10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalSaptamina patimilor

Saptamina patimilor

Speculantii vind oua pe trotuar

Ouale de la gainile de tara sint mult mai gustoase decit cele de stat, au si coaja mai tare, fiind numai bune de ciocnit, si tocmai de aceea, in perioada sarbatorilor au mare cautare prin pietele craiovene. Taranii stiu asta, iar in saptamina de dinaintea Pastelui se vind oua peste tot: si la taraba in piete, dar si pe trotuar sau la colt de strada. Nici un inspector de specialitate nu sanctioneaza comertul pe trotuar sau la colt de strada decit „daca la orizont se intrevede vreun sef“, desi normele sanitare sint foarte clare in acest sens.

A cumpara oua de la producatorii adevarati nu reprezinta un pericol pentru ca de obicei acestia sint de buna-credinta si vind oua proaspete, abia luate din cuibar. Pericolul il constituie „speculantii“ care si-au facut un obicei din a cumpara oua de la tarani si a le vinde apoi, dar asta dupa ce asteapta citeva zile pentru a mai creste pretul pe piata. Timp in care marfa se invecheste.

Din pacate, reprezentantii Administratiei Pietelor si Tirgurilor Craiova se declara neputinciosi in fata speculantilor si mizeaza pe perspicacitatea consumatorilor, care ar trebui sa stie sa diferentieze speculantii de producatorii adevarati.

„Ne straduim sa-i eliminam din piete pe acesti intermediari, care vind la mina a doua sau a treia, dar este foarte greu. Facem tot ce depinde de noi. Nu-i o solutie sa impartim amenzi in stinga si-n dreapta, cred ca doar cu rabdare se vor rezolva toate“, spune optimist Gheorghe Calinoiu, directorul Administratiei Pietelor si Tirgurilor Craiova.

Pentru a-si proteja sanatatea, consumatorii, atunci cind merg la piata, trebuie sa „faca pe inspectorii“ si sa le solicite vinzatorilor de oua certificatul de producator. Daca acestia refuza sa-l prezinte sau dintr-o data se razgindesc si sustin ca marfa pe care o au linga ei nu este de vinzare, atunci trebuie sa devina suspiciosi si sa nu mai cumpere, indiferent cit este de atractiv pretul.

Toxina salmonelica din oul de rata nu dispare prin fierbere

Nici inspectorii Directiei Sanitar-Veterinare (DSV) si cei ai Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorului Dolj nu au mare succes in fata „speculantilor“. Chiar daca acestia le interzic comertul cu oua in locurile publice, dupa ce inspectorii isi incheie controlul comerciantii revin in piete si isi vind nestingheriti marfa.

Persoanele care tin mortis sa roseasca oua de tara, indiferent de pericolul la care se expun, trebuie sa stie ca ouale proaspete au o culoare mata, iar porii se vad foarte bine, pe cind ouale vechi au un luciu specific, iar daca le clatinam, continutul bate in coaja.

Pericolul cel mai mare de toxiinfectie alimentara il constituie ouale de rata. Acestea sint purtatoare de salmonela si de aceea nu este recomandat sa fie consumate in colectivitati si nici nu trebuie folosite in prepararea maionezelor sau a cremelor.

„Salmonela patrunde cu usurinta prin coaja oului de rata si se inmulteste. Cu cit oul este mai vechi, cu atit cantitatea de toxine este mai mare. Toxina salmonelica nu dispare nici macar prin fierbere, asa cum cred unii, pentru ca este termorezistenta“, sustine Gabriel Ladaru, inspector regional zonal in cadrul DSV Dolj.

Pentru a nu avea nici un fel de surprize cu ouale de Pasti, indiferent din ce loc le cumparati, este indicat ca inainte de fierbere sau folosire sa le treceti printr-o solutie cloramica.

In Slatina nu sint miei

Slatinenii care nu si-au procurat pina in prezent traditionalul miel de Pasti trebuie sa astepte pina miine. Un control mixt efectuat ieri de Oficiul pentru Protectia Consumatorului si de Directia Sanitar-Veterinara Olt in Pietele „Fratii Buzesti“ si „Zahana“ din Slatina, ce au primit avizul primariei pentru sacrificarea si comercializarea carnii de miel, a aratat ca locatiile au fost amenajate corespunzator.

Numai ca din pietele respective lipseste tocmai mielul.

„Vine Pastele si noi nu gasim nici picior de miel in Slatina! Am strins din greu bani pentru zilele astea si acu’ nu avem ce sa cumparam. Sau asteapta pina in ultima zi ca sa vina cu preturi de care nu se poate atinge nimeni? Chiar trebuie sa mergem in alte orase ca sa cumparam carne de miel cu 150.000 de lei kilogramul?“, a intrebat nedumerita Stefania Albu.

Amenzi de pina la un miliard pentru vinzarea neautorizata

In Piata „Fratii Buzesti“ vor fi permise atit vinzarea, cit si sacrificarea mieilor, in Piata „Zahana“ urmind doar sa se comercializeze carne de miel. Potrivit directorului Directiei Pietelor Slatina, Mihai Popa, taxa de sacrificare si comercializare este de 35.000 lei/bucata – pentru cei care se vor ocupa cu sacrificarea si vinzarea mieilor, iar pentru cei care doar vor comercializa carne de miel taxa este de 25.000 de lei.

„Pina in prezent, nu am primit nici o solicitare din partea vreunui producator ca ar dori sa vinda carne de miel. Avem pregatite spatiile speciale pentru sacrificarea sau comercializarea mieilor. Cel mai probabil de joi (miine n.r.) vor incepe sa soseasca si in pietele noastre producatorii de carne de miel“, a declarat Popa.

Tot ieri a fost inspectat si abatorul apartinind SC Comagrimex SRL (amplasat pe str. Grigore Alexandrescu). Abatoarele Strehareti si cel al SC Avi Iancu SRL (linga Liceul Textil) nu au mai fost controlate deoarece acestea erau inchise. Inspectorii DSV si ai OJPC avertizeaza ca, imediat dupa sacrificare, carnea de miel va fi examinata si apoi stampilata cu o parafa speciala, care va atesta legalitatea comerciantului si a produsului. Cei care vind neautorizat miei sau carne de miel in pietele din Slatina risca sa primeasca amenzi de o suta de milioane de lei – din partea DSV si de pina la un miliard – din partea OJPC Olt.

Razboiul din Irak a afectat afacerile ciobanilor din Novaci

Mii de miei din turmele ciobanilor din Novaci si Baia-de-Fier vor fi sacrificati zilele acestea pentru masa de Pasti. Cei mai multi vor ajunge in pietele din Tirgu Jiu, de unde se aprovizioneaza cea mai mare parte a gorjenilor. In anii precedenti, ciobanii din Novaci exportau o parte din miei, iar carnea ajungea in tarile arabe sau in Italia. Razboiul din Irak a afectat insa afacerea, astfel ca putinii miei exportati din Novaci ajung acum pe mesele italienilor. „Avem citiva ciobani care au turme mai mari si isi permit sa exporte. La Turnu, carnea de miel costa cam 70.000-80.000 de lei kilogramul. Atit incaseaza ciobanii pe ea“, a spus Filimon Todea, presedintele Asociatiei Crescatorilor de Ovine din Novaci.

Mieii nu au crescut suficient

Pe linga criza din Irak, afacerea ciobanilor a mai fost afectata si de faptul ca in acest an Pastele este sarbatorit la inceputul lunii aprilie. Filimon Todea spune ca oile au fatat tirziu si mieii nu au crescut suficient pentru a fi sacrificati. Daca pe piata romaneasca acestia sint acceptati si cu o greutate mai mica, la export ei trebuie sa cintareasca 12 kilograme, cel putin.

Reprezentantul crescatorilor de ovine spune ca deocamdata nu se poate estima care va fi pretul de vinzare, care va trece probabil de 120.000 de lei, acesta urmind sa fie stabilit pe piata in functie de cerere si oferta.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS