Acasă Local Statuie furata de la Colegiul National „Carol I“

Statuie furata de la Colegiul National „Carol I“

Politistii Serviciului de Investigatii Criminale din cadrul Inspectoratului Judetean de Politie (IJP) Dolj au reusit sa stabileasca de unde provine statuia pe care patru tineri craioveni incercau sa o vinda miercuri in Bucuresti. Bustul din bronz masiv, de 72 de centimetri inaltime, al unui barbat cu mustata si cioc, imbracat cu sacou, vesta, camasa si cravata, il reprezinta pe Elie Georgescu, fost profesor de matematica al Colegiului National „Carol I“ din Craiova. Din verificarile efectuate de specialistii Muzeului de Arta Craiova si de cei ai Directiei pentru Cultura si Culte Dolj a rezultat ca lucrarea a fost confectionata in anul 1939 de sculptorul Anghel Chiciu.

Elevul Grisca a trecut pe sub nasul paznicilor cu o statuie de 30 de kilograme

Bustul de bronz era expus pina nu demult in holul Colegiului National „Carol I“ din Craiova, alaturi de doua lucrari similare, reprezentindu-i pe alti doi ilustri dascali ai scolii din perioada interbelica. Marti, 30 martie, bustul a disparut de pe soclul sau, politistii stabilind ca a fost furat de un elev al liceului – Mihai Alexandru Grisca, de 19 ani -, care se gindise sa scoata ceva bani pe el. Inca nu se stie cu precizie in ce mod a reusit elevul Grisca sa insele atentia paznicilor scolii si sa plece acasa cu statuia din bronz masiv, ce cintareste aproape 30 de kilograme si care, dupa primele estimari, ar valora peste 200 de milioane de lei.

In urma acestei „vitejii“, elevul Grisca s-a ales cu un dosar penal pentru furt calificat, riscind pina la 20 de ani de inchisoare, in cazul in care statuia face parte din patrimoniul cultural. Mai mult, din cauza acestui furt, el va fi, aproape sigur, exmatriculat.

Cit despre bustul profesorului Elie Georgescu, acesta se va intoarce in panoplia de valori a renumitului colegiu craiovean.

Hotii tablourilor din cancelarie n-au fost prinsi nici dupa doi ani si jumatate

Daca statuia din bronz a fost recuperata, iar hotul a fost prins, nu acelasi lucru se poate spune despre o alta spargere care a avut loc la acelasi Colegiu National „Carol I“ din Craiova cu aproape trei ani in urma. Pe 1 septembrie 2001, de pe peretii cancelariei colegiului au disparut doua tablouri de valoare, estimate de specialisti la zeci de mii de dolari fiecare. Cind au intrat in cancelarie, cadrele didactice au avut surpriza sa constate ca tablourile disparusera, pe pereti atirnind goale doar ramele.

Cele doua tablouri furate atunci erau de cel putin 60 de ani in incinta liceului. Unul apartinea pictorului moldovean Gheorghe Popovici si data din 1893, iar celalalt apartinea unui pictor anonim. Ambele creatii erau realizate in ulei pe pinza si prezentau vase cu flori.

Nici unul dintre tablouri n-a fost recuperat pina acum de politisti, cu atit mai putin sa fie identificati – daca nu prinsi – hotii acelor opere de arta.

Exit mobile version