11.4 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalUniversitarii craioveni ies in strada

Universitarii craioveni ies in strada

Nemultumiti de discrepantele care au aparut in urma dublarii salariilor profesorilor plini, universitarii craioveni au inceput deja sa-si pregateasca pancartele, pentru ca, la sfirsitul acestei saptamini, sa picheteze sediul Prefecturii Dolj.

Protestul este programat sa aiba loc vineri, intre orele 9.00 si 13.00, exact in intervalul orar in care se desfasoara videoconferinta saptaminala a premierului Adrian Nastase cu prefectii.

Prof. univ. dr. Romulus Mocanu, presedintele Federatiei Nationale Sindicale Alma Mater a Universitatii din Craiova, a declarat ca peste 1.500 de membri de sindicat sint asteptati sa participe la protest. „In universitatea craioveana sint trei organizatii sindicale: Uniunea Sindicatelor Universitare, in care sint cuprinse cadrele didactice universitare si personalul nedidactic din 11 facultati, cu 760 de membri, Sindicatul TESA, care cuprinde personalul tehnic – 646 de membri si Sindicatul bibliotecii, cu 64 de membri. Pentru intrarea in greva generala, in cazul nesolutionarii revendicarilor, se pronunta 93 la suta dintre universitarii din intreaga tara, potrivit unui chestionar la care au raspuns aproape 9.000 de universitari din totalul de 25.000. Pentru actiunea de pichetare mizam pe participarea a peste 100 de membri de sindicat“.

Nemultumirea cadrelor didactice consta in principal in diferentele mari intre salariile profesorilor si cele ale celorlalte cadre didactice, ca urmare a aplicarii Legii 315 din 2003. Incepind cu 1 ianuarie, salariile profesorilor au crescut, in timp ce conferentiarii, lectorii, sefii de lucrari, asistentii sint platiti la nivelul anilor trecuti.

Salariul unui cadru didactic cu functia de profesor este de minimum 16 milioane de lei si maximum de 32 de milioane de lei lunar, in timp ce pentru un conferentiar universitar cu aceeasi vechime, salariul variaza intre un minim de 8.300.000 de lei si un maxim de 16 milioane de lei.

Toate sporurile care se adauga salariului de baza sint calculate ca procent din salariul marit, ceea ce implica dublarea acestor sporuri pentru profesori, in comparatie cu cele acordate celorlalte cadre didactice. Acestea considera ca este inechitabila dublarea salariilor numai pentru profesori si ca ea trebuie sa se produca pentru tot personalul didactic.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS