7.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjNicolae Mischie - baronul mitei

Nicolae Mischie – baronul mitei

• Presedintele Consiliului Judetean Gorj este cercetat de Parchetul National Anticoruptie pentru savirsirea infractiunilor de luare de mita, primire de foloase necuvenite, precum si a altor infractiuni care au legatura
cu acte de coruptie • Miliarde de lei au intrat in buzunarul baronului Mischie • Conducerea PSD Gorj pregateste o noua strategie pentru alegerile locale, asteptindu-se ca Mischie sa fie exclus din partid

Parchetul National Anticoruptie a facut publice ieri faptele pentru care este cercetat baronul de Gorj, Nicolae Mischie. Din ancheta efectuata pina in prezent reiese ca, in perioada 1998 – 2003, Nicolae Mischie, in calitate de presedinte al Consiliului Judetean Gorj, ar fi primit sponsorizari si donatii de mai multe miliarde de lei de la reprezentantii mai multor firme, pentru a-i sprijini in afaceri. Mischie este acuzat ca ar fi favorizat niste firme, avind drept scop adjudecarea unor licitatii pentru executie de lucrari care au beneficiat de finantare externa sau de la bugetul de stat.

Procurorii PNA au precizat ca actionarul si reprezentantul unei societati mixte, SC ARC SA Tirgu Carbunesti, specializata in constructii, ar fi beneficiat de sprijinul lui Mischie pentru a obtine lucrari numai dupa ce s-a angajat sa execute lucrari de consolidare, reamenajare, finisare si dotare cu instalatii de lux pentru mai multe locuinte din Bucuresti si Gorj ale familiei Mischie. S-a stabilit ca numai pentru casa din Godinesti, comuna natala a presedintelui Consiliului Judetean Gorj, si pentru un apartament din Bucuresti, valoarea lucrarilor depaseste 400.000 de dolari.

Reprezentantul SC ARC Tirgu Carbunesti, cel care a facut denuntul, le-a precizat procurorilor ca si vila de lux pe care Nicolae Mischie o detine in Tirgu Jiu, fosta policlinica cu plata, a fost modernizata fara ca firma respectiva sa primeasca vreun leu. In plus, firma la care este asociata Sanda Mischie, sotia baronului de Gorj, ar fi primit un Aro, achitat cu dividendele si creditarile societatii.

Pila, specialitatea casei

Mischie mai este acuzat de procurori ca ar fi exercitat presiuni asupra unor functionari publici din Gorj, pentru a-i determina sa transfere creante in valoare de peste cinci miliarde de lei in conturile mai multor societati comerciale. Acestea erau indicate preferential. Patronul unei societati comerciale din Rovinari i-ar fi oferit lui Nicolae Mischie suma de 100.000.000 de lei, pentru ca seful Consiliului Judetean Gorj sa-l sprijine in cistigarea unei licitatii. Este vorba despre lucrari de construire a unei retele de alimentare cu apa potabila in comuna Cilnic. Un alt patron care l-a denuntat pe Mischie a declarat procurorilor PNA ca a fost ajutat de baron sa cistige o licitatie, angajindu-se in schimb sa ii construiasca presedintelui CJ Gorj sapte bazine pentru cresterea pastravilor la conacul pe care familia Mischie il detine in comuna Runcu.

Lista cu acuze continua

Mischie s-ar fi atins si de fondurile PHARE. In schimbul unor avantaje personale, baronul de Gorj ar fi influentat obtinerea de catre unele firme private a unor fonduri externe. Pentru a-i ajuta pe prietenii sai, Mischie s-a folosit de prerogativele functiei de vicepresedinte al Agentiei Regionale de Dezvoltare Sud-Vest Oltenia, functie din care si-a dat demisia in 2003.

Printre beneficiarii fondurilor PHARE nerambursabile s-a numarat si firma SMANIC SRL, administrata de Mischie, care ar fi primit 46.000 de euro pentru un proiect intitulat „Centru de turism si vinatoare“, in comuna Runcu. In plus, s-a descoperit ca si SANDA NIC SRL, administrata de Sanda Mischie, ar fi beneficiat de 16.000 de euro, pentru construirea unui centru judetean de consultanta. S-a mai stabilit ca Mischie a facilitat pentru o societate din Novaci obtinerea de fonduri PHARE, in valoare de peste 800.000 de euro, pentru executia de proiecte in comunele Musetesti si Scoarta. Nicolae Mischie ar fi influentat in mod direct cistigarea unei licitatii de catre Primaria Schela, pentru construirea si amenajarea unor bazine piscicole. In schimb, primarul din Schela ar fi trebuit sa ii concesioneze bazinele sefului sau de partid, la un pret modic si fara sa mai organizeze licitatie.

Procurorii anticoruptie au afirmat ca Nicolae Mischie este monitorizat inca din iulie 2003. De atunci si pina in prezent, au fost audiate zeci de persoane si au fost ridicate in mod silit documente si inscrisuri de la sapte societati comerciale, in vederea verificarii modului in care si-au adjudecat licitatii pentru obtinerea de lucrari. Mischie a fost citat sa se prezinte la PNA pe 5 mai. PNA mai are in lucru si alte dosare care vizeaza acte de coruptie comise de functionari publici din Gorj.

Familia se destrama…

Familia Mischie a negat in permanenta ca ar avea legatura cu coruptia si i-a dat in judecata pe ziaristii care au relatat despre afacerile de familie. Intotdeauna cind a avut probleme, Mischie a fost sustinut de o parte dintre colegii de partid, in special de primarii si de viceprimarii pentru care a reprezentat conducatorul suprem, care poate negocia de la egal la egal cu liderii partidului de la Bucuresti, dar si cu inaltii functionari publici din ministere. Un exemplu in acest sens il constituie cei aproximativ 50 de primari care au mers la Bucuresti sa isi sustina mentorul.

Presedintele executiv al PSD, Octav Cozminca, i-a „urecheat“ pe primarii lui Mischie si a declarat ca, daca va incepe urmarirea penala impotriva lui Mischie, acesta va fi exclus din partid. Si seful lui Mischie, premierul Adrian Nastase, a facut public faptul ca nici trei camioane cu primari nu vor putea influenta deciziile Delegatiei Permanente a PSD. Fiind de peste zece ani in fruntea judetului Gorj, presedinte de consiliu judetean, parlamentar, sef de partid, sef si membru in peste 40 de organizatii si fundatii, Nicolae Mischie nu a fost niciodata „atins“ de institutiile publice din Gorj care au atributii de control. Pentru a-i descoperi detractorii, Garda Financiara Gorj a efectuat un control la ziarele locale, pentru a descoperi de unde vin contractele de publicitate.

Laudatorii lui Mischie

La putin timp dupa ce Nicolae Mischie s-a autosuspendat, citeva zeci de primari au trimis la Consiliul Judetean Gorj scrisori de sustinere. Acestia il regretau pe Mischie si il rugau sa se intoarca in partid. „Sintem in continuare surprinsi si mihniti de aceasta decizie, in aceste momente de glorie pe care PSD Gorj le avea in prezent, datorita dumneavoastra… Nu va lasati influentat de neadevar si de minciunile relatate de presa. Stim cu totii ca sinteti un om de onoare si de toata isprava“, mentiona primarul din Runcu, Nicolae Caramete, presedintele organizatiei comunale a PSD.

Maria Dumitrascu, primarita din Berlesti, a fost si mai concisa: „Consideram ca PSD Gorj, fara prof. univ. dr. Nicolae Mischie, se va dezbina si nu va mai avea forta necesara pentru a intra in alegeri… Credem in sinea noastra ca acest lucru l-a determinat pe domnul presedinte sa ia aceasta decizie, nemaisuportind mizeriile mass-media care nu tin seama ca acest om este si el om si s-a sacrificat pentru a aduce multe investitii in Gorj si alte lucruri utile care sint improscate cu noroi“.

Presedintele interimar al PSD Gorj, Cornel Popescu, a declarat ieri ca filiala pe care o conduce ia in calcul o noua strategie pentru alegerile locale, in cazul in care Mischie va fi exclus din PSD si va candida independent sau din partea altui partid.

Nicolae Mischie: „Ciocu’ mic, punem PNA-ul pe tine!“

„Este foarte bine ca a demarat aceste cercetari. Trebuia sa le demareze de mult, de cind au fost ele semnalate ele in presa. Sint aspecte care au fost mediatizate in mass-media cu vreo patru-cinci ani in urma. Sint lucruri ireale… Ce sa mai discutam, te surprinde modul in care au fost selectate, in sensul ca unele dintre ele au fost verificate. Si pe mine ma surprinde de ce PNA, dupa ce a verificat aceste lucruri, nu si-a spus punctul de vedere in presa- Am verificat la Tirgu Jiu, la familia Mischie, bazinele de peste, si nu au acolo sapte bazine de peste, cum se spune in comunicatul PNA. Au un singur bazin, pe care l-au creat tocmai datorita faptului ca exista conditii naturale prielnice- In al doilea rind, se vorbeste de firma SMANIC, firma care imi apartine si nu produce nimic si nici n-a produs nimic. Am repetat de «n» ori in presa. Aceasta firma a fost facuta ca, atunci cind nu voi mai fi persoana publica, daca ma apuc de vreo afacere, sa pot sa o folosesc. E zona defavorizata la Matasari si poate sa fie verificata. Insa, a spune ca am beneficiat prin programul PHARE de 63.000 de euro este aberatia secolului. E de domeniul incredibilului. Deci o institutie specializata in aceste probleme sa minta in halul asta. Sau a spune ca Mischie a luat 16,3 mii de euro de la fondurile PHARE pe Centrul de Consultanta. Cind situatia este clara. Au existat doua proiecte in acest sens. Din cauza mass-media, care au agitat lumea atunci, am renuntat la ele. Nu s-a incasat nici un ban. Au venit si au verificat aceste aspecte. Au incheiat procesul-verbal. Nici dupa ce incheie procesul-verbal, omul de la PNA nu trage concluzia ca Mischie este nevinovat. Va pun la dispozitie procesul PNA.

Daca Delegatia Permanenta de la Centru nu isi insuseste punctul meu de vedere sub aspectul influentei acestei organizatii si considera ca nu mai trebuie sa ramin in partid nu este nici o problema. Eu stiu doar atit: ca am fost util partidului. Ca 14 ani din viata mi i-am sacrificat pentru aceasta organizatie. Si ca 14 ani am asigurat linistea necesara populatiei in acest judet. Deci, repet, nu este nici o problema. Nici macar nu ma supar nici daca nu voi mai fi presedinte de consiliu judetean, nici daca nu mai ramin presedinte de organizatie. Abia poate ca imi cistig linistea si libertatea deplina. Insa, a se veni cu torpile de acest gen – daca nu taci, cum zice dl Mihailescu, gata, ciocu’ mic, punem PNA-ul pe tine – este o chestie care nu mai corespunde etapei acesteia“, a spus Nicolae Mischie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS