16.4 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalAlexandru Crisan si fiul sau sint cercetati de procurorii brasoveni

Alexandru Crisan si fiul sau sint cercetati de procurorii brasoveni

• Sindicalistii de la UREX au oferit informatii anchetatorilor de la Autoritatea Nationala pentru Control • Astazi se implinesc doua saptamini de cind angajatii UREX au intrerupt lucrul

Alexandru Crisan si fiul sau sint cercetati de Parchetul de pe linga Curtea de Apel din Brasov, pentru infractiunile de tentativa de inselaciune, instigare la fals si uz de fals. Conform purtatorului de cuvint al Parchetului de pe linga Curtea de Apel din Brasov, Valentin Horia Selaru, cei doi au incercat sa ramburseze ilegal taxa pe valoarea adaugata, intocmind documente false pe firmele Alexander Comp. si Alexander Trading. Cele doua societati fac parte din grupul de firme Alexander, implicate in afaceri cu UREX Rovinari si HIDROMECANICA Brasov. Cei doi intentionau sa ramburseze TVA in valoare de 5,5 miliarde de lei. Valentin Horia Selaru a precizat ca urmarirea penala a inceput inca din decembrie 2003.

De luni, se afla la Rovinari si Brasov echipe ale Autoritatii Nationale pentru Control, care verifica tranzactiile derulate intre UREX si firmele din Brasov ale familiei Crisan. Vasile Gosa, liderul Sindicatului IUM Rogojelu – UREX Rovinari, a declarat ca a oferit informatii echipei de control, mentionind ca muncitorii refuza sa reia lucrul. „Intr-adevar, am fost intrebat si am oferit relatii despre anumite activitati. Nu am prezentat documente, intrucit acest lucru il fac cei de la administratie, care colaboreaza foarte bine cu comisia. Speram ca miercuri sa vina si primii bani. M-as bucura sa se intimple acest lucru“, a declarat Gosa.

Masinile patronului de la UREX au fost puse sub sechestru

Autoturismele detinute de omul de afaceri brasovean Alexandru Crisan, patronul SC UREX ROVINARI SA si fostul patron al uzinei HIDROMECANICA Brasov, au fost puse sub sechestru de catre Directia Generala a Finantelor Publice (DGFP) Brasov.

In urma unui control derulat de catre DGFP Brasov, in urma caruia au fost verificate zece firme patronate de Alexandru Crisan, la cel putin trei dintre aceste firme, SFINX, MONDEXIM SRL si ALEXANDER Co TRADING, au fost gasite nereguli.

De asemenea, mai multe firme patronate de Crisan se afla sub incidenta Legii 64 privind lichidarea judiciara si falimentul. Printre societatile ce urmeaza sa fie lichidate se afla ALEXANDER Co, PHOENIX TRADING si MULTITRADE Co. Daca Alexandru Crisan nu isi achita datoriile la bugete, firmele din Brasov vor fi executate silit, iar masinile vor fi vindute la licitatie, bunurile avind deocamdata interdictie de vinzare.

Ministrul controlului, Ionel Blanculescu, a decis declansarea, incepind de luni, a unui control amanuntit al activitatii firmelor lui Alexandru Crisan. UREX Rovinari a fost ruinata de “firmele capusa” ale patronului brasovean, cu ajutorul carora o mare parte din veniturile societatii au fost externalizate.

In prezent, UREX se afla intr-o situatie dezastruoasa din punct de vedere financiar, societatea inregistrind datorii de 616 miliarde de lei si pierderi de 220 de de lei. Raportul controlului ordonat de Ionel Blanculescu va fi predat primului ministru Adrian Nastase, iar in cazul in care vor fi identificate infractiuni de evaziune fiscala va fi formulata o plingere penala la Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS