10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjPeste 20.000 de tirgujieni au sarbatorit Invierea in cimitirul municipal

Peste 20.000 de tirgujieni au sarbatorit Invierea in cimitirul municipal

• Mii de locuitori din Tirgu Jiu s-au inghesuit in noaptea de Inviere in cimitirul municipal • La slujba de Inviere de la Biserica „Sfintii Apostoli“ au participat peste 2.500 de persoane • Jandarmii, politistii si gardienii au asigurat linistea si ordinea • Detinutii au urmarit slujba la televizor

Locuitorii municipiului Tirgu Jiu au participat in numar mare la slujbele oficiate in cele 13 biserici din oras in noaptea de Inviere. Imbracati in straie de sarbatoare, copii, batrini si tineri au fost prezenti si in cimitirul municipal, unde au participat la slujba, au luat Paste si au impartit pomana celor saraci. Potrivit protopopului Vasile Vladoiu, toate bisericile au fost deschise in noaptea de Inviere, majoritatea fiind umplute pina la refuz de credinciosii veniti sa ia lumina si Paste.

La Catedrala „Sfintii Voievozi“, din centrul orasului, slujba de Inviere a fost oficiata de Nicodim Gorjeanul, Episcop Vicar al Mitropoliei Olteniei, asistat de protopopul Vladoiu si de un grup de preoti. Printre cei peste 600 de participanti s-au aflat prefectul de Gorj, precum si comisarul-sef Constantin Nicolescu, seful Politiei Gorj. Acesta din urma a coordonat toate echipajele de politie care au actionat in judet in noaptea de Inviere.

Cimitir arhiplin pazit de politisti

Atit la Biserica de linga Complexul Comercial „Paring“, cit si la Biserica „Sfintii Apostoli“, credinciosii s-au calcat pe picioare in momentul in care au luat lumina si Paste. La Biserica „Sfintii Apostoli“, peste 2.500 de persoane au participat la slujba de Inviere. Imediat dupa miezul noptii, mii de tirgujieni au iesit din biserici si au mers in cimitirul municipal, unde au aprins luminari la morminte si au ciocnit oua rosii. Pentru a preveni eventuale incidente, Politia Municipala a trimis in zona 40 de politisti, ajutati de gardieni publici si de jandarmi. Subcomisarul Salvador Caragea, adjunctul comandantului Politiei Municipale, a spus ca in noaptea de Inviere toti politistii din Tirgu Jiu s-au aflat la datorie.

„Am coordonat operatiunile de supraveghere a credinciosilor, iar in cimitirul orasului am avut un record de participare de aproximativ 20.000 de persoane. Au venit sa dea de pomana si sa aprinda luminari mortilor. Cu cetatenii romi, care vin in fiecare an sa ia de pomana, nu am avut probleme“, a declarat Salvador Caragea. Singurele incidente din dimineata de Paste au fost legate de citiva hoti de capace de roti de masina, care au fost prinsi de oamenii de ordine.

La Penitenciarul Tirgu Jiu, detinutii au asistat atit la slujba oficiata in cadrul capelei, cit si la cea transmisa la televizor, de la Patriarhie. La slujba de Inviere oficiata de preotul penitenciarului au participat detinuti selectati din fiecare camera. Cei care nu au avut loc in capela au urmarit slujba prin intermediul sistemului de televiziune cu circuit inchis.

Toti cei incarcerati au primit un ou rosu si Paste, dar si o masa speciala, cu produse specifice Sarbatorii Pascale. Ca si in anii trecuti, Manastirea Lainici a oferit detinutilor pachete cu alimente, precum si obiecte de cult, calendare religioase si carti de rugaciuni.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS