6.7 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalBaronii PSD acapareaza presa locala din Romania

Baronii PSD acapareaza presa locala din Romania

Gazeta de Sud, un ziar independent, echidistant, dar condamnat politic

Un raport efectuat recent de organizatia internationala Freedom House a adus la cunostinta opiniei publice influenta partidelor si a politicienilor asupra presei locale. Raportul, extrem de complex, trece in revista 60 de publicatii locale, din totalul de aproape 250 care exista in Romania. Datele prezentate in raportul Freedom House nu sint tocmai imbucuratoare pentru noi. Se poate vedea servilismul multor publicatii fata de puterea politica locala. Se poate sune chiar ca actualul partid de guvernamint a pus monopol pe majoritatea cotidianelor locale. Nici agresiunile impotriva ziaristilor nu lipsesc din raport. Putinii jurnalisti care au „indraznit“ sa demaste atit escrocheriile politicienilor locali aflati la putere, cit si pe cele ale clientilor acestora au fost chiar batuti.

Ziaristi calcati in picioare de mafioti locali

In Raportul de tara pentru Romania al Departamentului de Stat al SUA se arata ca anul trecut „au existat informatii despre hartuire, intimidare, diverse forme de presiune si violenta impotriva unor jurnalisti considerati excesiv de critici in privinta guvernului sau a partidului de guvernamint. Se afirma ca o parte dintre aceste presiuni a aparut cu sprijinul tacit al autoritatilor locale si oficialilor de partid“. In 2003 au existat zece cazuri in care au fost atacati fizic 14 jurnalisti. Un astfel de reporter este Ino Ardelean, care a fost batut, dupa ce a dezvaluit mai multe afaceri a oficialilor PSD Timis. Un alt caz, poate cel mai grav, este cel al ziaristului de nationalitate maghiara, Csondy Szoltan, din Miercurea Ciuc, de la „Harghita Nepe“. El a facut mai multe investigatii in lumea interlopa din Miercurea Ciuc, referindu-se la reglarile de conturi prin incendierile mai multor masini. Suspectul principal era un afacerist local. Anul trecut, Csondy a fost atacat si batut de doua ori, o data chiar in scara blocului sau. De fiecare data, el a trebuit sa fie internat in spital, prezentind leziuni grave ca urmare a actelor de violenta la care a fost supus.

Cazul GdS – prefectul de Olt, pe masa forurilor internationale

La capitolul intimidari sint probleme la fel de grave. Raportul efectuat de Freedom House se refera si la cazul de abuz al justitiei impotriva ziaristului Dan Balasescu, de la Gazeta de Sud, care a fost dat in judecata de prefectul de Olt. Ziaristul nu facuse nimic altceva decit sa relateze situatia de la o societate din judetul Olt, afirmind in context ca prefectul Marin Diaconescu este depasit de situatie. Prefectul l-a dat in judecata pe ziarist, cerind o suta de milioane de lei daune morale. Completul de la Judecatoria Slatina si apoi cel de la Tribunalul Olt si-au depasit competentele si – printr-un abuz fara precedent – au decis ca prefectul sa primeasca sase sute de milioane de lei, condamnindu-l totodata pe ziarist. Acest caz nu a trecut neobservat nici de catre Departamentul de Stat al SUA, Romania mai primind o bila neagra din cauza unor magistrati aserviti actualei puteri. Multi baroni locali ai PSD au achizitionat, de cind se afla la putere, mai multe organizatii media, printre care si posturi de radio care retransmiteau stirile British Broadcasting Company – BBC. Imediat dupa ce s-au vazut stapini pe situatie au anulat emisiunile de stiri ale Sectiei Romane, care se retransmiteau de la Londra.

„Mischie e partidul si poporul!“

In mozaicul publicistic romanesc, asa cum rezulta din raportul Freedom House, predomina culoarea rosie, de partid. In foarte multe judete, peste jumatate dintre ziarele locale slujesc interesele politice ale PSD. De pilda, cotidianul bistritean „Rasunet“ abunda de… „entuziasm“ fata de tot ce se intimpla in judet. Raportorii au notat: „Tonul general al articolelor abunda de entuziasm. Iata citeva titluri: «Zagra – locul unde vorbele au devenit fapte», «Nimigea – comuna recoltelor de pe Somes» sau «Oferte realiste, spirit de echipa – atuurile PSD Bistrita Nasaud». Si Ceausescu ar invidia acea organizatie PSD. Nici Gorjul, „judetul Mischie“, nu lipseste de la raport. Baronul gorjean este de mult vedeta presei locale. Cele doua cotidiane locale se intrec in elogii la adresa lui Mischie. In perioada in care au fost monitorizate, „Gorjeanul“ il slaveste pe Mischie in patru din cinci articole publicate. „Informatia Gorjului“ s-a autodepasit: „Mischie si numai el este partidul. O sa plingeti pe morminte slabi bocitori“. Acelasi circ este si la Bacau, unde primarul Dumitru Sechelariu primeste adevarate osanale in cotidianul „Desteptarea“.

GdS n-are obligatii fata de nimeni

Din punct de vedere al raportului Freedom House, Gazeta de Sud este cotata ca fiind un cotidian local obiectiv. Din raport reiese ca unul dintre criteriile de baza ale cotidianului nostru este echidistanta politica. De asemenea, se arata ca partidele politice au o prezenta foarte redusa in paginile GdS si ca Primaria Craiova este cea mai mediatizata institutie. Tonul materialelor este in general critic si aproape deloc laudativ. In privinta primei pagini, raportorii au constatat ca exista numai materiale negative la adresa subiectilor tratati. Toate acestea au fost posibile datorita independentei financiare pe care o are cotidianul, aspect care a fost luat in calcul de raportori la toate publicatiile monitorizate.

Toate cele prezentate mai sus reprezinta numai o mica parte din gravele probleme cu care se confrunta presa locala romaneasca. Toate aceste probleme sint cunoscute si sint o preocupare serioasa pentru forurile europene. Contrar parerilor multor politicieni locali sau ale celor care sint platiti sa apere respectarea Drepturilor Omului, comunitatea europeana nu ia in gluma aceasta situatie. Totul a fost repus in discutie cu ocazia dezbaterilor pe tema raportului baroanei Emma Nicholson, prezentat in Parlamentul European. Aceasta a cerut sa se ia masuri „decisive“ impotriva celor care hartuiesc ziaristi, ii agreseaza sau ii ameninta. Secretarul general al organizatiei „Reporters sans Frontieres“, Robert Menard, a spus ca situatia presei romanesti este „ingrijoratoare“, precizind: „Declaratiile autoritatilor trebuie sa fie insotite si de fapte. Nu ne mai multumim cu promisiuni. Vrem ca anchetele in cadrul ziaristilor agresati sa fie finalizate“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS