20.5 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPNA a inceput urmarirea penala in dosarul PETROMIDIA

PNA a inceput urmarirea penala in dosarul PETROMIDIA

Procurorii Serviciului Anchete Speciale din Sectia de combatere a coruptiei din cadrul Parchetului National Anticoruptie (PNA) au dispus, la sfirsitul saptaminii trecute, inceperea urmaririi penale in dosarul PETROMIDIA, sub aspectul savirsirii mai multor infractiuni de coruptie ca urmare a privatizarii acestei societati.

Din actele de urmarire penala efectuata pina in prezent, procurorii PNA au retinut ca, in cadrul actiunii de privatizare a societatii PETROMIDIA SA, valoarea reala a bunurilor societatii s-ar fi diminuat, in sensul ca, in interval de un an, pretul cu care au fost vindute actiunile ar fi scazut de cinci ori, in timp ce situatia financiara la acel moment nu ar fi justificat acest fapt. De asemenea, conditiile generale de pret ale privatizarii – de garantare a incasarii pretului si a realizarii angajamentelor – au fost mult inferioare celor stipulate, in sensul ca garantia a fost formala si s-a vindut intregul pachet de actiuni fara a se pastra o actiune nominativa de control. Pe de alta parte, reesalonarea ratelor de plata a actiunilor s-ar fi facut fara mandat expres.

Prejudiciul ajunge la 750 de milioane de dolari

Din investigatiile efectuate pina in prezent de PNA, rezulta ca, ulterior incheierii contractului de privatizare, nu ar fi fost efectuate controale in legatura cu realizarea clauzelor contractuale, cu realizarea investitiilor – aport la capitalul social – si, fara nici un mandat, nu s-ar fi trecut la aplicarea pactelor comisorii si rezolutorii, inregistrindu-se penalitati doar pentru neplata obligatiilor bugetare. S-a stabilit totodata ca prin majorarea capitalului social, prin aport nereal si distribuirea de actiuni pentru aceasta majorare, actionarii existenti, precum si cei care au cumparat actiuni la SC PETROMIDIA SA ar fi beneficiat de achizitionare de actiuni fara pret (aportul fiind unul fictiv). Prejudiciul stabilit pina in prezent se estimeaza la 300 de milioane de dolari, reprezentind diferenta de active, precum si 450 de milioane de dolari, reprezentind aporturi fictive la capitalul social. Procurorii PNA continua cercetarile in cauza prin efectuarea de acte de urmarire penala in vederea identificarii cu exactitate a persoanelor implicate, responsabile din punct de vedere penal de savirsirea infractiunilor enumerate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS