambureala din listele electorale, primarul Pupaza are si-o scuza: „Sintem comuna nou-infiintata si deocamdata sintem doar eu si viceprimarul, secretar nu avem. Si este treaba secretarului ca la sfirsitul fiecarei luni sa trimita listele cu mortii la Serviciul de Evidenta Informatizata a Persoanei“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS