14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024

Stiri diverse

• „Trebuie sa fiti puternici pentru a apara interesele mediului de afaceri“, declara Jan Karel Bout, seful delegatiei UNICE la intilnirea cu reprezentantii Uniunii Patronatelor din Romania (UPR) • George Constantin Paunescu, presedintele in exercitiu al UPR: „Prin decizia de unificare a celor sase confederatii patronale reprezentative la nivel national s-a facut inca un pas important in procesul de integrare europeana“ • Romania este singura tara candidata la aderare in Uniunea Europeana care nu are o organizatie patronala afiliata la UNICE

Evenimentul din 23 martie 2004, atunci cind cele mai puternice confederatii patronale din Romania reprezentate in Consiliul Economic si Social (UGIR, UGIR-1903, Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii, Consiliul National al Patronilor, Patronatul National Roman si Patronatul Roman) au decis sa se uneasca, luind nastere Uniunea Patronatelor din Romania, nu a trecut neobservat la nivelul institutiilor internationale. Ieri, la Palatul Industriilor, a sosit o delegatie a Uniunii Confederatiilor Patronale si Industriale Europene (UNICE), condusa de Jan Karel Bout, cu scopul precis de a evalua miscarea patronala din Romania pentru admiterea in structurile UNICE. De mentionat faptul ca sintem singura tara candidata la aderarea in Uniunea Europeana care nu are o organizatie patronala afiliata la cel mai inalt for european. Vizita este extrem de importanta, nu numai pentru miscarea patronala, lucru mentionat si in rapoartele UNICE, aceasta institutie fiind „deseori consultata de directiile generale de specialitate din Comisia Europeana cu privire la situatia din tarile candidate in curs de aderare“. De altfel, George Constantin Paunescu, presedintele in exercitiu al Uniunii Patronatelor din Romania, a subliniat ca observatiile delegatiei UNICE la Bucuresti pot constitui argumente suplimentare in favoarea obtinerii statutului de economie de piata functionala, cu atit mai mult cu cit Consiliul Presedintilor UNICE din luna iunie va precede demararea elaborarii Raportului anual al Comisiei Europene. „Prin decizia de unificare a celor sase confederatii patronale reprezentative la nivel national s-a facut inca un pas important in procesul de integrare europeana. Sintem decisi sa ne intensificam eforturile pentru a dezvolta o miscare patronala capabila sa promoveze un climat de afaceri cu adevarat european. Avem aceasta forta, membrii nostri avind un cuvint de spus in relatiile cu executivul si in cadrul Consiliului Economic si Social. Vom milita pentru a promova acele legi cu impact, menite sa consolideze sectorul privat din Romania“, declara ieri George Constantin Paunescu, presedintele Uniunii Patronatelor din Romania (UPR).

In cadrul intilnirii cu membrii delegatiei UNICE, profesorul Ovidiu Nicolescu, copresedinte al UPR si presedinte al Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania, a facut o prezentare de ansamblu a UPR, mentionind faptul ca membrii Uniunii au majoritatea in Consiliul Economic si Social, reprezentind 101.967 de companii private (85 la suta din numarul total), oferind 2.962.192 de locuri de munca (62 la suta din nivelul national existent), avind deschise 179 de filiale in toate judetele tarii si in Capitala, in comparatie cu alte organizatii patronale care detin ponderi modeste, in unele cazuri reprezentind interesele societatilor comerciale de stat.

Conform celor declarate ieri, cu ocazia intilnirii cu reprezentantii Uniunii Patronatelor din Romania, delegatia UNICE va evalua confederatiile patronale pentru a o identifica pe cea care este reprezentativa la nivel national pentru capitalul privat investit, apolitica si dotata cu un secretariat functional capabil sa reprezinte interesele membrilor si sa constituie un interlocutor viabil in dialogul cu autoritatile locale si centrale si cu institutiile internationale. „Scopul vizitei este de a evalua miscarea patronala si trebuie sa recunosc ca sintem foarte interesati de ceea ce se intimpla in prezent. Cred ca este foarte important sa existe o asemenea organizatie puternica si regret ca Romania nu are reprezentant in UNICE. Trebuie sa fiti puternici pentru a apara interesele mediului de afaceri. De asemenea, un punct important pentru UNICE este dezvoltarea unui climat de economie de piata functionala. Este un interes comun si este interesul tarii dumneavoastra“, afirma ieri Jan Karel Bout, seful delegatiei UNICE.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS