11.2 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalSenatorul Duta, anchetat de PNA pentru trafic de influenta

Senatorul Duta, anchetat de PNA pentru trafic de influenta

Culmea ironiei: invinuitul este membru al Comisiei pentru Cercetarea Abuzurilor, Combaterea Coruptiei si Petitii din cadrul Senatului Romaniei

Procurorii Serviciului Anchete Speciale din cadrul Parchetului National Anticoruptie (PNA) au dispus inceperea urmaririi penale a senatorului independent Vasile Duta si a avocatului Vania Zabau, din cadrul Baroului Dimbovita, sub aspectul savirsirii a doua infractiuni de trafic de influenta.

Din verificarile procurorilor PNA a rezultat ca, in aprilie 2002, senatorul Duta, in intelegere cu avocatul Zabau, ar fi pretins unei persoane – administrator al unei societati comerciale din Ploiesti, cercetat sub aspectul savirsirii unor infractiuni economice – suma de 10.000 de dolari (din care a primit efectiv 3.000 de dolari), asigurind-o totodata ca va interveni pe linga procurorul-anchetator si pe linga prim-procurorul Parchetului respectiv, in vederea adoptarii unor solutii de netrimitere in judecata.

Procurorii anticoruptie verifica si o alta acuzatie, conform careia senatorul Duta si avocatul Zabau ar fi pretins rudelor unei persoane arestate preventiv, pentru savirsirea unor infractiuni de inselaciune, suma totala de 5.000 de dolari (din care ar fi primit efectiv 3.500 de dolari), promitind sa obtina punerea in libertate a arestatului, prin interventia pe care o vor face la procurori, la comandantii Inspectoratelor Judetene de Politie Prahova si Dimbovita, cit si la judecatorii care urma sa solutioneze cauza.

Procurorii au indicii care duc si catre alti demnitari

Pe 15 aprilie, procurorii PNA l-au instiintat pe Vasile Duta despre invinuirea ce i se aduce, faptele care sint retinute in sarcina sa, precum si drepturile de care acesta se bucura pe parcursul urmaririi penale. De comun acord, s-a stabilit ca invinuitul sa fie prezent ieri, la ora 10.00, la sediul PNA, pentru a fi audiat. Marti, cu o zi inaintea celei programate, senatorul s-a prezentat la sediul PNA, solicitind aminarea audierii pentru 27 aprilie, invocind in acest sens motive personale.

Cercetarea invinuitilor Vasile Duta si Vania Zabau se face de procurorii Serviciului de Anchete Speciale in continuarea urmaririi penale efectuate in dosarul privind pe Dumitru Constantin – fost comisar in cadrul Inspectoratului Judetean de Politie Prahova – retinut la 29 martie 2004 de procurorii anticoruptie si arestat preventiv de instanta de judecata pentru savirsirea a doua infractiuni de luare de mita in forma calificata. Procurorii au indicii cu privire la faptul ca in cauza sint implicate in savirsirea unor fapte de coruptie si alte persoane care detin demnitati publice importante.

Mentionam ca Vasile Duta a fost ales senator in circumscriptia electorala Bihor, fiind membru al Comisiei pentru Cercetarea Abuzurilor, Combaterea Coruptiei si Petitii si al Comisiei pentru Drepturile Omului, Culte si Minoritati din cadrul Senatului Romaniei. In virsta de 49 de ani, domiciliat in Tirgoviste – judetul Dimbovita, Duta este licentiat in Drept, detinind si functia de presedinte al Asocierii Constitutive a Organizatiilor de Revolutionari din Decembrie 1989 (ACORD ’89) din Romania.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS