22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalAngajatii UREX Rovinari au iesit in strada

Angajatii UREX Rovinari au iesit in strada

Greva spontana a blocat circulatia mai multe minute pe drumul dintre Rovinari si Craiova. Pentru a da voie masinilor sa circule, jandarmii i-au impins pe protestatari linga gardul uzinei. Grevistii au fluierat si au scandat in permanenta lozinci impotriva patronului Alexandru Crisan, precum si impotriva presedintelui Consiliului Judetean Gorj, Nicolae Mischie. Oamenii s-au plins ca din luna ianuarie nu si-au mai luat salariile, patronatul ducindu-i in permanenta cu vorba. Zeci de angajati au ajuns astfel in imposibilitatea de a-si mai plati facturile la curent sau la gaze.

„De Paste nu am primit nimic, citeva sute de mii de lei. Directorul Burlacu, care a demisionat, a zis ca intreprinderea e ipotecata 75%. Muncim de atita timp pe degeaba. Ne-au mai dat in februarie ceva bani, dar ne-au taiat gazele si lumina. Noi pe Crisan nu l-am vazut deloc la fata. De sase ani nu stim cum arata. Vine la Tirgu Jiu, discuta cu Mischie si cu prefectul, imparte banii si pleaca. Acum au chemat jandarmii si ne luara la impinsaturi“, a declarat Ion Holt, muncitor la UREX.

O corabie in deriva

Cei peste 900 de angajati ai UREX si-au dat in judecata patronul, iar administratia le-a facut plingeri muncitorilor. In numai citeva luni, pe la uzina au trecut patru directori, ultimul, Ion Burlacu, demisionind, aflindu-se in prezent in preaviz. Liderul de sindicat al muncitorilor de la UREX, Vasile Gosa, a negociat ieri cu directorul demisionar si cu prefectul Eugen Vilceanu, care s-a deplasat la fata locului. In jurul orei 11.30, muncitorii au deblocat drumul si au incetat protestele.

„Oamenii nu mai pot rabda. Din ianuarie nu am primit salarii, restantele fiind de 15 miliarde de lei. De Pasti am primit 300.000 de lei si trebuia sa primim 2,8 milioane, asa cum este prevazut in contractul colectiv de munca. Noi am facut sesizari la guvern, la presedinte, insa se pare ca nimeni nu doreste sa rezolve problema UREX. Domnul Crisan vine cind vrea pe mosia lui. La noi se aplica un genocid. E mai rau ca pe vremea raposatului. Am avut tentative de sinucidere in rindul oamenilor: nu mai au ce sa le dea la copii de mincare. Am fost bruscati de fortele de ordine. Toti salariatii au facut plingere penala impotriva lui. In rest, uzina are 420 de miliarde datorii la Finante si 72 la AVAB“, a declarat Gosa.

Prefectul de Gorj, Eugen Vilceanu, a declarat ca singura solutie pentru redresarea UREX este o administratie fara implicarea patronului Crisan. „Directia Finantelor Publice va solicita reorganizarea judiciara. Si directorul de la Finante si eu am incercat sa-l sunam pe Crisan, dar avea telefonul inchis“, a spus Vilceanu.

Negocieri esuate la UREX Rovinari

Negocierile de ieri dupa-amiaza dintre reprezentantii salariatilor si cei ai conducerii uzinei UREX Rovinari, mediate de prefectul interimar de Gorj, Eugen Vilceanu, au esuat intrucit muncitorii nu au fost de acord cu aminarea platii salariilor si cu diminuarea valorii primei de Paste sub nivelul prevazut in contractul colectiv de munca.

Potrivit postului public de radio, angajatii uzinei au anuntat ca actiunile de protest, prin care solicita achitarea integrala si neintirziata a salariilor restante si a primei de Paste, vor fi reluate luni.

Ieri-dimineata, aproximativ 200 de angajati ai UREX Rovinari au blocat soseaua Filiasi – Tirgu Jiu, cerind satisfacerea revendicarilor salariale, situatia fiind dezamorsata pentru moment dupa prinz, cind partile implicate s-au asezat la masa negocierilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS