16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjGreva muncitorilor de la Urex Rovinari continua

Greva muncitorilor de la Urex Rovinari continua

Ionel Blanculescu soseste astazi la Rovinari

• O comisie de control din cadrul Autoritatii Nationale de Control va verifica UREX Rovinari si firmele din Brasov ale lui Crisan • Liderul de sindicat, Vasile Gosa, cauta bani prin uzina pentru ca muncitorii sa primeasca macar un milion de lei fiecare

Greva muncitorilor de la UREX Rovinari a continuat si ieri, cu blocarea Drumului European 79. Sute de oameni au iesit in strada incurajati de vestea ca o comisie din cadrul Autoritatii Nationale de Control, condusa de ministrul Ionel Blanculescu, soseste astazi la Rovinari. In acelasi timp, liderul de sindicat de la UREX, Vasile Gosa, a declarat ca impreuna cu administratia a incercat sa stringa din surse proprii peste un miliard de lei, care urma sa fie impartit ieri angajatilor. Fiecare dintre cei peste 900 de muncitori ar fi incasat astfel aproximativ un milion de lei, in contul salariului aferent lunii ianuarie.

Discutie telefonica intre Nicolae Mischie si Alexandru Crisan

Prefectul interimar de Gorj, Eugen Vilceanu, a precizat ca s-a intilnit ieri cu Nicolae Mischie, cu seful IJP Gorj, cu seful Comandamentului Judetean de Jandarmi si cu conducerea Directiei Generale a Finantelor Publice Gorj, pentru a discuta solutiile pentru stingerea conflictului de la UREX. Eugen Vilceanu a precizat ca Nicolae Mischie a vorbit la telefon cu Alexandru Crisan, caruia i-a propus sa vina in Gorj pentru a le achita muncitorilor salariile restante. Mischie se afla in fruntea PSD Gorj, cind partidul a primit donatii de peste o jumatate de miliard de lei de la firmele din Brasov ale lui Crisan.

„I-a spus ca el nu are de unde sa ia bani si a zis ca autoritatile sa faca demersuri pe linga Societatea Nationala a Lignitului Oltenia sa ii plateasca banii pe contracte in avans. Eu nu agreez aceasta solutie; cred ca autoritatile sint fortate sa faca o ilegalitate! In ultima perioada, el a incasat 52 de miliarde de lei de la UREX, dintre care 16 miliarde de lei cash. Daca el a gestionat fondurile cum a vrut el, nu este corect ca stingerea conflictului sa fie facuta fortindu-ne mina. A incasat 52 de miliarde si altii asteapta cu lunile. Acest conflict este cunoscut si de premierul Adrian Nastase, care l-a insacinat pe ministrul Blanculescu sa rezolve problema. Controlul de anul trecut s-a blocat la Brasov. Daca n-a avut nimic de ascuns, de ce n-a permis accesul organelor de control?“, a spus Eugen Vilceanu. O echipa de control se va deplasa la Rovinari si Brasov, pentru a finaliza verificarile incepute anul trecut de Directiile Generale ale Finantelor Publice Gorj si Brasov.

Guvernul l-a scutit pe Crisan

Pentru ca si RAUPS SA Rovinari se afla in aceeasi situatie ca si UREX, Directia Generala a Finantelor Publice Gorj va inainta Tribunalului Gorj o actiune de reorganizare judiciara a societatii. In ceea ce priveste intirzierea finalizarii controlului la UREX, Dumitru Udroiu, seful DGFP Gorj, a spus ca aceasta este cauzata de cei din Brasov. „A trebuit sa facem aceste verificari. In numai un an, este vorba de contracte in valoare de 93 de miliarde de lei. Daca facturile nu au fost inregistrate la firmele din Brasov, atunci este vorba de evaziune fiscala si noi vom trimite dosarul la Parchet. Daca sint, atunci nu avem ce face. La UREX, judecatorul sindic va stabili un plan de reorganizare pe care noi il vom aproba. Patronul nu va mai putea interveni. Daca totul va merge bine, societatea va ramine cu 260 de miliarde de lei datorii. Sigur ca ea va apartine tot lui Crisan, care e tot patron. Nu am putut sa aplicam sechestrul mai devreme din cauza ca UREX a beneficiat de scutire de majorari prin hotarire de guvern. In 2003, a aparut o ordonanta privind reesalonarea datoriilor si nu s-a putut actiona“, a declarat Udroiu. In prezent, la UREX a fost aplicat sechestru pe halele de productie si pe sediul administrativ al uzinei. Potrivit lui Dumitru Udroiu, nu s-a trecut la valorificarea bunurilor, intrucit s-ar fi obtinut un pret prea mic, iar 1.000 de oameni ar fi ramas fara loc de munca. In acelasi timp, ar fi existat posibilitatea ca Alexandru Crisan sa cumpere uzina direct sau printr-un intermediar.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS